Имамо моралну кризу система

"Танка је граница између демократије и анархије, односно безвлашћа. Иако се могу чути оцјене да демократија није савршена, ипак тренутно нема бољег уређења од тога, али да би демократија функционисала на прави начин, неопходно је да институције система савршено раде и држе контролу процеса и кретања. Нама је свакако у том смислу потребно више дисциплине и реда", рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Република Српска 30.12.2017 | 22:05
Имамо моралну кризу система
Коментаришући постојање "фамозних прелетача" који прелазе из једне у другу странке, Чубриловић је мишљења да то штети укупној политичкој атмосфери у Републици Српској.

"Није добро када можете да "купите" некога за новац или функцију. Увијек се питам колико неко ко придобије некога на такав начин може да рачуна на његову лојалност, јер су такви људи спремни да сутра због боље понуде ураде потпуно супротно од онога због чега су дошли код вас. Све то се подводи под демократију и слободу размишљања и одлучивања, али сматрам да то није демократија, него морална криза система", рекао је Чубриловић у интервјуу Гласу Српске.

Како је могуће разграничити политичку корупцију и демократију, Чубриловић је казао да је танка граница између демократије и анархије, односно безвлашћа.

"Иако се могу чути оцјене да демократија није савршена, ипак тренутно нема бољег уређења од тога, али да би демократија функционисала на прави начин, неопходно је да институције система савршено раде и држе контролу процеса и кретања. Нама је свакако у том смислу потребно више дисциплине и реда", казао је Чубриловић.

На питање шта му остаје упечатљиво из свакодневних разговора са људима које среће, Чубриловић је одговорио: "Морам рећи да у великом степену испољавају незадовољство многим стварима. Немамо довољно области у којима се системски дјелује и на томе треба порадити. Странка чији сам члан заговара управо системска рјешења јер су она боља од ад хок рјешења и одлука које доносе појединци". 

Према његовим ријечима, утисак је да се може радити много боље и много систематичније и да има више потенцијала него што су их искористили.

"Ресурсе којима располажемо треба поставити на здравије основе како би дали веће ефекте. То је простор на којем би могло много више да се уради уколико би моја политичка опција имала већу подршку и да на тим пољима постигнемо стабилност која би сигурно допринијела побољшању квалитета живота на овим просторима. То би значило и више радних мјеста и то оних која су потребна, а политичко запошљавање може довести само до даљег урушавања и овог нивоа функционисања институција и система који имамо", казао је Чубриловић.

(БН)

.

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Какво лицемјерство

30.12.2017 21:18

Не мозе постојати морална криза система.Мозе постојати само морална криза људи.Људи су ти који уредјују систем.Ако би се у јавности промовисале вриједности као постење,искреност,вриједност,одбацивање култа лицности,осјецање према другом не би ни политицари могли радити то сто раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Локо

30.12.2017 23:06

Није доста што сте нас ојадили сад нам се и изругујете са оваквим изјавама. народе јадни до када трпити

Name

Милош

30.12.2017 23:31

Зашто није причао о моралу после снимка у којем Цвијановићка прича о куповини папака захваљујући којима је и он у власти!?

Name

Ни људи ни си...

31.12.2017 06:27

Нема овде ни људи ни система.Осим појединаца.

Name

ЗДРАЗУМ

31.12.2017 06:58

Овакав интервју може дáти само један од јахача апокалипсе РС. Овакав ментални склоп говори о демократији. Грешни човјече па ти си све супротно од демократије. Теби је страно све што уздиже човјека од нечовјека. Ти уступаш мјесто предсједавајућег скупштине дрекавцу Стевандићу кад треба провоцирати опозицију, ти не само да толеришеш прелетаче ти их и подржаваш. Ти скупштинске одлуке не објављујеш у СГРС, ти обману Опозицију и Народ кад си се представио као помиритељ опозиције и позиције. Грешни властољубче ти уведе полицикратију у скупштину, укину Светионик демократије-СУВЕРЕНИТЕТ НАРОДА-.Теби је џаба објашњавати да кад онемогућиш народне посланике у расправи ти си онемогућио 76% грађана у испољавању својих ставова. Ти си дио, не ссмо дио, ти си креатор аутократије, крадократије. Ти си у тиму за унижење, уништење РС. Ти и твоји сте гробари демократије, и једино што си био искрен је оно око јачања СИСТЕМА-СИСТЕМАТИЧНОСТИ да не уважавате другога и другачијег, да не уважавате Толеранцију, Правичност, Слободу. За вас је Систем - само вама и само како то осмисли велики бан из бакинаца. То си ти,Грешни мали човјече. Господе, опрости му, незна шта збори а казни га што ради.

Name

Ре ЗДРАЗУМ

31.12.2017 10:21

Браво.

Name

систем

01.01.2018 21:30

волим систем приватног школства без муке и труда,волим изборни систем да сам власник свог мандата па да га дам на берзу.

Name

За

30.12.2017 21:37

ЧУБРИЛОЦИЦУ АПСТИНЕНЦИЈА ВАС ЧЕК ТИ СИ ПОМЈЕСАО ПОЈМОВЕ,ВИ СТЕ УВЕЛИ ТРГОВИНУ ЉУДИМА ШТО ЈЕ КРИВИЧНО ДЈЕЛО УПАКОВАНО КРОЗ ПОСЛАНИКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

31.12.2017 06:36

Та зграда на слици лијево од њега је његова, годинама ју је издавао Путевима. Преко пута се прави тржни центар, копа његов Трио-коп...који мора да копа на аутопуту или гдје он каже. Ето, само за старт...

Name

кики

30.12.2017 22:02

Нема нам спаса, морално посрнуће је постало начин живота у Републици Српској. Што се људи могу више савити то боље пролазе у овом друштву, ово је вријеме подобних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДОВАН

30.12.2017 22:11

Уведи ред у кућу па тек онда у државу. Сина спријеци да се бахати по коцкарницама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нек

31.12.2017 00:10

Само дере татине паре свеједно иг је вецину зарадио криминалом у рату и послије рата он насао да прица а вири баји из супка питајте га колико његовиг камиона ради сваки дан на аутопуту

Name

Директ

30.12.2017 22:43

Политицари и политика су постали сврха самима себи и уском кругу људи. Докле год је тако, кола це ици уназад. Само мали подстицај у другом правцу тј. мало скретање са те лосе висегодисње праксе мозе да преобратити ситуацију из све вецег пропадања у све бољи и бољи систем. Све је ствар одабира. Ста одаберес, то ти је. Назалост, наси властодрсци вец годинама иду погресним путем, а тако мало треба да се вратимо на период прије кризе па цак на вријеме прије рата. Кљуцна ријец је памет. Не ресурси (мада и ресурси) вец памет. То је управо оно сто не недостаје вец губимо усљед управо накарадне и назадне праксе у којој поданиство је прво сто политицари гледају код младих, а послије се питамо засто млади бјезе. Па поданиство оставља неку врсту трауме. То је као крадја тј. несто сто си добио мимо правила. Политицари.у кризи праве од народа лопове. Лопови праве лопове. Властодрсци се воде сљедецом логиком: један дио народа изстроловати да не знају гдје им је дупе, а гдје глава, други дио народа застрасити прицом о великом медвједу, а оног кога не успију ни са једном од тих метода придобити, покусају га купити на разне могуце нацине. Умјесто да купе народ привлацењем инвеститора и отварањем нових радних мјеста они се доминатно баве спиновима и надмудривањем док привреда им је у другом плану, а мозда цак и трецем. Да мање .еру и привреду ставе на прво мјесто, било би пара за све, не само за "одабране".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поткозарје

30.12.2017 23:13

Хахахахахахахахахахахахахахаха. Хахахахахахахахахахахахахахаха. Какво лицемјерство, какви срамотни ставови човјека који је и сам саучесник свих срамних куповина. У НСРС, у градакој скупстини, у појединим локалним заједницама. И Чубро , Чубро да говори о тој појави. Чубро да се у тим новинама покушава прати. Питам се само ко му пише те срамотне ставове у које не вјерује нико од оних који га познају. Да ли неко од десетина оних које је удомио у скупштини и претворио је у своју прћију. Да ли можда она жена од бившег СДСовог министра вјера Давидовића коју је довео баш из тог Гласа да пише памфлете како је писала некада у Срни ртрсу и у Копањиним новинама. Да ли још неко из узе и сире фамилије коју је Чубро позапошљаво у скупстини. Да ли неко од бројних савјетника које Чубро прима и отпуста ко на траци. Цујем да је и једног одборника свога родјака из СО БЛука ставио на платни списак. И кад цитам овај текст не могу да се нацудим какво прање од цовјека без морала, среброљубца каквог само Врбас из Рекавица мозе да избаци. И сад он о постењу. Зна Будимир Балабан понајбоље његово постење. Али доће цица на колица. Ниција није до зоре сијала па неце ни Цубрина и његове сектаске странке из које су растјерали све оне који мисле другчије.. Фоча и Туњице вапе за таквима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

30.12.2017 23:16

Добро јутро Колумбо!?иИмам утисак да си три године спавао и да ниси ништа видио и ни у чему учествовао !? Како те није срамота?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех, ех

31.12.2017 01:20

8 година министар у влади. Све фирме из његовог ресора су на кољенима. Нико то висе не поправи.

Name

Директно

31.12.2017 01:41

А корумпирани Милетов пајдас Срето Анициц власник Бонд агенције на утакмице Игокеа доводи све старије и старије раднике наравно непријављене

Name

Жељко

30.12.2017 23:28

Цовјек који је 12 година и власти критикује власт? Вредја интелигенцију и прави будале од градјана. У праву је Мектић, за овакве битанге је само мотка рјесење!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ПАПЦИ?

30.12.2017 23:30

Зашто није причао о моралу после снимка у којем Цвијановићка прича о куповини папака захваљујући којима је и он у власти!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД+ДНС

31.12.2017 07:19

Папцине свих земаља уједнимо се!

Name

борац

31.12.2017 05:15

Не треба се цудити сто је овај народ глуп какви су му само представници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

турбоскара

31.12.2017 07:50

Нмамо ми моралну кризу посто ми морала немамо задњи 20 год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА.

02.01.2018 14:59

То је одговор на све ми Морала немам.А истине се бојимо.Данас влада багра из 90 тих. Они исти сто су варали са цековима пез покрица.Е то је насе друство данас.Зивио јаро

Name

Нешто фали

31.12.2017 07:58

Ове уводне умотворине о демократији и анархији неко је негдје читао и преписао, па и њему потурио. То није из његове главе, компликовано је. Тиме се он не замајава. Па тако и он постаде неки продужени плагијатор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пенолог

31.12.2017 08:01

Има ли ко да му саопшти да се и саучесништво, саизвршилаштво, прикривање, подстицање, учешће у злочиначком удружењу и исто таквом подухвату, такође кривично гони, истражује, утужује и пресуђује, па онда робија и одузима све оно опљачкано, отето и криминалом стечено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роккy

31.12.2017 09:19

Од 90-тих година прослог вијека па до данас у БиХ систем власти функционисе по принципу АУТОКРАТИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

31.12.2017 09:31

Која дебилцина!То је исто као да казес:""сине на зељезници имсју морслну кризу",лопурде ви сте морслна криза!

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

31.12.2017 09:48

Добро јутро Колумбо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

31.12.2017 09:50

О Предсједниче, Предсједниче, лијепо збориш ! Али зашто тако и не радиш ?! Изгледа да си заборавио да си ти ПРВИ човјек НАЈВИШЕГ ОРГАНА ВЛАСТИ у Републици Српској, па слиједом тога дакле Ти си први човјек у Републици Српској (од Тебе значајнијег нема)!!! Дакле као такав (ПРВИ) зашто не предузимаш потребне мјере да се сви ти недостаци и аномалије нашег друштва не отклоне ??? То је Твоја уставна и обавеза и право! Па ко то треба Предсједниче да ради ако не Ти са Народном скупштином на чијем си челу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

31.12.2017 10:25

Ко га не зна, скупо би га платио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конзум

31.12.2017 10:52

Проблем је сто су гласаци наопско нссадјени па у органе власти бирају олос. Олос само гледа гдје и како це се окористити а не како да створи систем у којем це сви људи бити једнаки пред законом, и зивјети приблизно добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

31.12.2017 11:55

Земљо, отвори се...кад овај насао дрзати слово!!! да је једини, било би лако...добра вецина је квазицубраста... памет у главу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

01.01.2018 20:55

Чуј Чубриловића, као поштен лик? А снахи наштимао посао педагога у Росуљама. Поставио прво за директорицу Цецу како би ослободила радно мјесто педагога, па му она узвратила пријемом снахе на мјесто педагога. снаха му имала просјек 6,1 а остали кандидати 9,6 и јаче. Али наш народ брзо заборавља, а Чубриловић поштен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марцоне

02.01.2018 11:34

Па имате моралну кризу од када се рат заврсио,а и у рату вас је синдром кризе вец захватио,набијем вас на ону ствар.Имас фирму која ради све вазније послове гдје се узимају неконтролисано паре и прицас о моралу.Ма сам да се зарати опет,само два дана !

ОДГОВОРИТЕ