Европа у страху од тероризма

Градови широм Европе најавили су оштрије мјере безбједности у новогодишњој ноћи, из предострожности, с обзиром на терористичке нападе у години на измаку и ранијих година.

Свијет 29.12.2017 | 07:53
Европа у страху од тероризма
Лондон планира да појача полицијско присуство и да затвори неке улице у новогодишњој ноћи, на крају године коју су обиљежили вишеструки екстремистички напади.

Лондонска полиција саопштила је да не постоји никаква конкретна пријетња по велику градску прославу, чији је главни део ватромет изнад ријеке Темзе, али је истакла да би јавност требало да буде на опрезу, преноси АП.

Полицијски званичник Ник Алдворт изјавио је да ће бити коришћене и видљиве и невидљиве методе заштите, а да грађани на улици могу очекивати да ће видети наоружану полицију и баријере за спречавање кретања возила.

Он је пренео молбу јавности за стрпљење у новогодишњој ноћи, јер ће полиција поставити велики број контролних пунктова.

Полиција је саопштила и да су све улазнице за лондонски ватромет распродате, те да би они који немају улазницу требало да пренос ватромета гледају на телевизији.

Француске власти су такође најавиле, још уочи Божића, да ће распоредити скоро 100.000 додатних полицајаца и војника за божићне и новогодишње празнике, због страха од напада екстремиста који је и даље велики, а како је најављено, ове снаге ће бити фокусиране на божићне вашаре, шопинг центре, вјерске објекте, јавни превоз и туристичке локације.

И у више њемачких градова најављено су јаче безбједносне мјере уочи прославе Нове године предстојећег викенда, па ће се полицијске снаге у већем броју него иначе појавити у великим градским центрима широм Њемачке, како у униформи, тако и у цивилу, наводи Синхуа.

Тиме ће градске власти одговори на низ инцидената у којима су учествовали насилни мигранти 2015, али и на растућу терористичку пријетњу током зимског празничног периода.

Келн, гдје су прије двије године забиљежене стотине случајева сексуалних напада и крађе чији су починиоци били тражиоци азила, проширио је зону безбједности око чувене градске катедрале и оближње главне жељезничке станице, уз већи број камера и боље освјетељење. У тим зонама биће забрањен ватромет, а полицајци ће спријечити формирање већих група људи.

"Полиција ће распоредити око 1.400 припадника", рекао је Уве Јакоб, шеф келнске полиције, док локалне власти очекују сличан број посјетилаца као и претходних година.

И у центру Хамбурга, који се такође нашао на удару напада какви су забиљежени у Келну, 530 полицајаца биће распоређено на кључним локацијама, а нове мјере обухватиће видео-надзор у популарној зони Јунгфернштиг и још једну мобилну гарду која ће патролирати улицама.

У Минхену је, такође, предвиђено да већи број полицајаца обезбјеђује зоне гдје се велике групе људи обично окупљају да гледају ватромет.

Уз то, минхенска полиција је утврдила да постоји нова безбједносна опасност од употребе пиротехничких средстава као оружја, као што је испаљивање ватромета у правцу људи.

Највеће новогодишње манифестације одржаће се у Берлину, али полиција у престоници по правилу медијима не просљеђује унапријед информације о безбједносним мјерама уочи великих догађаја.

Ипак, медији наводе да ће највећа прослава код Бранденбуршке капије вјероватно поново бити у средишту пажње власти.

Њемачка полиција је саопштила и да ће поставити већи број барикада на кључним прилазним путевима.

Безбједност уочи празника појачала је и Италија, а министар унутрашњих послова Марко Минити наложио је свим локалним властима да пооштре мјере у областима на којим се очекује велики број људи, јавља портал Локал (Тхе Лоцал).

Италија је, уочи божићних и новогодишњих празника, појачала контроле на аеродромима, жељезничким станицама и у лукама, као и на путевима и у јавном превозу, саопштило је италијанско Министарство.

Рим је најавио додатне мјере безбедности на Тргу Навона, а Бефана фестивал на том тргу, који се традиционално одржава 6. јануара, на католичко Богојављење, овога пута је одложен јер се власти нису договориле са излагачима ко ће платити додатне мјере безбједности, преноси Синхуа.

Уочи новогодишње ноћи безбједност јача и Мадрид како би спријечио евентуални терористички напад, имајући у виду да је Барселона у августу била мјесто напада комбијем на туристе, када је убијено 14 људи.

Мјере у Мадриду обухватају јачи надзор укључујући употребу камера у саобраћају, као и забрану кретања камиона и каминонета кроз центар града током новогодишњих прослава и Параде три краља 5. јануара.

Локалне власти су одлучиле и да смање број људи са 25.000 на 20.000 на Тргу дел Сол, гдје се традиционално окупљају да чују новогодишње звоно, а на том тргу биће забрањене стаклене флаше, ватромет, заставе на барјацима...

Биће јасно означени путеви за излаз око метро станице код трга у случају потребе за брзу евакуацију, а очекује се и да ће полицијски хеликоптер надзирати трг.

Безбједност јача и Турска, која је најавила да ће удвостручити број полицајаца у новогодишњој ноћи у Истанбулу, а истовремено су забрањене јавне прославе у централним општинама у граду, након што је током дочека 2017. године убијено 39 особа у нападу на истанбулску дискотеку.

Током новогодишњих манифестација у Москви, биће ангажовано око 45.000 полицајаца, припадника Федералне службе руске националне гарде и приватних компанија за обезбјеђење, као и спасиоци и медицински радници, саопштио је шеф градског Одељења за културу Александар Кибовски.

У руској престоници ће, током новогодишњих и божићних празника, бити одржано више од 300 догађаја, међу којима и највећи европски божићни фестивал "Путовање ка Божићу", на коме се прошле године се окупило 12,2 милиона људи, подсјећа Тас с.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

тете

29.12.2017 07:22

А шта је са великим бројем мртвих по Сирији,Ираку,Либији итд од НАТО бомби ? Јел то тероризам ? Ово што Европа назива тероризам то је ВРАЋАЊЕ КУСУРА за хиљаде мртвих од НАТО-а.А бомбардовање Србије и РС ? Шта је то ? И сад су у страху у Европи.Понављам,то је само ВРАЋАЊЕ ( малог дијела) шта је све рађено од НАТО-А.Разрушили државе ( ради нафте ) ал има она народна НИЈЕ НИЧИЈА ГОРИЛА ДО ЗОРЕ па неће ни ова у Бриселу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

европа

29.12.2017 08:12

Нека то им и треба када су их доводили и бранили и прихватали све те избјеглице сто су просле за европу имале су најновије телефоне мобилне е сада це им те исте избјеглице доци главе сто су тразили то су добили када су срби упозоравали на радикални ислам сви су нападали и викали да смо ми против њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ејфс

29.12.2017 08:51

Те које ти називас да су их довели и бранилије циста лаз.Сто се не питас ко их је истјерао са њихових огњиста.Нису од љепоте и рахатлука побјегли вец истјерани. Недавно је тако и нас народ морао од нецега да бјези не сто му је било лијепо вец сто су морали.

Name

Сека

29.12.2017 11:45

Неки су бјезали стварно од рата, а ови са парама и телефонима сто казес су организовано доведени у европу ( сорос) да је унисте изнутра. Тад це ступити полиција на снагу да нас као стите и сви це мо бити као у логору. Циљ је комплетна контрола и укидање свих слобода.