Нема потребе за "Дејтоном два"

Замјеник помоћника државног секретара САД Хојт Брајан Ји изјавио је да САД вјерују у важну улогу Србије за регионалну стабилност.

Босна и Херцеговина 04.01.2018 | 15:47
Нема потребе за "Дејтоном два"
Он је додао да је за то важна сарадња Хрватске и Србије које, како је истакао, "морају наћи рјешење за тешке проблеме које имају".

У интервјуу за регионалну телевизију Н1 у Загребу, први човјек Стејт департмента за Југоисточну Европу је рекао да у граничном спору Хрватске и Словеније САД неће да заузимају страну јер вјерују да те двије земље могу саме то да ријеше.

Поводом ситуације у БиХ, амерички дипломата је оцијенио да нема потребе за "Дејтоном два", али да власт мора да се фокусира на реформе како би та земља убрзала пут ка ЕУ.

Говорећи о слободи медија, он је нагласио да је важно да постоји слобода изражавања јер слободни медији служе интересима грађана.

На питање да прокоментарише то што предсједник Србије Александар Вучич уз име телевиије Н1 додаје "америчка", Ји је рекао да америчка влада не плаћа медијима и да вјерује у независне медије.

Он је оцијенио да су у региону југоисточне Европе посебан ризик пријетње новинарима и уредницима и да тога не смије бити.

Он је изразио увјерење да у ЕУ постоји воља да прихвати нове чланице ако су спремне на реформе. Хојт Брајан Ји такође је рекао да су региону пропуштене бројне прилике, да су све земље региона суочене с проблемима транзиције и да не би рекао да је нека земља гора од друге.

Поводом граничног спора Словеније и Хрватске, амерички дипломата је рекао да САД неће да заузимају страну јер вјерују да Словенија и Хрватска могу саме то да ријеше.

"И Хрватска и Словенија су стратешки партнери и савезници САД. Увелико се ослањамо на обје ваше земље да ће наћи начин да потпомогну сигурност у региону тако да ће оснажити своје билатералне односе... Имате пуно тога заједничког, чланице сте ЕУ и НАТО, имате пуно заједничких интереса. Мислим да је то одговорност обје земље", рекао је Ји.

Говорећи о ситуацији у БиХ Хојт Ји је рекао да "за сада нема потребе за 'Дејтоном два'" али да је нужно да се власт фокусира на приоритете који ће довести до политичких и економских реформи и бржег напретка ка ЕУ.

"Вјерујемо да у овом региону постоје бројне могућности ове године. Прошле је године дошло до позитивних помака на којима треба градити. Црна Гора се придружила НАТО, у Македонији је дошла прореформска и мултиетничка влада, ту су разговори Косова и Србије о напретку односа.

Видимо могућности у БиХ, очекују нас избори ове године, постоји потреба да се БиХ позабави реформом изборног закона, мислим да би фокус требало да буде и на постизању договора како би се у 2018. одржали ефикасни избори. Мислимо да сада нема потребе за 'Дејтоном 2', али мислимо да је нужно да се власт у БиХ фокусира на приоритете који ће довести до политичких и економских реформи и да се убрза процес приближавању ЕУ", рекао је заменик помоћника државног секретара САД.

Извор: Агенције

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Кики

04.01.2018 15:12

Овог Брус Лее се мора смијенити, незнам ста Додик цека ал требо би назват Трампа да добије отказ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

04.01.2018 21:01

Него ста , нек зове и фејсбук са Томиславом Николицем па нек их и фејсбуци обрису са интернета ! тај Брус сигурно добио посо преко неког родјака у бијелој куци.. само назове родјака тог и казе му да овај мали Брус сто је добио посао преко стеле и фамилије , прави проблеме по балкану и несто се фолира . а ради за одлазецу администрацију .

Name

Јоја

05.01.2018 06:02

Ма јаа..треба Обрад питат Трампа да посаље оног малог снсдовца, Обрадове снахе сина пасторак, добар мали све зна..нек му баце мадрац крај Брус лија у амбасади ил нек простре стагод у владином стану крај Цеце док овај из одлазеце не оде...треба то Миле видит..

Name

ОПЕТ ЈА

04.01.2018 15:18

Моцни господин Хојт је ноцна мора за пропалог прецедника кримоса милета доика!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет ја

04.01.2018 15:46

Шта има клону? Јест' у данашњем вакту тешко бити оригиналан и сам себи сконтати ник, јел' тако?... Ето, поздрав од мене.

Name

рес

04.01.2018 15:43

Бруце Лее је све цесце у медијима изгледа да се Амери врацају на Балкан у бољој су позицији од Русије јер из њихове руке једу ОЦЕВИ насих племенских заједница на Балкану

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

04.01.2018 16:53

Мени једна ствар није јасна - због чега се ћата државе која није чланица ЕУ бави нашим путем у ЕУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зуцо

04.01.2018 18:00

Мало би пискио мало какио

ОДГОВОРИТЕ