Ноћне смјене погубне за жене

Жене које раде у ноћним смјенама изложене су већем ризику да оболе од одређених врста рака, резултати су најновијег истраживања.

Свијет 09.01.2018 | 14:19
Ноћне смјене погубне за жене
Научници наводе да дугорочни рад у ноћној смјени повећава ризик за развој болести рака за 19 одсто, а од тога ризик од развоја рака коже за 41 одсто, рака дојке 32 одсто и стомака 18 одсто.

Утврђено је да код медицинских сестара у ноћним смјенама постоји највећи ризик од рака дојке – 58 одсто већи у односу на оне које раде дању, пише “Дејли мејл”. Такође, у овој групацији је утврђен повећан ризик од добијања рака стомака од 35 одсто, и 28 одсто за рак плућа.

“Наша студија указује да рад у ноћној смјени представља фактор ризика за најчешће облике рака код жена”, рекао је асистент професора Суелеи Мак са Универзитета Сечуан у Кини.

Истраживања показују да изложеност свјетлу ноћу повећана ниво мелатонина, који може да поремети унутрашњи “сат”, који регулише спавање.

За овај хормон утврђено је раније да сузбија раст тумора код рака дојке.

Генерално, људи који раде у ноћној смјени имају 35 одсто веће шансе од гојазности, јер ноћни распоред ремети метаболизам, односно успорава га.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар