Мишковић може да ради шта хоће?

Иако је двије етаже 70 милиона евра вриједног шопинг мола “Делта Планет” у Бањалуци подигла потпуно бесправно, фирма “Делта Реал Естате” у власништву контроверзног србијанског бизнисмена Мирослава Мишковића кажњена је са више него симболичним износом – 5. 500 КМ. Истовремено, Инспекторат РС поништио је своје рјешење о рушењу донесено крајем децембра, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 08.01.2018 | 22:23
Мишковић може да ради шта хоће?
Мишковићева “Делта” тако ће платити тек 5.000 КМ, док је одговорно лице у овој фирми кажњено са само 500 КМ.

Тако налог републичке грађевинске инспекције донесен 26. децембра прошле године, према којем је инвеститор био дужан да у року од 60 дана сруши бесправне спратове и моментално обустави радове те ситуацију на градилишту усклади са тада једином постојећом дозволом за извођење припремних радова, никада није испоштован.

“Делта Реал Естатеу” већ устаљена законска рута, када је у питању нелегална градња, и те како је ишла на руку.

“Инвеститор је доставио рјешење Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС којим се даје грађевинска дозвола за изградњу трговачког центра ‘Делта Планет’ у Бањалуци, чиме су отклоњене неправилности утврђене у раније извршеној инспекцијској контроли. Инвеститор је обезбиједио сву потребну документацију у оквиру рокова датих инспекцијским рјешењем за спровођење изречених мјера, чиме више не постоји основ за рушење спратова изнад нулте коте, јер је рјешењем Министарства дата грађевинска дозвола за изградњу објекта”, казали су данас за ЦАПИТАЛ у Инспекторату РС.

Инспекција с прозора гледала нелегалну градњу



Иако нови шопинг мол на 62.000 квадратних метара ниче надомак сједишта републичке грађевинске инспекције, инспектори су крајем децембра, а тек након писања ЦАПИТАЛ-а, контролисали “дозволе за грађење, усаглашеност градње са документацијом и техничким нормативима, надзор, посједовање и вођење градилишне документације, организацију и безбједност градилишта, као и лиценце за извођаче радова”.

Тада су напрасно установили да “Делта” нема адекватну документацију којом би “покрила” ситуацију на терену.

“Министарство је дозволило извођење радова до нулте коте. Утврђено је да изведени радови изнад коте нула нису обухваћени грађевинском дозволом чиме је одступљено од вертикалних габарита објекта. Дозвола у тренутку контроле још увијек није прибављена”, навели су тада у Инспекторату.

Фирма “Делта Реал Естате” још 14. септембра 2017. године поднијела је ресорном министарству захтјев за издавање грађевинске дозволе, али је, без обзира на то што су надлежни тражили допуну документације, ипак наставила да гради.

Ни Министарство се није бунило, већ чак покушало да “опере” цијелу причу. Иако су признали да је у току градња без дозволе, за ЦАПИТАЛ су половином децембра нагласили да је дозвола за извођење припремних радова издата 4. августа ове године, а онда тврдили да она важи и за “извођење дијела грађевинских радова на самом предметном објекту, односно за извођење радова на подземној етажи, а што обухвата и стропну конструкцију изнад те етаже”. Ипак, двије већ подигнуте етаже заобишли су у одговору.

Након што смо открили градњу највећег трговачког објекта у РС без дозволе, Мишковићева “Делта” експресно је, накнадно почела да рјешава проблем са непостојећом грађевинском дозволом. Иако је мјесецима грађено без адекватне документације, тек пред Нову годину у градску касу уплатио је ренту од 2,6 милиона КМ.

У Мишковићевом “Делта Реал Естатеу” за ЦАПИТАЛ су, међутим, тврдили да прате процедуре и прописе БиХ и РС, у року прилажу све неопходне документе и ажурно одговарају на повратне информације надлежних институција. Међутим, очекивано, ни они тада нису споменули двије спорне етаже.

Власник “Делта холдинга”, као и његов син Марко те директор “Нибенс групе” Мило Ђурашковић и његови сарадници ухапшени су у децембру 2012. године због утаје 320 милиона динара пореза.  Након седмомјесечног притвора, Мишковић је пуштен да се брани са слободе уз рекордно јемство од 12 милиона евра. Поновљено суђење почело је крајем прошле године.

(Цапитал)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Шта

08.01.2018 21:27

Сви набројани су већ одавно као браћа рођена и харају са Милорадом на челу. Је ли то некакво чудо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

08.01.2018 21:44

Зашто да се неко чуди, па ово је приватна прћија. Срећно народе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја теби Ти мени

09.01.2018 09:15

И Милету треба помоћ у Србији за градњу Пупиновог центра у Н. Саду на примјер!

Name

Брод

08.01.2018 21:45

Мафија има државу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ 2

08.01.2018 22:12

НИЈЕ МИСКОВИЋ КРИВ,НИЈЕ НИ ДОДИК А О ИНСПЕКЦИЈИ НЕТРЕБА ГОВОРИТИ ЈАД И ЋЕМЕР А ТЕК НЕЗНАЛИЦЕ И УВЛАКАЧИ. ФУЈ..

Name

Пракса

09.01.2018 06:38

Па ако је прецедник рек'о да море, онда ништа..., нема шта да се гледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зидар

09.01.2018 06:45

Само гради лнек поцркају дусмани. И мали људи граде, па у РС има хиљаде куца нелегалних и не покусавајиу добити легализацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

09.01.2018 10:19

Бице бар радних мјеста нека граде

Name

Босс

09.01.2018 07:16

Свака му цаст... краљ од цовека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радомир

09.01.2018 07:41

СНСД СА ЕКИПОМ ЈЕ БИРАО НАРОД И ТО ВЕЦИНА ЗНАЦИ ДА ЈЕ ТО ВОЉА НАРОДА... сто се тице одлазак из БиХ од 1968 је Њемацка са СФРЈ потписала споразум да могу југословени тамо да раде на стохиљаде су исли као и данас сто иду разлика је сто тада није свака куца имала радио у куци Па се није знало а данас з 2 сек. Цујес стаје било у киргистану... ниста ово није ново

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радна мјеста

09.01.2018 19:05

Знате ли ви колико це се овдје људи запослити? Ста сад треба то срусити јер ето Мисковиц не ваља? 30000 српских породица зиви од њега и његове раднике у Србији никада нисам цуо да се зале. И овде це да се упосли бар 1000 људи тако да то никако не мозе бити лоса ствар.

ОДГОВОРИТЕ