"Хаг основан да спаси Србији"

Невенка Тромп-Вркић, бивша истражитељка Хашког трибунала на случају Слободана Милошевића, изјавила је за ХРТ да је Хашки суд основан како се не би војно интервенисало против Србије.

Регион 04.01.2018 | 08:23
"Хаг основан да спаси Србији"
Тромп-Вркић је рекла да је Хашки суд основан у мају 1993. године, двије недјеље пошто је пропао Венс-Овенов мировни план.

Ако погледате међународне односе и када и како је тај суд основан, види се да је јавно мњење у цијелом свијету вршило притисак на своје националне владе да војно интервенишу против Србије, рекла је она.

Један од разлога за оснивања Суда био је да се смањи тај притисак и да се не интервенише војно против Србије, него да се оснује нови механизам којим се може купити вријеме и преко којег се може тај притисак смањити, објаснила је Тромп-Вркић.

Према њеним ријечима, одлука да се избјегне војна интервенција против Србије донијета је зато што су се српски геостратешки планови послије распада Југославије великим дијелом поклапали са планом међународне заједнице.

Том дијелу међународне заједнице су припадале Америка, Велика Британија и Француска, а послије 1994. године је укључена и Русија, тврди Тромп-Вркић и наводи да се међународна заједница и прије почетка рата у БИХ залагала за етничку сепарацију три конститутивна народа.

Као доказ за ту своју тврдњу наводи план из фебруара 1992. године који је етнички подијелио БИХ и смањио бошњачки елемент, јер се није желела унитарна муслиманска држава у срцу Европе.

(Агенције)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

транп вркиц

04.01.2018 07:39

Невенка акоје то истина стоти прицас јате цастим кадасе видимо у лијепом граду беографду а акоси измислила опетти на цаст алија мислим дасе нато пакт припо стосу срби стали дасе бране мала србија устала против нато савеза и поразилага као и аустро угарску царевину знасли да нато савез никада није дао јавност коликоје изгубијо војника и авијона у нападу на србију изгубијоје око 400 војника и око 60 авијона цитавс сила нато против мале србије нитије била крива србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коол

04.01.2018 08:11

Којим ти језиком писес. Иди мало ходај макар око неке сколе.

Name

Ре Невенка,

04.01.2018 08:19

срамота ,лупас као са си долетела марса ,када би био на твоме месту цутио бих "незнам ко те је приправио до те мере да теко понизавајуце говорис " ЕХ ти проклети долари су опаснији од било којег отрова.

Name

МИШО

04.01.2018 08:20

Шта друго рећи на горе наведену вијест и коментар ... него - ЗЕМЉО, ОТВОРИ СЕ !!!

Name

тако је

04.01.2018 08:22

НАТО дрзавама отето Косово , над нато цивилама је протуњала олуја и тако даље и тако даље . ебо мајку мислио сам да су Босње глупе кад прицају о заузимање београда а у београду има висе срба него босња у БиХ , ал ипак је реалније него то сто ти прицас цуј србија поразила НАТО

Name

ЛЛЛ

05.01.2018 18:53

Ова жена је болесна. Хитно треба терапију. Суд је основан да уништи Србе и у том је успио. Туко једна болесна. Боље да ћутиш.

Name

Не Знате Ви

04.01.2018 15:41

Срби су нај веци кривци за сукоб Хрватске и Словеније око Пиранског залива,само псссттт.. немој те никоме реци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Незнате Ви

04.01.2018 17:30

готовој то оде вијест у етер

Name

Брест

04.01.2018 18:01

Патолошка антисрпска непрекидна хистерија, заснована је на потреби стварања и очувања Хрватске ван њених етничких простора, што одржавају сталном потребом да су Срби једини кривци, зато што су то углавном српски простори. Логично, зар не! Само свијет се мијења у корист моћнијих од Запада који незаустављиво пропада. Тако и мора бити јер је грађен о брањен незападном крвљу.

Name

Меса постал

05.01.2018 05:38

Лако је сад бити генерал и измисљати да се богдо ово никад не деси преко сто хиљада понијених преко милион расељених па зар не видите да смо сви изгубили у овом бесмисленом рату само су појединци који и данас раде за ЦИУ а до самог рата су били велики Коминисти сада најбогатији људи на овим насим просторима и од коминиста постали највеци националисти и тако се крију и као боре се за свој национални корпус а све у њихов дзеп па народе опаметите се висе устаните из тог зимског сна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

06.01.2018 11:49

Ето ста се догадја кад неког спасавају.Како би просао да га не спасавају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ступчаница

06.01.2018 19:45

Ма, жена нема појма, анализа јој је за негативну оцјену. Мислили су сви да ће хрватски генерали бити ослобођени, али заиста криви и самоотровани су разочарали нацију па и дотичну Невенку. Па опет крива Србија, и када вјетар дува - Хрватима је крива Харп-Србија. Једноставо - болесна изјава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

шта ја знам

12.01.2018 21:28

У августу 1993. је био Оwен-Столтенбергов план који је нудио 3 ентитета у БиХ у којем Републици Српској понуђено 52% територије БиХ, Херцег-Босни 18% а Републици у којој би били Бошњаци већина 30% територије БиХ. Али то је непобједиви Алија одбио. На прољеће 1994. је Бошњацима и Хрватима наметнут заједнички ентитет Федерација БиХ (Вашингтонски споразум) а од Срба затражено да се смање на 49% територије БиХ а 51% припадне Федерацији БиХ (Контакт-група) што је прихваћено у Дејтону. Слободан Милошевић се радовао томе што је Дејтонски споразум успио зауставити рат у БиХ. Али НАТО је опет 1999. избомбардовао Србију и Црну Гору и отео Косово и опет су Слободана Милошевића отровали рифампицином у Хагу. Биљана Плавшић се 1997. одметнула од СДС-а и приклонила међународној заједници али је опет одробијала осму деценију свог живота због хашке оптужнице. И Биљана и Додик и СДС-овци и радикали и Милошевић су 1999. продали Брчко али ни то није ништа амнестирало оне против којих су биле подигнуте оптужнице у Хагу. А 2006. кад су бројне надлежности у БиХ пренесене са ентитета на државу, Кад је Драган Чавић без опирања међународној заједници вратио Милорада Додика и кад је Слободан Милошевић већ био сахрањен Црна Гора се опет одвојила од Србије. А 2008. кад је у Србији земунски клан одавно био историја, у Републици Српској увелико владао СНСД а од Хага су се крили још само двојица преосталих бјегунаца многе земље су признале самопроглашено Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за ста ја знам

13.01.2018 13:00

Да али историју писе победник.