Тајне филмова са Лепом Бреном

Прва асоцијација данашњице када се помену Брена и филм јесте триологија "Хајде да се волимо" у којој певачица игра саму себе.

Србија 07.01.2018 | 17:40
Тајне филмова са Лепом Бреном
И док ће филм следеће године напунити тридесет година, мало су познати детаљи као на пример да су тих дана људи на наступима прозивали главну глумицу због улоге, да су филм снимали чак и у Африци, а да је то био први високобуџетни филм у Југославији после "Сутјеске", као и да је дублер који је скочи са моста у Мостару заправо био мушкарац.

Хајде да кренемо редом, од самог тренутка кад је настао филм који је погледало неколико милиона људи.

Након низа неуспелих преговора да настави да издаје своје плоче за Продукцију грамофонских плоча Телевизије Београд, Брена одлучује да напусти ову кући и своја права да "Дискотону". После потписаног уговора, снима плочу, али њен менаџер Радослав Рака Ђокић долази на идеју да албум прати филм који ће носити исти назив. Јасно, треба ставити до знања да је Брена пре тога имала епиздоне улоге у чак два филма "Тесна кожа", а са истом екипом неколико година касније снимила је дело "Нема проблема".



амо је отпевала две песме. Плавокоса певачица је тада сматрала да је то далеко мање од онога што је имала да понуди публици, како би дотакла сам врх космоса.

Сцена где Шојић (Лане Гутовић) тражи "Лепу Брену за четири особе" тек после двадесет година од приказивања постала култна, није имала током приказивања филма толику популарност, коју ће стићи већ две године касније.

Рака се налази са сценаристом Јованом Марковићем и договара писање сценарија за "Хајде да се волимо". Битна ствар је да није желео претерано да мења оно што је "Слатки грех" већ радио, те је одлучио да само дочара како су изгледале њихове турнеје и да томе дода спотове.



Веровали или не, али менаџер Рака донео је идеју за филм који ће у југословенској кинематографији остати упамћен као најгледанији филмско остварење.

Занимљив ствар јесте, када је музички део албума упитању да Брена први пут на том албум почиње да сарађује са Марином Туцаковић, Корнелијем Ковачем и Мирољубом Аранђеловићем Кемишем.

Снимање је започето већ после неколико месеци, а оно што су новинари тих дана преносили јесте да је све ишло као подмазано. За свега три месеца снимљен је први филм "Хајде да се волимо". Кренуло је приказивање у биоскопима.



Тих дана када су у дворанама приказивао филм, било је бројних критика на рачун плавокосе певачице, једни су говорили да јој је боље да се држи певања, другима је била секс симобол, док су критичари из света кинематографије говорили како је Југославија добила Мерилин Монро.

Када је снимила четврти наставака поменутог филма, Брена је једини пут тада анализирала филм, пре тога новинарима није желела да даје одговоре на питања о филму.

"Мораћу добро да размислим пре новог филмског пројекта. У Југославији се не исплати радити филмове из више разлога, а основни је право фушарење које влада у видео продукцији. Када сам снимила први филм, сви су рекли како је то претеривање и како би било добро да се задржим на певању.



Сва четири филма које сам до сада урадила били су апсолутни рекордери у броју гледалаца. “Хајде да се волимо” други део, продат је на видео касетама у 80.000 примерака. Мој нови филм, чији је премијера била у новембру, већ после прве филмске пројекције могао се изнајмити у видео клубовима.

Видео-пирати су на пројекцији филма снимили касету. Изнајмљују лоше копије. Реч је о музичком филму, који због лошег квалитета звука на пиратским тракама губи оно што је њему најлепше. А тај филм у биоскопским салама делује као празник за очи и уши. У Зеници га је видело двадесет хиљада људи, а у сали током зиме није било грејања, практично била је хладна", изјавила је том приликом Брена.

Када су биле године приказивања филма, за јавност овог простора било је сасвим необично да једна певачица тумачи глумицу, па су по штампаним медјима писане бројне критике на рачун Брене.

Требало је у комунистичкој земљи показати да је сасвим нормлано да тада највећа звезда у купаћем костиму снима спот, али и приказати како се сналази у Африци.

"Американци, који су шоу-бизнис измислили, имају своје иконе, Естер Вилијамс, Мерилин Монро, Мадону. Ми смо имали Брену која је била помало од сваке. У зависности од прилике, она је и нешто попут Бонд девојке, Чарлијевог анђела, Модести Блејз и, уопште, сваког женског лика који је оставио трага у популарној култури.

Ко у то не верује, нек погледа "Хајде да се волимо", и видеће Брену како лако попут видре скаче у море, млати негативце, па у најженственијим тоалетама које се могу замислити пева и игра остављајући без даха све око себе", изјавио је једном приком за тадашње медије један од филмских критичара.



Неки од спотова у којима се појављује Брена реализовани су на следећим локацијама: Африка, Дубровника, Дурмитор, Ади Бојани, Мостару, Ужицу, Београду, Будви, Лопуд, Корчула, Загреб, Софија, Мадрид, Лондон, Истанбул, Најроби и Мајами.

Већ 1989. креће се са реализацијом "Хајде да се волимо 2" који овог пута режира Станко Црнобрња, чији је отац био једном од најближих сарадника Јосипа Броза Тита, осам година након смрти Тита.

Тада је говорио да је спот за песму "Хајде да се волимо" који се појављује у филму, урађен је у две верзије. Прва је снимљена у Дубровнику, а друга, отпевана на енглеском језику, урађена је у Лондону.

Реакција публике била је, мало је рећи, фасцинантна. Описујући масовну хистерију за Бреном, Станко Црнобрња, који је режирао последња два наставка, присећа се да је интересовање било толико да су видео-клубови ове филмове издавали на сат, а не на дан.

Чињеница коју је публика сазнала много касније јесте да током скока са моста у Мостару, први пут Брена не глуми само себе, већ има дублера.

Јадранко Фини из Мостара за потребе филма прерушава се у Брену и скачио са Старог моста у сцени када отмичари покушавају да отму певачицу. Тада су се појавили шаљиви коментари да је "свемоћна Брена и скакала и пливала и летела".

У трећем делу пометог филма Брена се љуби у хеликоптеру са Драганом Бјелоглићем, док се у том тренутку у реалном животу забавља са садашњим супругом Бобом Живојиновићем. 



"Станко Црнобрња ми је рекао да морам да пољубим Бјелу, који ми је увек био симпатичан и сладак. Пољубила сам га у образ, а онда је редитељ рекао да га пољубим озбиљно. Одговорила сам му да нисам глумица, на шта ми је он одбрусио да ако то не урадим, нема ништа од те сцене", присетила се Брена.

Тада млада глумица на Факултету драмских уметности, Оља Бећковић позајмљивала је глас лажној Брени, док Бренину најбољу другарицу игра Ивана Жигон.

Снимљен 1987. године, филм је своју телевизијску премијеру имао на Радио телевизији Србије јануара 2008. године. До тад, филм није био емитован ни на једној телевизији са националном фреквенцијом у републикама бивше Југославије. Емитовале су га само локалне телевизије, а данас се редовно емитује за време новогодишњих празника на телевизијским станицама у Србији.

Из за крај, глумци који су обележили овај филм били су на почецима својих каријера, као што су Светислав Гонцић, Драган Бјелогрлић, Никола Којо, Лазар Ристовски, Емир Хаџихафизбеговић, као и многи други. Док су Драгомир Бојанић Гидра и Велимира Бате Живојиновића представљали глумце који су били одавно увежбани тандем за камере.

(Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Душан Лојпур

07.01.2018 17:08

Ко се иоле разумије у глуму, сложиће се са мном да је Брена очајна глумица, а да су филмови које је снимила испод сваког умјетничког нивоа, отприлике на нивоу "Курсаџија". То што је гледаност тих филмова велика не мијења нимало изнесене ставове...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

07.01.2018 20:49

Брени филмови су јако лоши...слажем се са предходним коментаром.Она је врхунска пјевачица али је и очална глумица

Name

Фах

07.01.2018 21:51

Битно је да Фахрета слави Божић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брена Је Врх

07.01.2018 22:11

Брена је се појављивала и у камиондзијама пре тесне козе.Друго филм је био врх и веома је добро финансијски просао.И дан данас га људинрадо гледају.

ОДГОВОРИТЕ