Независност без икаквог папира?

Египат је Косово признао само усмено, без икаквог папира, у јуну 2013. године, и то је веома слабо признање којем се противило чак и тадашње египатско Министарство спољних послова, пише “Политика” позивајући се на извор из дипломатских кругова.

Србија 09.01.2018 | 13:25
Независност без икаквог папира?
Исти извор каже да не постоји никаква размјена нота између египатског и Министарства спољних послова самопроглашеног Косова, већ да је то учињено једино кроз вербални исказ некадашњег портпарола Министарства Бадр Абдел Атија.

“Све се то дешавало 26. јуна 2013. године, три дана прије пада Муслиманске браће. То вербално признање било је резултат, како неких унутрашњих калкулација Муслиманске браће, тако и спољних притисака којима су они били подложни”, каже саговорник листа поводом информација да се у Египту размишља о повлачењу признања.

Према његовим ријечима, уобичајени пут за признавање државе је размјена нота о успостављању дипломатских односа и отварању амбасада, али у овом случају то не постоји.

Правило је да акт о признању доноси Министарство спољних послова, на основу одлуке владе или шефа државе, а када је ријеч о повлачењу признања, не мора формално да се упути документ, већ то може да се уради и на другачији начин, објашњава саговорник листа.

“Политика” оцјењује да, уколико би Египат на било који начин потврдио да је усмено саопштење о признању ништавно, то би свакако била вијест која би одјекнула у свјетској јавности јер је ријеч о изузетно утицајној арапској земљи, а уједно би то била и најутицајнија земља која се одлучила на такав корак.

На питање да ли је тачно да би Египат могао да повуче одлуку о признању самопроглашеног Косова и Метохије, министар спољних послова Србије Ивица Дачић одговорио је овом београдском листу кратко – “Видјећемо”.

Амбасадор Египта у Београду Езлдин Фахми Махмуд Фахми каже да Амбасада нема званичне информације из Министарства спољних послова, односно од Владе Египта, и да не могу да се “ослоне” на информацију која је објављена у неким новинама.

Према јучерашњем писању “Вечерњих новости”, у Египту јача струја која сматра да би морала да се преиспита одлука о признавању независности самопроглашеног Косова, а о преиспитивању одлуке недавно је писао и један од најугледнијих египатских и арапских новинара Абдел Латиф ел Мањави.

“Политика” указује да Египат није “усамљен случај” у вербалном признавању самопроглашеног Косова, наводећи као примјер Гвинеју Бисао, док је крајем октобра прошле године одлуку о повлачењу признања саопштио Суринам, а Сао Томе и Принципе прва је земља за коју се везује идеја о промјени става у погледу независности Косова и Метохије.

Српске дипломате су, такође, у више наврата и од званичника Амана могли да чују да та земља није признала Косово, пише “Политика”.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

007 БОНД

09.01.2018 12:29

Свака част за велики Египат што је признао Дрзаву Косово!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуско Попов

11.01.2018 19:09

Наци цу те у мисијој рупи, само да знас. Упанти цес ста је тројка !

Name

Дамир

09.01.2018 13:18

Ма најбоље вратит југославију са свим цлановима па онда прогласит независну велику републику српску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власи

09.01.2018 23:15

Пјевајте ви борбене Косово је дрзава.Никад на њега неце кроцити српска нога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИПАК

11.01.2018 19:05

Пази добро ста прицас !

Name

Е' Репубљик

11.01.2018 19:13

Нецес имат мјеста ни у Албанији !

ОДГОВОРИТЕ