Безбиједан само један аналгетик мјесечно

Иако лекари саветују да увек треба лечити узрок бола, узимање аналгетика "на своју руку" није прилично устаљена пракса

Здравље 08.01.2018 | 11:14
Безбиједан само један аналгетик мјесечно
ИАКО лекари саветују да увек треба лечити узрок бола, узимање аналгетика "на своју руку" је прилично устаљена пракса. Лекове често пијемо и за најмањи бол, чак и унапред, заборављајући да понекад могу да изазову више штете него користи. Једна таблета месечно неће угрозити здравље,али чешће узимање и потреба за већим дозама захтева лекарско испитивање узрока бола.

Ако трошимо једну кутију аналгетика годишње, то према речима доктора Бобана Степића, неуролога из клинике "Еуромедик", није значајно и опасно, нарочито ако једна таблета отклони бол.

- Бол не треба трпети и не треба се јуначити. Али, у том случају треба узимати најслабије лекове који се добијају без рецепта, док тешке антиреуматике треба избегавати - рекао је доктор Степић за "Новости".

Међутим, уколико неко почиње да узима лек сваког другог дана, потребно је урадити лекарске анализе како би се утврдио узок болова, који сасвим сигурно постоји.

- Ако једна таблета не делује, па онда морате стално да повећавате дозу, узрок бола мора да се испита. Ако сваке недеље имате бол, то значи да сигурно постоји узрок који често није безазлен - рекао је Степић.

Осим што треба обратити пажњу на то колико често узимамо аналгетик, посебно је важно да редовне терапије које се користе за лечење високог притиска, дијабетеса или других обољења не комбинујемо са различитим лековима против болова, јер тиме стварамо додатну опасност од оштећења органа или погоршања тренутног стања.

Новости
фото: интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

лек

08.01.2018 10:28

Само цвјета фармацеудска мафија једно леце друго трује

ОДГОВОРИТЕ