Да ли ће расти плате у 2018.?

Након повећања најниже плате пар дана пре истека 2017, у Српској би у овој години могло да дође до раста осталих зарада у реалном сектору.

Република Српска 07.01.2018 | 14:15
Да ли ће расти плате у 2018.?
У овој оцени слажу се и послодавци и синдикалци, уз образложење да пораст минималца подразумева благи скок осталих плата.

 За очекивати је, како кажу, и да тренд повећања запослених буде настављен, додуше уз различито тумачење предуслова који ће до тога довести.

У Савезу синдиката РС истичу да се Српска код Светске банке задужила за 40 милиона КМ, које ће отићи у руке послодаваца, као подршка новом запошљавању.

"То би требало да доведе до отварања нових радних места, а послодавци ће добити радника упола цене. Међутим, овај пројекат ће трајати две године, а шта ће бити после, ко зна. У сваком случају, поменути кредит ће вратити грађани",  истиче председница овог савеза Ранка Мишић.

Кад је реч о повећању плата, наглашава да ће до њега доћи у предузећима која су синдикално организована.

"Реч је о око 90.000, од укупно 260.000 радника у Српској. Колико ће то повећање бити – да ли 15, 20 или 30 КМ, још се не зна, али ће плате расти. Првенствено захваљујући раду синдиката, али и порасту најниже плате у РС са 395 на 410 КМ – иситче Мишићева.

Према њеним речима, минималац у РС прима око 16.000 запослених, а реч је о неквалификованим радницима.

"С друге стране, квалификовани и висококвалификовани радници који носе производњу раде за 450 КМ. Међутим, након повећања најниже плате послодавци их неће моћи држати на овом износу зараде, које ће морати повећавати. Наиме, у погледу износа примања, не можете их држати у рангу са неквалификованом рандом снагом. Зато кажемо да повећање најниже плате гура остале плате", истиче Мишићева.

У Унији удружења послодаваца РС наглашавају да плате и запосленост регулише тржиште, те да зараде треба да расту и због тога што Српској недостаје кадра појединих струка.

"Међутим, морају се створити одређене претпоставке да би до тога дошло. У првом реду реч је о повољнијем привредном амбијенту, односно смањењу пореза и доприноса. Такође, треба уводити нове технологије, да бисмо повећали продуктивност", објашњава председник ове уније Драгутин Шкребић.

Према његовим речима, поменути процеси иду напред, али полако.

"Ипак, битно је да помака има. Потписали смо меморандум са Владом да ће се радити на смањењу опорезивања рада, што би у будућности могло да доведе до нових запошљавања, те повећање плата, самим тим и више прихода. То значи бољитак и за раднике и за државу, а реч је о трендовима које решавају економски закон", каже Шкребић.

И он се слаже да, објективно, најнижа плата треба да гура остале зараде у реалном сектору, те да је до њиховог благог повећања дошло и прошле године.

"Кад је реч о порасту броја запослених, подаци Пореске управе РС потврђују да у Српској има више пријављених радника. Дакле, и у овом сегмент бележи се благо побољшање, а чињеница је да у привреди има простора за још радника", каже Шкребић.

Истиче да је, међутим, проблем у чињеници да образовна политика не иде укорак са потребама привреде.

"На пример, лане је девет милиона КМ отишло за стипендија за високо образовање. Реч је о кадру који нам не треба и који ће, након факултета, завршити на бироима за запошљавање. Морамо стати са оваквом праксом и у првом реду стипендирати средње образовање, с обзиром на то да нам недостаје кадар производног профила, односно токари, бравари, возачи, обућари. Дакле, за појединим профилима влада потражња на тржишту рада, што значи да би број запослених могао благо да порасте и у 2018.", објашњава Шкребић.

Подсетимо, у РС је у септембру лане у пословним субјектима и у предузетничкој делатности евидентирано 263.476 запослених, што је највише у историји РС, подаци су републичког Завода за статистику. У поређењу са истим месецом претходне године, број запослених повећан је за 6.475 или 2,5 одсто.

Рекордна запосленост

Председница Владе РС Жељка Цвијановић изразила је задовољство чињеницом да је, у складу са ранијим пројекцијама, остварен рекордан број запослених у Српској.

"Наша намера је да идемо ка даљем подизању нивоа запослености у Српској. Повећање броја запослених се дешава у реалном сектору, јер у јавном сектору нема нових запошљавања. То је стављено под контролу и то је једно од главних опредељења програма реформи и наших економских политика", поручила је недавно Цвијановића и додала да ће се свако растерећење у привреди морати рефлектовати на висину плата.

Извор: Блиц

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Драганче

07.01.2018 13:54

Просјечна плата 1.500-2000 КМ. Све испод тога је мало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андрејевиц

07.01.2018 15:35

Браво, изгледа претенциозно, али за 4-цлану породицу која би да зиви достојно цовјека треба око 3000 мјесецно (два запослена). Све испод тога је презивљавање. Веце или мање

Name

Ха ха ха

07.01.2018 16:30

Гдје да расту.У овој.лудој земљи.Ма дајте...

Name

Ре ха ха ха

08.01.2018 06:59

Твоја реакција је добра, тачна у односу на стање. Али, и реакција хиљаде њих који су отишли и који ће тек...

Name

Скакавац

07.01.2018 13:59

Овде је глупо било ста коментарисати кад вецини пасе овако стање. Политицари не зеле ред у дрзави јер тада неби мигли бавити се лоповлуцима. А о повецању плата прицати то је смијесно кад је неред у сваком погледу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мими

07.01.2018 14:16

Повецати плате наање за 30 посто инаце одосе радници...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

07.01.2018 14:55

ЗДРАВСТВЕНИ РАДНИЦИ ДОКТОРИ МЕДИЦИНЕ И МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ СУ У ДУБИОЗИ ЗБОГ ПОНАСАЊА КРЕТЕНА НА ВЛАСТИ - МОРАЈУ ДОБИТИ ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

07.01.2018 14:56

Вецина неквалификованих радника треба да се врате у села, на своја имања, и тамо обнове дјелатност којом су се бавили. Дрзава им треба помоци у томе. У села треба направити путеве, а не правити аутоутеве трасама гдје вец постоје добре асфалтне саобрацајнице. Ти аутопутеви ником не требају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

07.01.2018 15:47

Ако се они врате у села ко це се бавити политиком?

Name

#

07.01.2018 17:30

Добар! Ре: У Устав унијети да се овдје политиком могу бавити само Јапанци.

Name

Реално

07.01.2018 15:53

Овдје нема рјесења, јер људи не ваљају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прецисе

08.01.2018 09:46

Тачније 1/3 је добра и моźе да се уклопи било гдје, 2/3 су ментоли у глави.

Name

соката

08.01.2018 05:25

Хоце, онима у влади а ви народе цркните.

ОДГОВОРИТЕ