Забрањене фотке из Сјеверне Кореје

Фотограф Ериц Лаффоргуе један је од ријетких који је имао прилику да доживи Сјеверну Кореју из прве руке; од 2008. до сада тамо је био шест пута и захваљујући дигиталним меморијским картицама успио је да сачува фотке које су му забранили да прави или за које су му наредили да их избрише.

Свијет 06.01.2018 | 11:52
Забрањене фотке из Сјеверне Кореје
Лаффоргуе није био заинтересован за пажљиво дириговане туристичке туре по тој земљи, које откривају само фасаду. Желио је да продре иза маске и ухвати тренутке аутентичног живота људи који нису под комплетном контролом режима.

 Направио је на хиљаде фотографија показујући како становници и званичници Сјеверне Кореје проводе дане.

Пошто се вратио са свог шестог путовања у Сјеверну Кореју 2012., тамошња влада је открила да „шерује“ снимљене фотографије онлине. Тражили су да их избрише. Он је одбио. Забранили су му да пређе границу Сјеверне Кореје икада више.

„Живот је суров на многим мјестима у Сјеверној Кореји, далеко је од западних стандарда. Чак и уз тежак живот, рекли су ми са сузама у очима да поштују своје драге вође, чак и ако понекада немају шта да једу“, рекао је Лаффоргуе.

Е, сада гледајте...

Жена стоји у гомили војника. Фотографија која није смјела бити направљена јер званичници не дозвољавају сликање војске.



Када си у посјети некој породици, водичи су захвални ако сликаш јер показујеш свијету да и дјеца тамо имају компјутере. Осим ако не снимиш да немају струје. Онда те замоле да избришеш фотку. 



У објашњењу оваквих фотографија пише да људи једу траву из паркова. Водичи се јако разбјесне ако снимиш нешто слично.



Чекање у реду је национални спорт у Сјеверној Кореји.

 

Аутомобила је све више у Пјонгјангу, али се људи и даље привикавају на њих. Дјеца се играју на средини булевара, као и прије, док кола није било.



Риједак примјер недисциплиноване дјеце. Аутобус се кретао споредним путем, када се ово дијете појавило на средини.



Пионирски камп Вонсан често посјећују туристи којима се презентује да се млади из цијеле земље лијепо забављају. Ипак, нека дјеца са села се плаше да користе покретне степенице, јер их никада прије нису видјели. 



Никада не сликајте људе како раде смијешне ствари испред Кимових портрета.



Људи су изнијели тепихе да се суше поред ријеке Тидонг. Пошто је Кимова скулптура у позадини, сликање тепиха је било забрањено.



Јако је важно да људи из градова на фоткама странаца буду лијепо обучени. Овог човјека Ериц није смио да слика јер је био "ружно обучен" по суду водича. 



(Ноизз/СБ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Па ста

06.01.2018 11:31

Сваку фотографију мозе свако коментарисати на свој нацин.Уосталом, сиротиње и бескуцника има у целом свету,обицно се заобилазе а сви би били срецни да ицх немају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комунизам

06.01.2018 15:38

Ниста посебно, све ово има и у напредним дрзавама. С обзиром да је у питању комунизам ово мозе бити цудно само плитким америма...

Name

Несто Попут

06.01.2018 18:23

СФРЈ

Name

Реално

06.01.2018 15:24

У САДу би могао фотографисати море бескуцнила, па то никог не би занимало. Ово све је теска пропаганда. У Кини сваки дан гину у рудницима. У СССРу се никад није добро зивјело. А код нас је потоп. Да није кредита, поцркали би од глади. Прво су нас раскомадали, па све комаде унистили, па нас сад дрзе на инсулину. Муљају нас ксо стоку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

06.01.2018 18:07

Сликајте оне милионе бескуцника у Америци који спавају под картонима.

ОДГОВОРИТЕ