АО - представљамо: Род Лејвер арена - Пут шампиона...

Род Лејвер арена представља само срце Мелбурн Парка и место је на ком су се водиле историјске тениске битке.

Тенис 11.01.2018 | 15:30
АО - представљамо: Род Лејвер арена - Пут шампиона...
На њему се организују, концерти рок звезда, ауто-мото дешавања, конференције, свечане вечера и концерти класичне музике, али му је главна намена да у две недеље јануара буде домаћин највећим тениским звездама.

О стадиону капацитета 14.820 места већ се много тога зна – када је изграђен, по коме је добио име, какве је трансформације доживљавао…

Унутар објекта постоји ходник који води од свлачионица до улаза на терен, а који носи назив “Пут шампиона”. Целом дужином ходника постављени су постери свих шампиона Аустралијан опена, међу којима су најуспешнији Рој Емерсон, Новак Ђоковић, Роџер Федерер, Андре Агаси, Маргарет Корт, Серена Вилијамс, Ивон Гулагонг, Штефи Граф, Моника Селеш, Мартина Хингис и многи други.

“Мислим да је велики тренутак док излазите из лудила свлачионица у којима сте, јер је тамо гужва. Дођете до врата, и тамо је гужва. Сви настављају да вас гледају, камере су вам уперене у лице док излазите, и онда крочите у много мирнији део – ходник који је веома дугачак. Док идете ка вратима имате осећај да је у питању дуга шетња. Тада чујете публику, спикера који најављује играче и увек је узбудљиво, посебно првог дана. У првој рунди они очигледно желе да одете што даље на турниру и да играте са другим великим звездама. Увек је посебно, мислим да је један од најбољих прилаза које имамо у свету тениса”, истакао је Федерер, четвороструки првак Ози опена.

Изграђена 1988. када је први Грен слем сезоне пребачен из Кујонг тениског клуба – првобитно названа Централни терен, да би 12 година касније добила име по највећем аустралијском играчу икада. Седишта на стадиону замењена су 2005. године тако да су редови између њих проширени, па се далеко лакше пролази. Такође, направљен је покретни кров који се отвара или затвара за само 15 минута, а захваљујући којем мечеви могу играти и када су временски услови лоши.

“Док идем кроз тунел и низ степенице помало је мрачно, али када изађете на терен осетите топлоту и светлост. То је вероватно најсветлији терен од свих Грен слемова и пун је енергије. Било да је дневни или вечерњи меч осећате атмосферу у пубилици. То је посебан осећај”, рекла је Шарапова која је била најбоља 2008. године, победивши у финалу Ану Ивановић са 7:5, 6:3.

Деценијама је историја писана на овом месту, а последњи пут изменио је тренутно први тенисер света Новак Ђоковић. Најдужи меч у историји турнира 2012. године одиграли су Ђоковић и Надал у финалу – српски играч славио је после исцрпљујућих пет сати и 53 минута, резултатом 5:7, 6:4, 6:2, 6:7(5), 7:5. Шпанац има једну титулу на Аустралијан опену, 2009. је победио највећег ривала Роџера Федерера.

“Посебан турнир, нарочито ако играте много мечева на овом терену. Када идем ка терену враћају ми се успомене и увек је емотиван тренутак када излазите. Имао сам неколико незаборавних мечева овде, веома сам срећан што сам овде и што могу да гледам све ове постере дуж ходника. На њему се налазе сви претходни шампиони и добро је видети их када излазите на меч. Публика је веома емотивна и у Аустралији имам много навијача”, навео је Надал.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар