Дејтон два у БиХ се неће десити

Предсједник Генералне Скупштине УН Мирослав Лајчак каже да је 2017. година преокрета за земље западног Балкана јер се сада више прича о проширењу ЕУ.

Свијет 28.12.2017 | 22:56
Дејтон два у БиХ се неће десити
Затварањем Хашког трибунала затворено је тешко поглавље, окренимо се будућности, додаје он. сигуран да се Дејтон два неће десити.
 
На питање колико је западни Балкан у фокусу ЕУ, Лајчак каже да је истина да је с почетка рада ове ЕК, са Жан -Клодом Јункером на челу, питање чланства држава западног Балкана није било међу приоритетима, али додаје да се то мијења.

Каже да је 2017. заправо година преокрета и да се сада више о проширењу прича.

- ЕУ је схватила да имамо обавезу према земљама западног Балкана, да смо обећали европску перспективу за те земаље. Те земље су ушле у процес реформи и промена, и ми треба да поштујемо нашу реч. С друге стране, то није политичка одлука ЕУ, она мора да се заснива на резултатима процеса који су у рукама земаља западног Балкана и оне треба да ураде свој домаћи задатак, што се тиче реформи, пре свега - навео је Лајчак.

Амерички конгресмен и некадашњи градоначелник Дејтона Мајкл Тарнер предложио је потписивање, такозваног Дејтона два. Он је у писму америчком државном секретару Рексу Тилерсону истакао да Вашингтон треба да се окрене Балкану и буде предводник процеса помирења. Овај приједлог наишао је на оштре критике руководства у Београду и Бањалуци.

Коментаришући то, Лајчак је рекао да се не размишља озбиљно о Дејтону два и да није реално то да се деси.

- За време Дејтона, БиХ је била у рату, није било функционалне државе, данас је то држава која има своје владе, институције, имала је низ регуларних избора, апсолутно је нереално мислити да неке свјетске снаге могу рјешавати питање функционалности државе. Одговор на то питање се налази у БиХ. Ако нема жеље легитимно изабраних политичких лидера да се они договоре за бољу функционалност своје земље, онда ту нико извана не може то да ријеши - каже он, пише Н1.

Међународна заједница треба да помогне домаћим лидерима, али они примарно сносе одговорност за функционисање своје државе, додаје. Сигуран је да се "Дејтон два" неће десити.

Оцјењује да је постигнут, посједњих пет или 10 година уназад, напредак у регионалној комуникацији.

- Лидери су схватили да се не може размишљати о широј европској интеграцији ако нема доброг односа са комшијама - додаје Лајчак.

Очекује да ће сарадња бити и још боља, након што је дошао сигнал ЕУ да је перспектива чланства снажна и да постоји.

(Блиц)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Генерација '83

28.12.2017 22:27

Сто це нам ЕУ? Онај који хоце да у њој ради и зарадјује вец тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бајкер

29.12.2017 16:48

Нетреба и неће бит дејтона 2 . Укидају се ентитети.

Name

Ејфс

28.12.2017 23:17

Овај цовјек незна ста прица а највисе лазе као да је пао с марса па незна ста се десавало и ста се десава. Он појма нема кад је Дејтон и потписан. Главно му је ова небулоза - "За време Дејтона, БиХ је била у рату, није било функционалне државе, данас је то држава која има своје владе, институције, имала је низ регуларних избора, " па он незна да је Дејтон зауставио тај рат и тек је после поцела како тако да функционисе дрзава и да су поцели да склапају неку накарадну владу и тек онда избори.Он је све преспавао и бунца незна ни ста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лајцек

29.12.2017 00:29

Ако имас имало утицаја и хоцес помоци овом напаценом народу све ове стосе зову политицари терај у затворе и помози овом народу и узми кормило ове дрзаве акоје иста остало од ње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

29.12.2017 09:34

Мизе дејтон два није проблем само фа направимо три суверене дрзаве и да се медјусебно признамо само та опција мозе а они који мисле правит исламску да заву на српској земљи нека иду у турску

Name

лопово

29.12.2017 00:32

Све ове сто се зову политицари треба послати на посматрање овај јадни народ бијо које вере виса не мозе издрзат треба се састати конзилиј лекара и дати дијагнозу овим политицарима они стварно немају памети нимало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја до јаја

29.12.2017 07:29

Овог је Додик купио за фласу ракије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Баја

29.12.2017 08:39

А ста ти имас против ракије.

Name

попара

29.12.2017 08:29

Само је Цовиц љигавији од овог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

К

29.12.2017 11:26

Знамо ми те добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

29.12.2017 11:53

МЕНИ ОМИЉЕНИ ДИПЛОМАТА .ПОЗДРАВ ЗА ЊЕГА.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ