Дочек уз ватромет и полицијске мјере

Грађани широм света дочекују Нову годину уз ватромет и славље, али уз посебне мере опреза. У 2018. годину први су ушли становници острва Самоа и Кирибати. Први јануар ће последњи дочекати у Америчкој Самои и на острву Нијуе јер ће тамо 2018. година по средњоевропском времену стићи сутра.

Свијет 31.12.2017 | 16:39
Дочек уз ватромет и полицијске мјере
17.00 - Пекинг, Хонгконг, Манила и Сингапур дочекали 2018. годину.



16.00 – Нова година стигла и у Јапан и Јужну Кореју. 

14.00 – Више од милион људи дочекало је Нову годину у Сиднеју. Ватромет је, већ по традицији, био спектакуларан. 



Спектакуларан ватромет у Сиднеју

12.00 – Грађани Новог Зеланда упловили су у 2018. фантастичним ватрометом, испаљеним са 328 метара високог Скај тауера у Окланду. Испаљено је више од 3.000 ватромета, а припреме за дочек су почеле пре чак шест месеци.



Фантастичан ватромет са Скај тауера у Окланду

11.00 – Становници пацифичких држава Самоа и Кирибати први су дочекали 2018. годину. 

Самоа, острво са 180.000 становника, пре неколико година је због економских разлога променила страну на датумској граници, њене источне стране су "прешле" на западну, и од тада у нове године улази прва, а не последња као пре.


Киритимати, познатији као Божићно острву, најисточнији су део пацифичке острвске државе Кирибати.

Становници острва Киритимати су зато навикли су да у нове године улазе први.

Свечано је, према традицији било у Окланду, првом већем граду на свету који је ушао у Нову годину. Више десетина хиљада људи се окупило око торња Скај, где је приређен ватромет.

Честитке су стигле и из васионе. Двојица руских космонаута који су тренутно на Међународној свемирској станици, Антон Шкаплеров и Александар Мисуркин, пожелели су срећну Нову 2018. годину.

У 13 часова Нова година је стигла у делове Русије.

Први јануар ће последњи дочекати у Америчкој Самои и на острву Нијуе у јужном Пацифику. Код њих ће 2018, по средњоевропском времену, стићи тек сутра.

Због страха од тероризма широм света су појачане мере безбедности.



Полиција у Мадриду пред дочек

У Немачкој ће највеће новогодишње манифестације бити у Берлину, а централни догађај, према традицији, код Бранденбуршке капије.

У граду су постављени бетонски блокови и различите препреке, а очекује се да ће прослави на отвореном присуствовати више стотина хиљада људи.

У Француској ће током новогодишњих прослава бити распоређено додатних припадника снага безбедности, укупно 140.000. Приоритет је гарантовање безбедности Француза и страних туриста, тврде у Министарству унутрашњих послова.

Током празника у Москви ће бити ангажовано 45.000 полицајаца, припадника Федералне службе безбедности, Националне гарде и приватног обезбеђења.

Осим тога, 800 камених блокова је постављено на најпрометнијим метро станицама и другим местима масовног окупљања у руској престоници.

Полиција у Њујорку посебно је обучила своје припаднике како би могли да зауставе могуће самоубилачке нападе током дочека Нове године на Тајмс скверу.

Тамо ће бити, како се очекује, око два милиона људи, међу њима и много страних туриста.

У Рио де Жанеиру је распоређено додатних 12.000 полицајаца и 1.500 полицијских возила пред велику новогодишњу журку на плажи Копакабани.

Тамо се очекује готово три милиона људи који ће посматрати новогодишњи ватромет.

РТС

Коментари / 0

Оставите коментар