Новак о повратку, тренерима и "аналогији свеће"...

Новак Ђоковић говорио је пред повратак на терен о успесима Роџера Федерера, али о тренерима Андреу Агасију, Радеку Шћепанеку и филозофији којом се води.

Тенис 29.12.2017 | 12:30
Новак о повратку, тренерима и "аналогији свеће"...
Ђоковић се на терен враћа после шест месеци паузе због повреде лакта десне руке, а у дводелном интервјуу за портал "спорт360.цом" открио је да има велике амбиције.

У првом делу разговора осврнуо се на тешких годину и по дана, док је у другом истакао да жели поново да се врати на сам врх АТП тура.

"Лагао бих вас, али не бих био испрен ни према себи, када бих рекао да желим ишта мање од првог места и Гренд слем трофеја. Знам да сам то чинио у прошлости, доказао сам себи да могу, па зашто не бих урадио то поново? Првенствено, имам велику жељу, а то је најважније. Потребно да стварно желите нешто, да верујете и посветите се томе, зато ја јесам. Али нисам само ја и то је веома важно, већ и моја супруга, деца, родитељи, браћа… Сви су ми велика подршка и дају ми неопходну енергију", рекао је Ђоковић.

Први турнир после паузе биће му егзибиција у Абу Дабију, потом наступ у Дохи, пре одласка на Аустралијан опену.

"За сада је план да играм Абу Даби, Доху и Аустралијан Опен. Наравно и све велике турнире који следе. Под знаком питања је једино да ћу касније наступити у Дубаију или Акапулку, а нисам сигуран ни за Дејвис куп, стварно не знам. Све зависи како ће лакат реаговати на тренинге, а онда и на мечеве. Надам се да ћу цео месец играти добро и да ћу стићи далеко на Аустралијан опену. Циљеви су увек високи, свестан сам шта могу да остварим, али први пут имам задршку јер знам у каквом сам стању. Ако ме питате, играо бих сваки дан, али желим да поступам паметно. Што се календара тиче, он је као и претходних година".

Каријере у тенису много су се продужиле – Федерер блиста и са 36 година, а његови тренер Андре Агаси и Радек Шћепанек играли су до касних тридесетих.

"Мислим да ћу ја играти и дуже. Не желим да постављам границе. Зашто бисмо веровали да када напуните 30 година више нећете бити на врхунцу... Ко то каже? Џими Конорс је са 40 играо полуфинале УС опена, Федерер осваја Гренд слемове са толико година... Верујем да смо творци властите судбине и да је наш пут оно што ми желимо да буде. Али шта је то? То је увек питање. За сада, ја сам срећан и захвалан што имам породицу и играм спорт који волим. У таквим ситуацијама могу да сијам. Ако бих данас завршио каријеру и помислио да ли сам задовољан оствареним, наравно да јесам. Али ако ме питате је ли то довољно, рекао бих да није. Срећан сам због оног што сам остварио, али знајући да могу више, нисам потпуно задовољан".

"Федерер и Надал су доказ да је све могуће"

Током година изградио је велико ривалство са Роџером Федерером и Рафаелом Надалом, двојицом великана ‘белог спорта’. Управо га је њихов повратак додатно мотивисао да се врати у борбу за највеће титуле.

"Мој примарни циљ у тенису и животу је да уживам у ономе што радим. То ме држи, баш као и Федерера. Сви смо видели шта је урадио након вишемесечне паузе – вратио се у сам врх, као и Надал који је тренутно први на свету. Њих двојица су доказ да је све могуће. Није питање година, ако водите рачуна о свом телу и менталном стању, ако сте у души дете и уживате у ономе што радите онда имате и енергије", истакао је Ђоковић.

Затим је описао како изгледа сарађивати са једним од највећих тенисера свих времена.

"Андре је невероватан, има паметан и мудар приступ тенису и животу генерално. Помаже ми да стекнем другачију перспективу ко сам и шта желим да постигнем у тенису. Оно што ме највише импресионира код Агасија је његова могућност да изузетно комплексне разговоре преточи у конкретне, прецизне информације које се код вас задржавају и усмеравају вас баш у оном правцу који је потребан да остварите жељене циљеве. Та његова особина је импресивна и Радек и ја много учимо од Андреа. Друга ствар је што се константно држи кованице ‘веруј у себе’. Тражи од вас да будете свесни колико сте добри, које квалитете поседујете и шта је другим играчима потребно да прођу када играју против вас. Обично смо ми тенисери самокритични када смо на терену – пролазимо кроз свакакве ситуације, боримо се са емоцијама и често нисмо задовољни оним што смо учинили. Мислимо да можемо боље итд. Зато је повремено потребна другачија перспектива и разумевање да смо ми само двојица играча на терену, као и да поседујемо толико квалитета да се на њих увек можемо ослонити. На то ме увек подсећа и мислим да је веома мудро са његове стране".

Тиму се недавно прикључио Шћепанек, који је пре нешто мање од годину дана "окачио рекет о клин".

"Задовољан сам како смо тренирали у Монаку. Била је савршена недеља. Поставили смо циљеве. И краткорочне и дугорочне. Разматрали смо како да унапредимо моју игру, како да играм ефикасније са што мањим утроошком енергије. Радек је био један од најстаријих активних тенисера, тако да зна како да будете у форми. Андре има невероватан, паметан приступ игри и животу и помаже ми да ствари сагледам из другачијег угла. Оно што ме је задивило у вези са њим је како врло комплексне ствари представља у виду врло прецизних информација. Оно у чему ми значајно помаже је самопоуздање".

За крај, најбољи српски спортиста открио је и чиме се води у животу, посебно откад је постао родитељ.

"Допада ми се аналогија свеће. Људи увек мисле да не знају шта је потребно како би променили свет. Воде се мишљу ‘ја сам један од седам милијарди на планети, премали сам, не могу’. Али једна свећа може запалити милиона и милиона свећа, без губитка сопственог пламена. Увек се водим тиме и то ме подсећа колико смо моћни као људска бића и колико можемо да надмашимо сопствене могућности. Све утиче на свакога. Зато покушавам да будем свестан свега што радим, како то утиче на моје децу и мислим да вас то чини још опрезнијим и одговорнијим. Родитељство је најбоља ствар која ми се догодила у животу. Не постоји захвалност коју могу да опишем", закључио је Ђоковић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар