Нова правила за издавање виза

Њемачка амбасада је објавила нова правила за издавање виза за стране држављане.

Босна и Херцеговина 04.01.2018 | 18:52
Нова правила за издавање виза
Како се наводи на страници Њемачке амбасаде у Сарајеву, од новембра је укинут поступак давања сагласности од стране Савезне агенције за запошљавање прије поднесеног захтјева за визу (Бундесагентур фüр Арбеит).

Овај поступак је обустављен са 1. новембром 2017. године. Одјел за визе, од 1. новембра у поступку обраде захтјева за визу регуларно укључује и Бундесагентур фüр Арбеит. Предсагласности које су издате до 1. новембра ће и даље важити.

Упити о стању захтјева за визу успоравају визни поступак, саопштено је на страници Амбасаде. Одговарање на такве упите изискује капацитете за обраду. То, нажалост, иде на терет обраде захтјева за визу и пролонгира трајање обраде истих.

Уколико се у току обраде Вашег захтјева појаве питања која се односе на подносиоца захтјева или се буде морала прилагати додатна документација, одјел за визе ће свакако самоиницијативно контактирати подносиоца захтјева.

Амбасада подносиоце захтјева моли да у прве четири седмице од дана предавања захтјева не упућују упите о стању обраде захтјева (ни телефонским ни писменим путем нити путем е-маила).

Из горе наведених разлога Амбасада неће одговарати на упите о стању обраде захтјева у прве четири седмице од дана предавања захтјева (то не важи за захтјеве у сврху школовања/Аусбилдунг).

Амбасада изричито указује на то да су све службене радње одјела за визе, осим таксе за обраду захтјева за визе (наведена у инфо-листу), бесплатне.

Амбасада не наплаћује резервацију термина, нити сарађује са приватним агенцијама услужних дјелатности.

Подносиоци захтјева за издавање визе не требају ангажовати приватног услужног дјелатника како би добили термин. Апликанти могу сами заказати термин преко система за заказивање термина. Заказивање термина путем онлине система је бесплатно.

"Обрасце за захтјеве за издавање виза можете бесплатно електронски преузети с наше wеб странице. Такса за обраду захтјева за визу се уплаћује у одјелу за визе Амбасаде и то само у готовини. Молимо Вас да припремите тачан износ", саопштено је из Амбасаде.

У амбасади још једном напомињу да нису тачне информације да је од 1.1.2017. ступио на снагу нови Закон о запошљавању у Њемачкој, а који би требао олакшати процес добијања визе.

''Информације да од 1.1.2018 на снагу треба да ступи нови закон који омогућава да се држављани земаља које нису чланице Европске уније у државама Европске уније запошљавају под истим условима као ЕУ-држављани нису тачне", саопштила је њемачка амбасада у Сарајеву:

''Молимо да се на интернет страници Њемачке амбасаде информишете о условима и предвиђеном временском периоду чекања за издавање радних виза.'' 

Извор: Бука

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мисо

05.01.2018 10:17

Данке Деутсцхланд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

03.05.2018 11:01

Ста све треба од докумената имам од фирме немацке уговор и како заказат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алдин

05.06.2018 14:19

Позз ја сам преедао за термин 26.11.217 колико се цека за термин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мухарем

06.06.2018 18:57

Поз.Ја сам предао за термин 4.9.2017 .Колико ву јос цекати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емина

31.07.2018 16:28

Ста је све потребно од докумената за радну визу...а имам уговор с њемацким послодавцем..како заказати термин..лп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емина

03.03.2019 23:05

Колко траје добивање терминал за аусбилдунг ,сколовање?

ОДГОВОРИТЕ