Словеначки сликар тражи азил

Словеначки сликар, познат, не само у Словенији и региону, већ афирмисан широм свијета, примљен је јуче у тешком стању у болницу Касиндол у Источном Сарајеву, рекао је његов адвокат Душан Томић.
.

Босна и Херцеговина 30.12.2017 | 16:37
Словеначки сликар тражи азил
Томић истиче да је умјетник, иначе тешки дијабетичар, „доспио у кому“ и љекари се боре за његов живот.

Цекота, који је осуђен на петогодишњу робију пред правосуђем Словеније, зббог, наводног учешћа у афери „Патрија“, прије десетак година због набавке борбедних возила из Финске, налази се у БиХ, у егзилу, од маја, гдје тражи политички азил, који, међутим, још није добио.

"Јако је разочаран на власти у БиХ, прије свега у Федерацији БиХ, јер је доста помагао људе, па и власт у Федерацији БиХ", каже Томић.

Додаје да је разочаран у званично Сарајево и да га је замолио да му тражи азил за њега у Црној Гори или Србији.

"Иначе, његов предмет је пред Врховним судом Словеније, који треба да преиспита његову пресуду, јер су сви из те афере, укључујући некадашњег премијера Јанеза Јаншу, али и друге, као и генерале из Словеније, Аустрије и Финске, гдје су, такође, вођене истраге ослобођени, док је осуђен само умјетник", каже Томић.

Према његовим ријечима, Цекота може да се врати крајем фебруара у Словенију, кад настаје апсолутна застара у његовом предмету.

Томић се плаши да, у међувремну, и Врховни суд огласи његовог клијента невиним, али да то не доживи...

(БН/В.Митрић)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

адвокатска прица

30.12.2017 16:14

Добро он је адвокат па мора да брани клијента.Али цувени сликар умјетник а помагао власти у Федерацији.Ста има умјетник да помазе политицаре? Од њих само треба бјезати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке

30.12.2017 17:47

Ти си из адвокатске дјукела,а и алвијанер.Па засто не би могао помагати уметник?

Name

ПРИЈАТЕЉ

31.12.2017 10:48

СЛИКЕ ЈУРЕ ЕКУТЕ УКРАШАВАЈУ МНОГЕ ДОМОВЕ И ИНСТИТУЦИЈ ЦИЈЕЛОГА СВИЈЕТА. ТАКАВ СЛИКАР ЈЕ ДРАГУЉ ПЛАНЕТЕ. ЗАР ЊЕМУ ПРАВИТИ ПРОБЛЕМЕ???

Name

ПП

31.12.2017 08:03

Поздрав свестраном адвокату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОЛИТИЧАР

31.12.2017 10:55

АЗИЛ ЋЕ ДОБИТИ КАД АЛИЈА ОЖИВИ. БЈЕЖИ ТИ МОЈ ЈУРЕ У ТОКИЈО.

Name

Мирише лова

31.12.2017 09:57

Још му нађи и младу жену да му друштво прави...

ОДГОВОРИТЕ
Name

АСИМ ИЗ САРЈЕВА

31.12.2017 10:54

ЧАСТ ЈЕ НАШЕМ ГРАДУ ШТО У ЊЕМУ ЖИВИ ТАКАВ УМЈЕТНИК. ЖЕЛИМО МУ БРЗ ОПОРАВАК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

31.12.2017 12:53

Нисам знао да у Словенији умјетници се питају за набавку војних возила и орузија за војску.Хиииииìи

Name

азил

01.01.2018 12:39

Прочитах наслов...па се изненадих.Рекох неки поштени Словенац који се не слаже с политиком Словеније...кад оно бјегунац који је очито крив. Која прича...да човјек не повјерује. Он тражи азил од државе а не од ентитета и шта ту има да буде крива ФБиХ....али мора се кроз све глупости провући прича како ови у Сарајеву све коче..Уосталом с потпуним правом му се не издаје азил...осуђен у Словенији ,вјероватно с правом... а не како овај адвокат каже "наводно" да је крив. Чисто ја сумњам да је он наводно крив...Не би бјежао...него би тражио правду...Очито чека застару...

ОДГОВОРИТЕ