Прослава Божића широм свијета

Православни верници широм света данас прослављају најрадоснији хришћански празник Божић традиционалним одласком на празничне литургије које се служе у храмовима Српске православне цркве као и породичним окупљањима.

Свијет 07.01.2018 | 16:00
Прослава Божића широм свијета
Божићним литургијама у црквама широм Русије присуствовале су хиљаде верника, а патријарх московски и целе Русије Кирил служио је синоћ божићну литургију у Храму Христа Спаситеља у Москви, којој су присуствовали и многи званичници. 

"Прво и најважније - сви тражимо царство Бога у нашим животима, посебан свет и посебно уређење односа између људи и Бога. Овај свет живи по посебном закону - закону љубави. То је основни и највећи божански закон живота", рекао је патријарх Кирили уочи службе.



Председник Русије Владимир Путин честитао је православним хришћанима Божић и пожелео им здравље успех и напредак.

"Срдачно вам честитам Божић. Тај празник милионима верника пружа радост и наду, усмерава их на духовност и традицију, уједињује око непролазних хришћанских вредности, вишевековног, историјског, културног наслеђа наше земље", поручио је, између осталог, Путин, саопштио је Кремљ, преноси Тас с.

И коптска православна црва у Египту такође данас обележава Божић по Јулијанском календару, а због страха од напада исламских екстремиста чија су мета били хришћани од 2016, више десетина хиљада војника и полицајаца распоређено је широм земље.



Патријарх Коптске православне цркве Тавадрос предводио је поноћну божићну литургију у новоизграђеној катедрали којој је присуствовао и председник Египта Абдел Фатах ал Сиси.

"Ми по милости Божијом нудимо поруку мира и љубави овде, не само Египћанима или региону, већ целом свету. Ви сте наша породица. Ви сте део нас. Ми смо једно и нико никад неће забити клин између нас", рекао је Сиси обраћајући се коптским верницима, пренео је АП.

Како је додао, уништавање и убијање никад нису могли да победе доброту, изградњу, љубав и мир, пренео је Ројтерс.

Божић данас као и Србија славе Црна Гора, Македонија, Русија, Украјина, Молдавија, Украјина, Белорусија, Египат, Етиопија, Казахстан, Грузија, и он се у овим земљама води као државни празник.



Срби данас и у Аустрији прослављају овај велики празник, а уочи његовог доласка и Бадње вечери у храмовима СПЦ у тој земљи делили су се освештани бадњаци, а велики број верника присуствовао је служењу Бденија.

Више хиљада верника посетило је синоћ, на Бадње вече, бечке храмове "Светог Саве", "Васкрсења Христовог" и "Рођења пресвете Богородице".

Паљењем бадњака и вечерњим литургијама православни верници и у свим црквама у региону обележили су Бадње вече.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије одржао је вечерње богослужење храму Преображења Господњег у Загребу, током којег је нагласио да је Бог на данашњи дан даровао човеку смисао живота, који је могуће остварити једино кроз заједницу, те позвао православне вернике да се не боје да буду оно што јесу.



Он је рекао да нико од нас није бирао гђе ће бити рођен, у којем народу и вероисповести, али нам је Бог омогућио да будемо један народ. 

"Велики је ово дан, не бојмо се да будемо то што јесмо. Благослов је бити Хрват, Мађар, Италијан, Ром, Румун и припадник сваког народа, али је благослов бити православни хришћанин Србин", казао је Митрополит загребачко-љубљански.

Бадњаци су запаљени и у двориштима православних храмова у Вуковарско-сремској жупанији, као и у Горњокарловачкој епархији, преноси Хина.



Православни верници у Црној Гори и овај Божић дочекали су подељени на оне који поштују Српску православну цркву и оне који су се приклонили неканонској Црногорској православној цркви.

Верници Митрополије црногорско-приморске налагали су бадњаке испред Цетињског манастира, а бадњаке је освештао митрополит црногорско-приморски Амфилохије.



Верници Црногорске православне цркве су, са друге стране, бадњак наложили испред Двора краља Николе, на Цетињу, а освештао га је самозвани митрополит Михаило.

(Агенције)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Слава Богу

07.01.2018 15:35

И Руској војсци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

07.01.2018 16:44

Амин Бозе.

Name

корни

07.01.2018 17:08

Слава богу и војсци,ал ви размисљате

Name

Амбасада Р.Ф.

07.01.2018 17:41

Момци одобрена вам је виза и имате дозволу за стални боравак у Руској Федерацији.Изволите,цекамо вас.

Name

Браво

07.01.2018 19:21

Мајка Русија и РС

Name

МИГ 29

07.01.2018 19:22

СЛАВА!

Name

Ре.браво

08.01.2018 06:22

Браво мрс у Русију,немој слуцајно да би кроцио у ЕУ.Сретан вам бозиц.

Name

блбл

07.01.2018 17:52

Зар се и православке покривају ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.01.2018 22:38

Све се оне покривају и то постујем ал само су муслиманке трн у оку.

Name

Ђорђе

08.01.2018 01:47

Ја своју маму нисам никада видио без мараме. Мада се код наших бака и мајки није покривало лице. Човјек са стидом је велики човјек, а код жене тај стид, а са поносом и без икаквог страха и зависти, код жене чини нешто божанствено и најљепше у њој. Поздрав свим женама, без обзира на вјеру, нацију и мишљење...

Name

Сведска

08.01.2018 16:14

Који хорор,ова прва фотка гдје војник љуби крст,саље мирољубиву поруку другим вјероисповијестима.

ОДГОВОРИТЕ