Суперклуб - Манчестер Сити влада и на терену и на берзи!

Грађани предводе листу 100 финансијски најмоћнијих фудбалског клуба на свету која савршено осликава у ком правцу се креће најважнија споредна ствар. А тај правац се многима никако не свиђа. . .

Фудбал 08.01.2018 | 23:30
Суперклуб - Манчестер Сити влада и на терену и на берзи!
Хтели ми то или не, ново фудбалско доба долази. Евроцентризам у којем смо одрасли дошао је до конца и сада преостаје да видимо како ће се даље одвијати ситуација. Али једно је јасно - врхунски фудбал се полако сели са Најстаријег континента.

Кренуло је одласцима на припремне турнеје по Азији и Северној Америци, наставило се утакмицама суперкупова који се неретко играју ван Европе, а последњи доказ да је ново време дошло је податак да је Манчестер Сити постао финансијски најмоћнији фудбалски клуб на планети. Пре свих "гиганата" као што су Реал Мадрид, али и Манчестер јунајтед и Барселона који су свргнути са врха који сада припада Грађанима.

Економску анализу 100 финансијских најмоћнијих клубова на свету урадио је "Соццереx", компанија која је се бави фудбалским бизнисом и као таква је лидер у тој сфери најважније споредне ствари на свету. Главни циљ ове листе, у чијем креирању је учествовало неколко десетина врхунских стручњака је управо оно о чему смо писали овде, а то је РЕАЛНОСТ. А она каже да је Манчестер Сити тренутно без премца, и на терену, али и на берзи, а испод њега су Арсенал, ПСЖ, Гуангџоу Евергранде, Реал Мадрид... Јер лова која је дошла из Абу Дабија направила је од овог Ситија прави "суперклуб" - термин који је савршен за описивање овога што се дешава, не само у Манчестеру, него и у Паризу, Кини, Русији, Индији...

Листа је прављена по шест критеријума - фудбалери под уговором, некретнине, новац у банци, потенцијал власника за улагање и укупан дуг. Па тако Манчестер Сити у играчима има 637.000.000 евра, у некретнинама 534.000.000, у банци 75.000.000, дугује 15.000.000, а власник му је "тежак" чак тридесет милијарди! Подаци из ове листе нам много говоре, као на пример да је дуг Арсенала само осам, а Челсија чак 400.000.000 евра. Па ако сте се питали зашто Арсен Венгер и даље седи на клупи Тобџија, сада вам је сигурно јасније. Велика, огромна је лова у питању.

А сетите се само какво је било стање ствари пре него што је велики новац ушао у европски фудбал. Сетите се како су Стеауа и Црвена звезда освајале Европу, да би потом, баш због њих био уведен систем такмичења који фаворизује најбогатије - Лига шампиона. А потом и Лига Европе. Елита је издвојена као кајмак, а многи легендарни фудбалски центри су у том либерално-капиталистичком пројекту уништени или на коленима. Па, погледајте само Милан или Ајакс или баш нашу Црвену звезду. Што не и Партизан... То су све клубови са далеко лепшом и сјајнијом историјом, али и са много више правих навијача и симпатизера него Манчестер Сити или пак, Зенит из Санкт Петербурга, Гуангџоу Евергранде, РБ Лајпциг и многи други.

Ова листа је и добар показатељ који клубови ће владати наредних година и деценија јер је јасно да је сада најважније имати јаку финансијску залеђину. На њој, наравно нема српских клубова, али је на последњем, 100. месту противник Црвене звезде у шеснаестини финала Лиге Европе, ЦСКА.

Свеукупно, на листи се нашло 26,7 посто клубова из Уједињеног Краљевства, 16,7 % из САД, по 13,3 % из Шпаније и Немачке, 10 % из Француске, 6,7 % из Италије, и по 3,3 % из Кине, Украјине и Русије. Занимљив је и података да власници клубова који су се нашли на овој листи заједно вреде скоро петсто милијарди долара, тачније 475!

Поред сељења финасија, ускоро треба очекивати и сељење тимова, али и организовање нових, наднационалних такмичења као што је Лига шампиона, али и са клубовима из Кине, Индије, арапских земаља итд. Сетите се само у које време је игран први овосезонски Ел класико... Од 13 часова због навијача у овим земљама које смо вам набројали. 

Будућност фудбала је дошла и одвија се пред нашим очима. Нажалост, ништа није у нашим рукама тако да се ништа неће ни променити или вратити на старо. Како ће се српки фудбал снаћи у свему овоме, остаје да се види. Али да се не пише добро, то је свима јасно.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар