"Паметна" четкица за зубе прати здравље срца

Научници из Шпаније осмислили начин да се на време открију кардиоваскуларне болести. Подаци се прикупљају из пљувачке и прецизно детектују промене у организму.

Здравље 08.01.2018 | 11:11
"Паметна" четкица за зубе прати здравље срца
ШПАНСКИ научници раде на развоју "паметне" четкице за зубе која ће бити у стању да детектује ране знаке одређених здравствених проблема и да спречи преурањену смрт од срчаних болести, пишу британски медији.

Они су развили "паметну" четкицу за зубе која прикупља податке из пљувачке и прецизно детектује промене у организму које упућују на потенцијално затајење срца, односно срчану инсуфицијенцију.

- Уз информације о броју откуцаја срца, крвном притиску и уз биолошке узорке из пљувачке биће могуће спречити развој опасних болести и пацијентима помоћи да воде рачуна о свом здрављу. На овом пројекту сарађујем са једном од водећих технолошких компанија. Засад је уређај технички и дизајнерски довршен, али држимо га у тајности док све појединости не буду савршене - рекао је за "Тајмс" кардиолог Алваро Марко дел Кастиљо.

Шпански лекар и његове колеге верују да ће, ако њихов изум заживи, коришћење такве четкице постати рутинска метода захваљујући којој ће свакодневно моћи да се добијају важне информације о здравственом стању појединца.

У Великој Британији годишње срчани удар доживи око 200.000 људи, а од његових последица умре 70.000.

Знакови да је реч о могућем срчаном удару су осећај мучнине, хладан зној и ошамућеност. Код мушкараца је најчешћи знак упозорења бол у пределу грудног коша, док жене чешће имају симптоме кратког даха, мучнине и болне вилице.

За време срчаног удара крвни угрушак блокира проток крви кроз коронарне артерије или крвне судове, које хране крвљу срчани мишић, при чему се у пљувачки повећава ниво натријума. Мерење његовог нивоа уз помоћ "паметне" четкице за зубе омогућило би лекарима да на време дијагностификују проблем и покушају да спрече последице, тврде научници.

ДОДАТНЕ МОГУЋНОСТИ

ИСТОВРЕМЕНО се спроводе тестирања која би "паметној" четкици омогућила праћење крвног притиска и нивоа кисеоника у крви. Исти тим научника помогао је Дел Кастиљу у изради "паметне" мајице, која прати виталне знакове код пацијената.

Новости
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ловацка

08.01.2018 11:04

За будале реклама даније будала какоби паметни профитирали

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

08.01.2018 23:35

Казе ли кад је неко украде ?

ОДГОВОРИТЕ