Прича: Паре нису проблем, пара нема!

Ко нема новца за хотел и мора да спава у аутубусу? Ко је освојио титулу, а не прима плату? Ко нема за детерџент и храну, а ко је пред банкротом, иако му је власник буржуј? Како изгледа шпанска сапуница на бугарски начин? Коме одлази главни спонзор?

Фудбал 07.01.2018 | 22:00
Прича: Паре нису проблем, пара нема!
Није новац најважнији на свету, али је нужно зло, поготово у бизнису, а спорт се у њега одавно претворио. Скоро свакодневно читамо о "безобразним" понудама Пари Сен Жермена, Реал Мадрида, Манчестер Ситија и осталих моћника, али шта ћемо са онима који склапају крај са крајем? Можда на први поглед нису толико атрактивни јер се око њих не врти огромна лова (сем ако није реч о дуговима), но готово свако од њих има неку своју причу, што их чини далеко занимљивијим и живописнијим од богатих клубова у којима је све под конац. Неке судбине су трагичне, неке трагикомичне... Наравно, реч је о колективима у којима влада криза у правом смислу те речи, односно у којима влада борба за голи живот. Утефтерите негде имена ових тимова, можда затреба када уз кафицу будете састављали тикет јер сигурно није лако играти на празан стомак, а то и те како уме да се одрази на терен.

Па, да почнемо...

АМИЈЕН (Хокеј, Француска 1)

Беспарица је синоним, логично, за сиромашне земље, тако да је можда мало чудно што овај пример долази из Француске. Додуше, није реч о фудбалу, већ о хокеју. И оно мало овог спорта што је популарно на нашем поднебљу углавном се односи на НХЛ, али следећа прича је у сваком случају вредна пажње... Ситуација у Амијену је прилично алармантна, јер је клуб са севера Француске у озбиљној финансијској кризи. Челници Готичара, како гласи надимак ове екипе, често немају пара за хотелски смештај, па хокејаши када иду на гостовања - веровали или не - спавају у аутобусима. Такође, играчи сами сносе трошкове за путовања, опрему и остале пратеће ствари, а само они највернији навијачи (њих у просеку око 2.000) и даље редовно долазе на утакмице у дворану овог тима - Колосеум. Председник Амијена Пол Лотелије открио је тамошњим медијима да се клуб бори са минусом од 100.000 евра те да ће 30 одсто суме од привременог буџета од 2.000.000 евра отићи на плате. Амијен је отворен за сарадњу са новим инвеститорима, али заинтересованих кандидата нема, штавише сви од овог клуба беже као ђаво од крста. У Амијену су свесни да ће само добрим резултатима привући неке крупније зверке, а, богами, у каквој се жабокречини налазе, још и добро стоје на табели. Хокејаши Амијена су квалитетним партијама изборили место у горњем делу, плеј-оф је изгледан, недавно су потукли лидера Гренобл... Амијен је, изгледа, очврснуо од силних невоља. То је карактер! Него, колико још може да издржи машинерија без "горива"? Сигурно не дуго.

АРНЕТ ГАРДЕНС (Фудбал, Јамајка 1)

Јамајканска Премијер лига је, као и сама Јамајка, заиста посебна, интересантна, напета, шарена... И пуна контрадикторности! Арнет Гарденс је актуелни шампион, одлично гура и у новој сезони, има велике изгледе да одбрани титулу и ништа ту не би било чудно да играчи - не примају плате! Фудбалери Арнет Гарденса су неколико недеља били у штрајку јер нису добили накнаде за новембар и одбијали су да тренирају. Нико од клупских челника недељама није желео да прича за медије на ову тему, али је средином децембра председник клуба Патрик Робертс организовао састанак са играчима и изгладио ствари. Тамошњи медији пишу да није први пут да се ово догађа. Замислите шта ће да буде ако још једном не капне лова на време? Нешто нам говори да није баш све тако бајно као што тврди Робертс. Није случајно што је овај тим од наводног изглађивања ствари нанизао три ремија и спао на друго место. Штрајк, нередовни тренинзи, несређена глава, а можда су играчи и даље у некој врсти тихог протеста. Ко зна. Све има своје.

ГАЗИЈАНТЕП (Фудбал, Турска 2)

Најгори напад, најгора одбрана, тек четири освојена бода, санкције Савеза... Речју - катастрофа. Ипак, очајни резултати Газијантепа и те како имају објашњење. О чему се ради? Градске структуре које су уједно оснивачи и финансијери Газијантепа дигле су руке од спорта у том граду, па су и истом сосу све секције, међу њима и фудбал и кошарка... Газијантеп је некада био стабилан прволигаш, али финансијски проблеми су због разноразних дугова у овом тренутку никад већи. Кошаркашки клуб се пак такмичи у Лиги шампиона (у којој, руку на срце, не блиста), а локални медији се питају зашто се и игра под обручима пушта низ воду када је једина светла тачка града. Наравно, из перспективе фудбалске секције. Питање је, чини се, апсолутно на месту. Председник фудбалског клуба Хузејфе Дурмаз позива навијаче да долазе на стадион, баш сада када је најтеже.

"Не заборавимо да је Газијантеп градски бренд. Навијачи су нам потребнији више него икад", рекао је Дурмаз.

Први човек Газијантепа познат је као тип који воли клуб, али од љубави се у бизнису не живи, а фудбал је одавно управо то - обрт новца и арена у којој јачи прождире слабијег. Турски медији пишу да Газијантеп дугује 30.000.000 долара и да је за потпуну ревитализацију клуба потребно 10.000.000 више. Помињале су се и цифре од 113.000.000 минуса, али ко ће све похватати те мутљавине и комбинације. Видећемо шта ће од свега испасти, а суштина је - само против Газијантепа...

ВИЧЕНЦА (Фудбал, Италија 3 Б)

Фудбалски клуб Модена угашен је након 105 година постојања, а није нереално да у будућности сличну судбину доживе још неки тимови, као што је на пример Виченца. Фудбалери месецима не примају плате, па су били приморани да макар припрете штрајком, што је престравило навијаче и челнике овог клуба управо због недавног Модениног случаја. Наравно да нико не би волео да се то догоди, али од празних обећања се не живи. Водећи људи Виченце ових дана одржавају састанке како би пронашли оптимално решење, но оно засад није ни на видику. Најчешће се досад око куповине Виченце помињао Фабио Санфилипо, који и да узме Виченцу под своје, неће моћи нешто много да помогне. Локални медији пишу да ће Санфилипо - уколико дође - бити само привремено решење. Није реч о моћном човеку и за многе је непознаница ко стоји иза њега и зашто се баш он највише помиње као нови први човек клуба. Појавиле су се информације да је Фабио већ одустао од читаве приче, али изгледа да ће се више знати у наредном периоду. Једино је сигурно да ће играчима бити исплаћене накнаде до 10. јануара. Италијански медији већ неко време брује о томе како је неопходна реформа система, јер ће у будућности бити све више оваквих случајева. Уколико се нешто не реши набоље, слободно гађајте против Виченце, која се ионако бори за опстанак у свом рангу. Постоји реална могућност да овај тим ни не заврши сезону... Туга.

ИСТРА (Фудбал, Хрватска 1)

Хрватски клуб се буквално распада. Тренер овог тима Дарко Раић Судар открио је новинарима како му је неколицина фудбалера отворено признала да ће после недавног окршаја са Хајдуком забаталити играње за Истру, а било је питање да ли ће неки изаћи уопште на терен. Ипак су на крају одлучили да играју и да дају све од себе због клуба и навијача. Играчи дуго нису примали плату.

"Нисам могао да верујем да у професионалном фудбалу играч може да има овакве проблеме. Две недеље смо тренирали на вештачкој трави јер клуб нема новца да изнајми аутобус који би нас одвео на пет километара удаљени терен, а играчи немају ни за детерџент да оперу опрему, а камоли за гориво да се сами возе. У клубу не постоји нико од Управе, ни са ким не можете ни да разговарате. Једини уз нас је тренер, којем треба да скинемо капу. Он се једини бори, моли ресторане да приме играче да нешто конкретно поједу. Верујте, многи би без тога били гладни. Ако се овако настави, не знам ко ће уопште остати у клубу. У зимском року сигурно ће већина потражити нову средину, јер се у оваквим условима не може ни живети, а камоли играти фудбал", посведочио је фудбалер Истре Сандро Готал. 

Аустријски менаџер Едвард Брунер требало је да купи овог пулског прволигаша. Клуб га је чекао до крајњег рока, али Аустријанац није платио. Зато се Истра окренула швајцарско-француској пословној групацији која је такође показала интерес за куповину, а последња у низу је невероватна информација да је градоначелник Пуле Борис Милетић понудио Милану Мандарићу да купи Истру за 13 центи, односно 15 динара?! Ипак, српски бизнисмен би на своју грбачу преузео и дуговања клуба која су све само не мала, а реч је о 1.700.000 евра. Иначе, нису фудбалери једини који су незадовољни. Навијачи су улетели у Истрину свлачионицу и напали председниковог сина који је током лета "појачао" конкуренцију у тиму.

РУБИН (Фудбал, Русија 1)

Клуб из Казања опхрван је финансијским проблемима, много новца је уложено у реновирање тима на почетку сезоне 2016/2017, резултати су изостали, последично томе касне и плате. Информације из Русије кажу да играчи четири и кусур месеца нису добили принадлежности, те да укупна дуговања износе преко 11.000.000 евра. Руској јавности никако није јасно како је дошло скоро до самог банкрота клуба, с обзиром да се на челу Рубина налази Радик Шаимијев, 88. најбогатији човек у држави и сувласник компаније ТАИФ која је главна у Татарстану за гас и петрохемију. Медији спекулишу да Управа на овај начин жели да се реши скупоцених странаца Алекса Сонга, Јана М'Виле, Максима Лестијена и Рубена Рочине. Први прима 3.000.000-4.000.000 годишње, други 3.000.000, а последња двојица по 1.500.000-2.000.000 евра. Свеукупно на њихове плате и још понеког странца одлази 15.000.000-17.000.000, што никако није исплативо јер неки од печалбара не праве тражену разлику и више су на клупи него на терену. Било је најављено да ће навијачима, у знак захвалности за подршку тиму, у последњем мечу на Казањ арени у 2017. бити дељене бесплетне шољице шаја. Да се загреју. А било им је сигурно и топло око срца, пошто је савладан СКА (3:1). Тек шеста Рубинова победа у 20 кола...

АРЕЦО (Фудбал, Италија 3 А)

И Арецу прети Моденина судбина. И овде је слично као у Виченци, а колико је ђаво однео шалу сведочи чињеница да ће их најпознатија брада италијанског фудбала Давиде Москардели вероватно напустити. Ситуација је компликована, пара нема, а разумљиво да нема стрпљења за празне приче... Светло на крају тунела могао би да буде Марко Матеони, који је одлучан да улаже у Арецо. Ако се све коцкице сложе, тоскански клуб могао би да добије новог власника, али тешко је очекивати да ће све преко ноћи да се промени, а и сви знамо да су сви при доласку на неку позицију јаки на речима. Руку на срце, Матеони има њух за бизнис, па можда у некој даљој будућности успе да уради нешто конкретно. Ангажован је у 13 компанија које су уско повезане са некретнинама, велнес центрима, архитектуром, консалтингом... Прошлог лета основао је новински лист Ил Гиорнале д'Италиа, а власник је и италијанске телевизијске мреже која емитује 140 сателитских канала у Италији и Европи.

"Уколико преузмем клуб, нема потребе да навијачи брину. То сам им и рекао јер ми многи не верују. Било би разлога за бригу да планирам да узмем клуб под другом својом фирмом, али пошто бих то урадио преко највеће и најбитније Матеони Групе, нема никаквог разлога за страх. Власница 90 одсто процената акција ове фирме је моја ћерка, десет одсто припада мени, а када за две године постане пунолетан, мој син ће узети пола сестриних акција. Ако постанем председник, 20 одсто времена посветићу фудбалу, остатак искључиво бизнису", поручио је Матеони. Видећемо какав је на делима...

ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ (Фудбал, Бугарска 1)

Шпанска серија на бугарски начин! Криза на свим нивоима у Локомотиву из Пловдива! Нередовне плате, продаја клуба, празна обећања, (не)озбиљни кандидати за куповину, оптужбе... Речју - анархија! Ништа неочекивано за "просечног" бугарског прволигаша, иначе шампиона из 2004. године. Прва нешто јача вест стигла је из свлачионице, односно са тренинга, када је миљеник навијача Пауло Телес напустио тренинг уочи меча против Лудогореца због чега се није нашао у протоколу и од када се налази у немилости босанскохерцеговачког тренера Бруна Акраповића. Нову епизоду ове сапунице режирали су навијачи. Италијански бизнисмен са пребивалиштем у Софији Бенедето Манчини наводно је заказао конференцију за медије и када су сви помислили да ће пловдивски прволигаш угледати светло на крају тунела, уследила су "празна" обећања. Очигледно да Манчини хоће да умеша прсте у бугарски фудбал, пошто је летос желео да откупи десет одсто Левског из Софије, али је одустао због дуга од 680.000 евра. Међутим, до данас нису стигли "папир и печат" да Италијан заиста жели да постане први човек Локомотива. И, наравно, поново проблем! Бизарно, да бизарније не може да буде. Двојици запослених у комплексу "Локомотив" (директору и човеку задуженом за очитавање карата) уручен је отказ због тога што су Бенедета Манчинија пустили да уђе, а да не плати?! Стадион је, према наводима тамошњих медија, и даље у власништву општине, повлашћених нема и улаз мора да се плати два лева (један евро).

ХОКС БЕЈ ЈУНАЈТЕД (Фудбал, Нови Зеланд 1)

Далеко од тога да је новозеландски фудбал атрактиван, али имајте на уму овај клуб, уколико одлучите да попуните тикет паром из поменуте лиге. Хокс Беј Јунајтед је на почетку сезоне био непоражен, налазио се у горњем делу табеле, али је наставио са осцилацијама тако карактеристичним за њега. Све то има много дубљи разлог - пре три године главни финансијер клуба дигао је сидро, решио да заплови у неке друге воде, што се очито одражава на терен. Хокс Беј Јунајтед је час горе, час доле, а после солидног почетка уследио је стрмоглави пад. Дакле, вероватно се исплати играти против овог клуба. Утефтерите то негде...

ЕТИНГЕР (Кошарка, Немачка 1)

За крај прича из игре под обручима. Етингер Брауерај, како гласи пун назив овог клуба, налази се под капом породичне фабрике која се бави производњом пива. Етингер је један од најјачих у својој области, али у спорту баш и не иде, иако су плате редовне и са те стране нема проблема. О чему се ради? Бивши председник Етингер пиваре оставио је фирму наследницима, али њихов ентузијазам за спорт полако се гаси, на све то надовезује се и закуп хале који на годишњем нивоу кошта око 500.000 евра, тако да прогнозе нису нимало оптимистичне. Притом, постоје несугласице у породици око тога да ли треба више улагати у клуб или не. Пивара ће по свему судећи изаћи из клуба. Бурни дани пред Етингером - или Готом , како гласи један од назива клуба - што се очито одражава и на резултате. Етингер (за који иначе наступа српски репрезентативац Сава Лешић) је након 16 кола скупио тек осам бодова и ни не чини се да ће се у будућности ишта променити набоље, пошто остаје без спонзора...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар