Попиј мало ракије, биће ти боље

"Попиј мало ракије, биће ти боље", реченица је коју сте сигурно чули барем једном у животу. Добра стара ракија на нашим просторима сматра се националним пићем, а приче о њеној лековитости преносе се са колена на колено.

Здравље 09.01.2018 | 09:55
Попиј мало ракије, биће ти боље
Шљивовица и лоза најпознатије су ракије, а као што им само име каже, настају из шљиве и лозе.Посебно су популарне разне траварице које настају додавањем лековитог биља ракији као и слатке ракије са додатком воћа.

 С обзиром на висок постотак алкохола у ракији, са њеном конзумацијом ипак требамо бити опрезни, али мала и правовремена количина ракије брзо ће залечити одређене здравствене проблеме. У наставку вам доносимо неколико тегоба које су наши стари деценијама успешно лечили ракијом.

1. Бол у желуцу
Појели сте тежак и мастан оброк који вам је прозроковао бол у желуцу? Прст-два шљивовице, лозе или траварице одмах ће га умирити.

 2. Зубобоља
Гутљај ракије држите десетак секунди на болном зубу, промућкајте и затим испљуните. Поновите још два-три пута уз мали размак како вам ракија не би превише надражила зубно месо.

 3. Бол у грлу
Ако је упала грла изазвана бактеријском инфекцијом, ракија с пар капи прополиса успешно ће дезинфиковати грло. Такође ће помоћи топли биљни чај са пар кашичица ракије. 

 4. Бол у леђима
Мало ракије лагано умасирајте на болна и укочена леђа. Поновите поступак након пар сати. За ову намену посебно се препоручује комовица или тропица, ракије која се праве из остатка грожђа након ферментације, али послужиће вам и друге ракије.

5. Укочен врат
Баш као и укочена леђа, укочење врата такође можете санирати ракијом на исти начин.

6. Болови код реуматских болести
Међу оболелима од артритиса масажа ракијом често је средство ублажавања болова у зглобовима.

 7. Отеклине
Ракија доказано хлади кожу па добро делује на отеклине. Ракију можете умасирати на отечено подручје или на њега ставити облог. Имајте на уму да ракија већ након неколико минута може надражити кожу и зато облоге кратко држите на отеченом делу тела.

 8. Лоша циркулација
Наше баке и дедови често су након буђења чашицом ракије покретали успорену јутарњу циркулацију.

 9. Уролошки проблеми
Ракија с першуном сјајан је савезник у борби против бактеријских инфекција уринарног тракта.

10. Мучнина у вожњи
Наравно, овде ракија помаже само пунолетним сувозачима јер возачи не смеју да пију док возе. Многе одрасле особе и даље муку муче с мучнином приликом вожње, а ракија ће решити и ову тегобу.

Курир стил
фото:интернет

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Игор

09.01.2018 09:53

Ево људи . Ово као да вам је власт писала. Само радите, једите хљеба и куци ста год вам фали ви по ракији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сљивка

09.01.2018 09:55

Најбиљи лијек за смирење али не пуно за бољи апетит и да добијес веселост и располозење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рекреативни Пијанац

09.01.2018 16:32

Боља од ракије је само ракијица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ракија

10.01.2018 21:10

Добра ракија и комад сланине лијеци болесне само додати мало белог лука најбољи пенцилин за све болести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свезналица

15.01.2018 13:16

А утицај на развој тумора?? О тим студијама не извјеставате.Алкохол директно повезан са опаким болестима,теско нама,у нас ракија иде ко лијек...

ОДГОВОРИТЕ