Бадње вече широм Српске

Служењем Свете литургије и налагањем бадњака, широм Републике Српске обиљежено је Бадње вече.

Република Српска 06.01.2018 | 19:00
Бадње вече широм Српске
Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је вечерње у цркви Светих архангела Гаврила и Михаила на Башчаршији, гдје је потом обављено налагање бадњака.



Митрополит Хризостом је у бесједи пред бројним вјерницима говорио о симболици бадњака, Бадње вечери и радости Божића.



Међу вјерницима био је и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић који је нагласио да за Бадње вече редовно долази у стару цркву на Башчаршији да би га прославио заједно са својим народом.



Завршетак радова на обнови спољног дијела Храма Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву и осјетно повећање броја вјерника који редовно долазе на богослужења обиљежили су протеклу годину, наводи старјешина овог храма протојереј Данило Дангубић.



Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем служио је у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци вечерњу службу, којој су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.





Више стотина грађана Бијељине присуствовало је вечерас приношењу бадњака које је на тргу у овом граду освештао Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Фотије.



Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије рекао је на Бадње вече у Бијељини да свијету ништа није потребније од мира и пожелио да Божић донесе мир, благослов, земаљску хармонију и небеску радост људима.

Владика Фотије благословио је православне Србе сабране око бадњака са жељом да се мир Божији усели у срца и душе свих људи широм Републике Српске и свих земаља гдје живе православни Срби, као и сви други људи добре воље.



"Дај Боже да тај божански принцип буде присутан у нашим животима, у људима који воде ову државу и овај народ, без обзира на веру и нацију, да живе законима љубави према Богу и ближњима", рекао је владика Фотије.

Прослава је након приношења, освештања и паљења бадњака настављена традиционалним „пијукањем“ у порти манастира Светог Василија Острошког у центру Бијељине. 





У Цркви Успења Пресвете Богородице на Палама служена је вечерња служба на Бадње вече, а испред храма у присуству бројних вјерника освештан је и наложен бадњак.

Након налагања бадњака на ватру приређен је ватромет и служено кувано вино.



Бадњаци су освештани и наложени и у осталим црквама на подручју општине Пале, чиме је почела прослава Бадње вечери пред најрадоснији хришћански празник - дан Рођења Исуса Христа.

Бадње вече се наставља у кругу породице са посном вечерњом трпезом.



У свим православним храмовима на подручју општине Шамац служене су вечерње службе, а потом су у портама традиционално наложени бадњаци.

Православни свештеници честитали су Бадње вече окупљеним вјерницима, те их подсјетили да се испраћа Божићни пост у који се улази скромно и смирено да би се достојанствено дочекао најрадоснији хришћански празник - Божић.



Вечерњем богослужењу и налагању бадњака у Обудовцу и Горњој Слатини присуствовао је и начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић који је свим православним грађанима честитао Бадње вече, те пожелио да увијек владају мир, слога и љубав.

Служењем Свете литургије и паљењем бадњака Бадње вече обиљежено је и у Вишеграду.



Бројни вјерници окупили су се у портама храмова у Лопарама и Угљевику гдје је обављено традиционално паљење бадњака.

Након вечерњег богослужења и освештања бадњака испред храма Свете Петке Параскве у Угљевику, протојерер-ставрофор Мићо Пајкановић честитао је Бадње вече и Божић окупљеним вјерницима које је поздравио традиционалним поздравом "Мир Божији - Хростос се роди!"



У Храму Покрова Пресвете Богородице у Лопарама вечерње је служио протојереј-ставрофор Стево Јовић који је истакао да се рођењем Богомладенца Христа међу Србима рађа љубав оплемењена највећим богатством и највећим даром који је дат човјеку, а то је рађање дјеце.



У порти цркве Рођења Пресвете Богородице у Добоју освештан је и наложен бадњак, у присуству бројних вјерника.

Бадњак је освештао протојереј ставрофор Душко Недић са свештенством, који је након вечерњег богослужења окупљенима честитао Бадње вече, као припрему за велики дан - Рођење Христово.

Свештеник Недић напоменуо је да се данас испраћа божићни пост, у који се улази смирено и скромно, да би се достојанствено дочекао најрадоснији хришћански празник - Божић.



Више хиљада вјерника је у центру Требиња заједно са свештенством Епархије захумско-херцеговачке и приморске, те челницима града присуствовало паљењу бадњака на Тргу слободе.

Налагању бадњака претходила је вечерња служба у Саборном храму.

Старјешина Саборног храма Светог Преображења Господњег у Требињу Младен Жуловић истакао је да се вјерници присјећају чудесног рођења и смирења, појаве звијезде и витлејемске пећине, пјесме пастира и анђела, поклоњења мудраца и њихових дарова.



Традиционално и у Градишци.



Служењем литургије, паљењем бадњака и традиционалним пијукањем и у највећем семберском селу Црњелову обиљежено је Бадње вече.



БН телевизија

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Сведска

06.01.2018 18:01

Бадњак нема никакве везе са изворном Библијом.Пагански обицај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

06.01.2018 18:24

Момчино, не лапрдај пуно.

Name

ре сведска

06.01.2018 20:21

Наравно да је пагански.Само сто ови вјерници ни библију нису процитали,да су је процитали видјели би о цему се заправо ради

Name

ре

06.01.2018 21:37

Паганини увијек цитај измедју редова а половина јуна није у јесени???.Центри моци су писали и библију и куран,назалост и дан данас владају.Банкар из Лондона додјељује Нобелову награду Алберту, иако је геније Тесла бијо 300год испред времана итд.Знаци.љубомора,лаз и само лаз....истина се не смије знати.

Name

Ме

06.01.2018 18:12

Ја појма немам ста је сад?? Ја Сам се Родио, И одрасто, у титовој Yугославиа, кад је Тито отисо, отисо И ја,. Нема бога, вјера це нас све побити, Али људи то невиде,. И дан Данас се Гине због вјере .. засто ?.??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

06.01.2018 19:08

Ре, ме, свака част на коментару, али нажалост народи на овим просторима су много заглупљени и оптерећени национализмом.

Name

РЕ Ме

06.01.2018 19:24

Тако је, религија је опијум за народ, и она је сво зло овога свијета. Живио Марxизам

Name

Козара

06.01.2018 20:19

Не лаптдајте ни ви момци

Name

ре ме

06.01.2018 20:19

Браво! Не мисли нико својом главом а и засто би кад је теско

Name

007

06.01.2018 20:30

Те коментаре шаљите на КЛИX,ТАМО НАМ ЈЕ МЕСТО.

Name

Здравко

06.01.2018 21:00

Одговор на меее овце . једина права религија је парапсихологијаја а све релгијеј свијејта узмес и набијесјес на ону ствар а то знаци дасу све религије лазне.то опет знаци дасу се свелли сви на материјализам и да немају везе са стварносцу,а знаци ито да профитирају на тудјој муци. Ко се крије иза религија и тко иде у цркве то могу бити само глупи људи тј људи низе инкарнације и ко зна којекве будалеи наивци.погледајте само попове како се носе. Морате имати бољу моц запазања видите их у оним сукњетинама видисе одма да су то педери цисти сотонисти. Стоје парапсихологија? Парапсихолгија није нити сарлатанство нити спиртизам него је проуцавање лицности сдругог прага свијести,а имате ти доста стања свјести као напр.свјест, подсвјест ,надсвјест,кома,клинцка смрт, ато сугестија,хипноза итд.које стање свјести је бог? Све цује и све зна тоје подсвјест и хипноза.моремо их контактират да средимо ове сотонисте највљујем рат свим релгијама ајд ви сви а јацу сам .мозесе десити даих нокаутира невидљии али ,мозе ито даих погди неки невиљиви предмет и дасе никад непробуде могуцности је много.ито вамје парапсихолгија

Name

@ Тип топ

06.01.2018 22:20

@Гдје ти Здравко заврси зидарски занат.

Name

бадње веце

06.01.2018 22:38

лијепо славље сиром србске и србије матице србског народа тако је исто прослављено и у дијаспори сретан бадње веце свим србима сиром свијета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

06.01.2018 22:40

зелим свим сретан бозиц који га славе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хедониста

07.01.2018 08:07

Све религије, без разлике, имају смисла, али само у данима кад се не ради и не иде на посао, кад се добро једе и још боље пије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Атеиста

07.01.2018 08:46

Ноторни атеисти заузели прве саффове у црквама. Што већа невјера и већи шајтов то ближе духовницима.

ОДГОВОРИТЕ