Прослава Божића широм Српске

Српска православна црква у њени вјерници данас славе Божић.

Република Српска 07.01.2018 | 15:11
Прослава Божића широм Српске
Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је јутрос у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву Божићну литургију.



"Пошаљимо поруку свима и свакоме да је Христос Богомладенац – мир Божији међу нама. Гдје нема љубави и добре воље, владају пороци егоизма, себичности и исључивости", поручио је у бесједи митрополит Хризостом.



Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем, уз саслужење свештеника и ђакона Епархије бањалучке, служио је у поноћ у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци Свету архијерејску литургију поводом најрадоснијег хришћанског празника - Божића.

Он је подсјетио да се Христос родио ради људи и спасења њиховог, да је ту и да куца на наша срца.

"Заиста се роди Христос, драга браћо и сестре и дође у овај свијет ради нас људи и ради нашега спасења. Он је ту, он куца на срца наша и отворимо му врата наших срца да би он ушао и остао, родивши се и у нашим срцима", рекао је владика Јефрем.





Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије рекао је у бесједни након божићне литургије у Саборном храму у Бијељини да човјек на путу спасења треба да живи према закону љубави према Богу и ближњима.

"Христов савршени закон љубави, жртве, милосрђа, праштања и међусобне братске љубави значи мир у души и срцу човјековом и мир међу људима. Ако стекнете мир Божији у себи, спасиће се око вас хиљаде људи", поручио је владика Фотије.







Свечано је било и у Брчком.





У свим православним храмовима и црквама на подручју града Зворника јутрос су одржана богослужења поводом великог хришћанског празника Божића.

У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зворнику јутарњој служби, коју је служило мјесно свештенство, присуствовао је велики број вјерника.





Свештеник Душко Недић поручио је током божићне службе у Спомен-храму Рођења Пресвете Богородице у Добоју да сва добра овог свијета ништа не вриједе ако више умиремо него што се рађамо.





У свим храмовима Сарајевско романијске регије традиционално су служене Свете литургије.





Прослава Божића на подручју општине Вишеград почела је служењем јутарњих литургија у свим православним храмовима у овој локалној заједниц.

У храму Светог цара Лазара у Андрићграду синоћ је служено вечерње, а потом је у порти храма у присуству великог броја вјерника наложен бадњак.



Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије служио је поноћну божићну литургију у Саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу, уз саслужење свештенства епархије.



Вјерници су у великом броју дошли да уз молитву дочекају најрадоснији хришћански празник Божић.

Владика Григорије је вјерујућем народу Требиња, међу којима је био велики број дјеце, пожелио да им на радост дође овај чудесан дан, поручујући да је врло битно да пазе један на другога и да пазе на ријечи, јер једна ријеч може да нас подигне, а исто тако може да нас убије.





(Агенције/БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

србин

07.01.2018 23:22

Срби достојанствено прослављају свој досзиц и свим србима и свим добрим људима зелим пуно среце за благдане поздравом мир бози христосе роди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

08.01.2018 01:26

Да посјетим на Велике људе, и можемо заједно једни поред други и заједно са другима по слободној вољи и слободи да ненарушавамо права других и другачији. Примјер свијетли: Тузлански муфтија Мухамед Шефкет Курт, који је 1942. на Божић спријечио усташки покољ Срба у Тузли. Након његове смрти, пред 10.000 људи на џенази услишена је жеља проте Јовановића да он дочека табут с муфтијиним тијелом и положи га у кабур! прота Јовановић је одржао потресан говор, гдје су масе плакале и православци и муслимани заједно. Не тако гавно... На размишљање свима...

ОДГОВОРИТЕ