Вето Русије ломи петорку у СБ УН

Нови састав Савјета безбједности, у који је од 1. јануара ушло пет земаља које признају Косово за државу, не иде наруку Србији, али имајући у виду право вета које имају Русија и Кина, Београд не би требало да страхује од невоља на Ист Риверу, пишу београдске "Вечерње новости".

Свијет 04.01.2018 | 21:15
Вето Русије ломи петорку у СБ УН
Ротирајуће столице у свјетској влади ове године су припале Екваторијалној Гвинеји, Обали Слоноваче, Холандији, Кувајту, Перуу и Пољској. Од њих, тзв. Косово признали су сви осим Екваторијалне Гвинеје, која је била и против чланства Приштине у УНЕСЦО када се о томе гласало 2015. године на Генералној конференцији ове организације.

Од несталних чланица у свјетској влади су и Боливија, Етиопија, Казахстан и Шведска, којима двогодишњи мандат истиче крајем ове године. Од њих, Косово признаје само Шведска. Међутим, кад се у обзир узму свих 15 чланица овог тијела, са пет сталних са правом вета (Кина, Русија, САД, Велика Британија и Француска) више је оних који су уз Приштину (9), док територијални интеритет Србије поштује њих шест.

Некадашњи амбасадор при УН Владислав Јовановић каже да би било боље када би број несталних чланица превагнуо на страну Србије, али да је снага Србије у праву вета које имају Русија и Кина.

"Све док са њима имамо добре односе, нема бојазни. У оваквом распореду снага, при периодичним расправама о КиМ учесници у расправи превагнуће у корист америчког става, односно, биће благи према Албанцима а чврсти према нама. Афирмисаће да је Косово независно, што може да створи неугодну атмосферу за нас и да дјелује сугестивно код оних држава које нису признале Косово, али док год ми себе штитимо и имамо Кину и Русију уз себе, то не терба да нас брине", каже Јовановић.

Да се постојећи баланс снага унутар СБ неће битно измијенити уласком нових несталних чланица, сматра и Павле Јевремовић, бивши српски дипломата при УН. По његовој оцјени, рјешење за косовско питање није на видику, а уколико би било покушаја наметања резолуција о статусу Косова, за Србију ће бити кључне позиције Русије и Кине.

Столице по регионалном принципу

Несталне чланице бирају се по регионалном принципу - непарних година у СБ УН улази по једна земља из Африке, Азије и Латинске Америке и двије из групе западних земаља, а парних година двије земље из Африке и по једна из Азије, Латинске Америке и Источне Европе, а тада почиње и мандат за арапску чланицу.

Извор: Новости.рс

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

дама

04.01.2018 20:39

стара дана у европи узима ствари у своје руке зивјела царска русија

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

04.01.2018 21:48

Могу разумјети да Русија и Србија имају несто заједницко јер је Русија ослобоидила Србима Београд од Нијемаца,али ста имају Срби и Кинези заједницко?Русија нема нигдје одлуцујуцег утицаја осим права вета,гдје тога нема,нико је не сљиви,јер је земља под санкцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјекна

05.01.2018 03:22

Не мозес ни ти све схватити.

Name

Кум

04.01.2018 22:22

Кина гради све по Србији.

ОДГОВОРИТЕ