Реакције на закључке истраге

Тешко је било очекивати да би Хашки суд интерном истрагом утврдио ишта друго него да - пропуста нема. Коментар је то већине на закључак истраге у случају смрти Слободана Праљка. Многи закључке сматрају неувјерљивима и више очекују од истраге коју проводи холандско тужилаштво.

Регион 02.01.2018 | 18:02
Реакције на закључке истраге
У процедурама нема мањкавости, све су поштоване и радници задужени за безбједност нису могли открити отов. Ти закључци интерне истраге Хашког суда - нису изненадили адвоката Слободана Праљка.

"Зато што сам познавајући генерала Праљка, знала сам да ако је он нешто одлучио да ће он то провести, а да неће радити на начин да било тко други због тога сноси одговорност", тврди Ника Пинтер, адвокат Слободана Праљка.

Интерна истрага истакнула је да се ради о малим количинама отрова који није могао бити откривен уобичајеним прегледом, а да се прегледи који укључују скидање, због достојанства особе, проводе само када је ситуација изванредна - за шта радници нису имали информације. Међутим, за генерала Миљавца, из Хрватског генералског збора, такав је закључак у најмању руку неувјерљив.

"Па иглу би пронашли, ако баш хоћете, ипак је то бочица - видјели сте, није то баш тако мало. Да је преглед био детаљан, прије свега при уласку у саму судницу, онда су је требали пронаћи. Дакле, мислим да ће то све скупа остати енигма", сматра Павао Миљавац.

Ни ХДЗ-ов Миро Ковач није очекивао да ће Хашки суд интерном истрагом пронаћи своју одговорност, односно одговорност својих радника. Но, пропуст је, каже, евидентан – самоубиство пред камерама.

"Очекујем да низоземске власти доврше своју истрагу па да онда заиста чујемо тко је одговоран за пропуст да је Слободан Праљак могао на неки начин добити отров у затвору. Ту супстанцу с којом је починио самоубојство - замислите да се тако нешто догодило у Хрватској", истиче Ковач.

Ипак, ревизија је дала препоруке за побољшање процедура особног прегледа и ћелија, едукцију, и и пола сата дугу одгоду преноса онога што се догађа у судницама. За бившег министра правосуђа Анту Шпрљу, то је признање да ипак није баш све било сјајно.

"Самим тиме што је он управо констатовао да ће се требати едуцират додатно службенике који брину о сигурности, односно чувају затворенике. Такођер да ће се требати дјеловати и на појачаном ткз. медицинског надзора, то све говори о томе да је ипак уочено да ће се у одређеним стварима морати и правила мијењати, не она основна правила на темељу којих Хашки суд ради, већ она проведбена правила које се односе на поступање са затвореницима", оцјењује Шрља.

Још јуче Механизам који је преузео послове Хашког суда потврдио је да ће препоруке размотрити и примјенити. Холандске власти, чија се истрага фокусирала на евентуалну помоћ треће особе и пружање здраствене помоћи Праљку, поручују како још раде и немају конкретне закључке које у овом тренутку могу објавити.

Извор: Н1.инфо

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

СЕНКА

02.01.2018 17:34

ВОИСЛАВ СЕСЕЉ НАЈПАМЕТНИЈИ ЦОВЈЕК НА СВИЈЕТУ НИКОМ НИЈЕ ДАО ПАРДОНА ПА НИ ДАНАС ДАН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендула

02.01.2018 19:53

Зато је добио мање гласова од оног будалетине на белом коњу ,који си ти лик!

Name

02.01.2018 20:35

Представа за мали децу па странци никад нису криви или одговорни дојазано кроз низ примјера породица Абазовиц један од таквих прјера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

03.01.2018 07:03

Хехе. По њима и да је нуклеарну бомбу унио нико не би био одговоран од њих. Директан пренос судске пресуде, човек се убија и нико није одговоран. Ма баш? Битно је да су они завршили шта им је нацртано, а то што се 1 убио у директном преносу и још 3,4 у ћелијама е то није њихов проблем. Па можда и није јер су и доведени (ухапшени) да их убију

ОДГОВОРИТЕ