АО: Мелбурн - спортска престоница Аустралије!

Без сумње, Мелбурн је спортска престоница Аустралије, и не само то.

Тенис 11.01.2018 | 16:30
АО: Мелбурн - спортска престоница Аустралије!
То је град који се издваја од осталих посебно по свом образовном систему, а не заостаје ни у туризму и култури. Зато и не чуди што се редовно налази при врху листе светских градова у којима је најлепше живети.

Мелбурн се налази на југоистоку Аустралије, у држави Викторија, чији је главни град. Основан је 1835. године, а током ‘златне грознице’ педесетих година XИX века, постао је један од највећих и најбогатијих светских градова.

Последњих деценија Мелбурн се истекао као седиште аустралијске културе, посебно због филмске уметности, а такође је и проглашен ‘Градом литературе’ од стране УНЕСЦО. Препун је галерија, у њему се одржава велики број филмских фестивала, одликује га живахна музичка сцена, јака храна и добро вино.

Иако је Мелбурн један од најтоплијих градова на јужној хемисфери током лета, када су температуре између 35 и 40 степени. Међутим, током осталих годишњих доба, у њему нећете видети толико разголићених људи као, на пример, у Сиднеју, пошто је ипак у њему само мало хладнија клима. Занимљиво, многи кафићи, клубови и ресторани имају стриктне кодексе облачења, па тако у њих не могу да уђу мушкарци у обичним мајицама и патикама.

Што се тиче културе, главни догађаји у Мелбурну су филмски фестивал у августу, фестивал уметности у октобру и фестивал комедије у априлу. Сваке године у другом највећем граду у Аустралији одржи се велики број концерата и изложби, а поред познатог Музеја Мелбурна, постоје музеји посвећени науци, кинеској историји, историји Јевреја, спорту, ауто-мото спорту, филму, железницама, полицији…

Једно од најпознатијих здања у Мелбурну сигурно је Национална галерија Викторије, који је најстарији јавни музеј уметности у Аустралији. Поред те галерије, позната је и Државна библиотека Викторије, која је једна од најстаријих културних институција у земљи, а такође је и део велике мреже јавних и универзитетских библиотека у граду.

Архитектура Мелбурна представља мешавину модерних зграда и оних које су изграђене крајем XИX и почетком XX века. Међу најпознатијим зградама у том граду је Краљевска изложбена галерија, која је изграђена 1880. године за поребе Међународног сајма, а касније је у њој основан Парламент Аустралије.

Међу главне туристичке атракције убрајају се зграда Парламента, Катедрала Светог Павла и Флиндерст Стрит железничка станица, која је била најпрометнија на свету двадесетих година прошлог века. Не треба заборавити ни Светилиште сећања, у знак сећања на погинуле у И светском рату.

У Мелбурну су одржане прве Олимпијске игре на јужној хемисфери, 1956. године. До тада су Игре биле одржане само у Европи и Сједињеним Државама, а после је у Аустралији та част припала још само Сиднеју, 2000. године.

Поред тога што је домаћин једног од највећих тениских турнира на свету – Аустралијан Опена, Мелбурн је током године у центру пажње због још многих спортова. “Алберт парк” је као што му само име каже парк, али и стаза на којој се вози Велика награда Аустралије, која традиционално отвара сезону у Формули 1.

Такође, Мелбурн је познат и по крикету и аустралијском рагбију, за који може да се каже да није само спорт у том граду, већ и религија. У прилог томе иде чињеница да је девет од десет тимова из Викторије смештено управо у Мелбурну. Последњих деценија, Аустралијанци су прихватили и ‘прави’ фудбал, па сада постоје два тима у Мелбурну – Виктори и Харт, ни у кошарци не заостају. Ипак, тенису, крикету и рагбију ништа није ни прићи.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар