ЕЛ: Дончић покорио Истанбул!

Реалу драма са Фенером! Кошаркаши Реал Мадрида савладали су Фенербахче у гостима резултатом 79:77, у дербију којим је отворено 15. коло Евролиге.  Краљ Лука покорио Истанбул! Реал Мадрид приредио велико изненађење у Улкер Арени.  Реал у Истанбулу бољи од шампиона Европе! "Краљевски клуб" у трилер завршници победио Фенербахче у Истанбулу у 15. колу Евролиге.  Жалгирис оборио и Олимпијакос! Сјајни Литавнци избили на треће место пошто су у 15. колу победили Олимпијакос у својој дворани.

Кошарка 28.12.2017 | 21:00
ЕЛ: Дончић покорио Истанбул!
Бред Вонамејкер имао је две прилике у последњим тренуцима да барем избори продужетак, али није успео – прво га је Томпкинс сјајно изблокирао у продору, да би онда после доброг дриблинга промашио са полудистанце и Реал је могао да прослави тријумф.

Овим тријумфом екипа Пабла Ласа стигла је до скора од девет победа и шест пораза, па је пришла Фенеру који има исти учинак.

Чинило се да ће Фенербахче, као неколико пута у последње време, успети да стекне довољну предност када је добио прву четвртину резултатом 17:10, али се Реал вратио већ у другој деоници. На одмор су гости отишли са минималном предношћу, да би се у наставку играло готово “кош за кош”.

Средином последње деонице ‘Краљевски клуб’ је појачао одбрану, одиграо неколико сјајних дефанзивних минута и стекао предност, али се актулни шампион Евролиге није предавао.

Датоме је погодио важну тројку за 76:75 на два и по минута пре краја, али је онда Лука Дончић преузео ствари у своје руке – стрпљиво је изнудио фаул Нанелија, пре него што га је у наставку продора Јан Весели ударио и зарадио неспортску.

Словенац је добио четири слободна бацања, погодио три и Реал је имао следећи напад. Весели се исправио рампом над Томпкинсом, али је Дончић у дефанзиви скинуо лопту с обруча и остало је 79:75 за госте. После тајм аута српског тренера турски великан је имао прилику да дође до тријумфа или продужетка, што се није десило јер је Вонамејкер заустављен на већ описан начин.

Управо је споменути Дончић предводио Мадриђане до победе предводио Лука Дончић са 20 поена (3-3 за два, 1-7 за три, 11-12 пенали), 10 асистенција и 8 скокова, док су Фелипе Рејес и Треј Томпкинс постигли по 13.

У екипи Фенера истакао се Вонамејкер са 20 поена, док је Луиђи Датоме постигао 12.

Реал и Фенербахче опет су изједначени.

Најтрофејнији клуб Европе и актуелни шампион Старог континента после 15 одиграних утакмица у Евролиги имају идентичан скор – 9-6! "Краљевски клуб" стигао је до врло важне победе у Истанбулу – 79:77 (10:17, 27:19, 25:25, 17:16)!

Имали су Турци прилику да изборе продужетак (опција коју је на последњем тајм-ауту изабрао Жељко Обрадовић) или да евентуалном тројком упишу десету победу.

Очигледно да је српски стручњак изабрао да последњи напад завршава Бред Вонамејкер, најефикаснији играч Фенербахчеа на утакмици. Американац је први пут кренуо на продор под кош, али је изблокиран, да би после још једног извођења лопте шутнуо са полудистанце и био непрецизан.

Најбољи у Реалу био је Лука Дончић са 20 поена, осам скокова и десет асистенција. Словеначком репрезентативцу недостајала су два скока за "трипл-дабл". Треј Томпкинс и Филипе Рејес постигли су по 13 поена.

Други стрелац Фенера на мечу био је Луиђи Датоме са 12 поена. Марко Гудурић играо је 12 минута и постигао два поена.

Игра Мадриђана није функционисала само у првој четвртини, али је екипа Пабла Ласа већ у другој деоници успоставила равнотежу и до последњих десет минута била у егалу, а онда у драматичној завршници коначно преломила и решила питање победника.

Краљ више није на коленима, Краљ је чврсто на својим ногама! Предвођен фантастичнимЛуком Дончићем Реал Мадрид је приредио велико изненађење у Улкер Арени, савладао фаворизовани Фенербахче и дошао до четвртог узастопног славља у Евролиги, укупно деветог у овој сезони – 79:77.

Најефикаснији (20 поена) и најзаслужнији за победу гостију био је словеначки репрезентативац, који је током читавог меча носио свој тим у борби са снажним противником и на крају преузео одговорност када се ломио резултат. Код домаћинаВонамејкер је убацио 20, док је српски репрезентативац Марко Гудурић меч окончао са свега два постигнута поена.

Да је Реалова лоша форма давна прошлост виђено је у неколико наврата током вечерашње утакмице у Улкер Арени. Мадриђани су се издигли онда када је деловало да би могли дефинитивно да падну, а то је трећа четвртина у којој су показали да до последњег минута неће одустати од титуле.

Драматична завршница је била неминовност, а борба живаца трајала је готово три минута. У Краљевском клубу је поново најискуснији у најавжнијим тренуцима утакмице био најмлађи,Лука Дончић, који је два минута пре краја преузео одговорност, изнудио фаул Наналија, али и испровоцирао неспортску личну грешку Веселог, после чега су гости отишли на веома важних плус четири и изазвали последњу реакцију Обрадовићевог тима.

Фенербахче је кренуо на све или ништа. Успели су домаћи да се изборе за ситуацију да одлучују о својој судбини, али је у последњем нападу задрхтала рука Бредлију Вонамејкеру.

У другој утакмици, Жалгирис је наставио сјајну серију и уписао четврту узастопну победу у најјачем европском такмичењу – овога пута у Каунасу је пао Олимпијакос, резултатом 74:68.

Слично као у дуелу Фенербхачеа и Реала, виђена је велика неизвесност током већег дела сусрета, али је домаћин преломио у своју корист серијом почетком четврте четвртине.

Тада је екипа Шарунаса Јасикевичуса стигла до седам поена вишка и стечену предност није испуштала до краја.

До тријумфа их је предводио двојац Милакнис-Пенгос – њих двојица постигли суп о 14 поена, док је Пенгос имао и 7 асистенција. Јанкунас је додао 12, а српски репрезентативац Василије Мицић одиграо је веома добру утакмицу. Мицић је постигао 11 поена (2-4 за два, 1-1 за три, 4-4 пенали), уз 3 асистенције и једне украдене лопте.

С друге стране, Јанис Папапетру је био најефикаснији са 14 поена, три мање убацио је Папаниколау, док су по 10 додали Спанулис и Томпсон.

Литвански великан се новим успехом пробио на четврто место на табели са скором 10-5, а Олимпијакос је остао други са 11 победа и 4 пораза.

Преко 15.000 гледалаца у Жалгирио арени било је у трансу пошто је истекао 40 утакмице 15. кола Евролиге између Жалгириса и Олимпијакоса.

"Зелена шума" одиграла је маестралан меч и у завршници срушила великог ривала 74:68 (22:19, 14:19, 12:15, 26:15)!

Жалгирс је сада на трећем месту и има скор 10-5, односно победу мање од Олимпијакоса и ЦСКА (има меч мање). Литванци имају исто победа као Панатинаикос, који се вечерас састаје са Валенсијом.

Репрезентативац Србије Василије Мицић дао је велики допринос у победи Жалгириса. Српски плејмејкер играо је 22 минута и постигао 11 поена, шутиравши за три поена 1-1, за два 2-4 и без промашаја са линије за слободна бацања 4-4.

Артурас Милакнис и Кевин Пангос постигли су по 14 поена. Најбољи у редовима Олимпијакоса био је Јанис Папапетру са 13 поена.

Евролига – 15. коло:

четвртак:

Фенербахче – Реал Мадрид 77:79 (17:10, 19:27, 25:25, 16:17)
Жалгирис Каунас – Олимпијакос 74:68 (22:19, 14:19, 12:15, 26:15)

20.05 Макаби Тел Авив – Уникаха
21.00 Валенсија – Панатинаикос

петак:

18.00 Химки – Барселона
18.30 Анадолу Ефес – Бросе Бамберг
20.30 Басконија – ЦСКА Москва
20.45 Олимпија Милано – Црвена звезда

ТАБЕЛА: ЦСКА 11-3, Олимпијакос 11-4, Жалгирис 10-5, Панатинаикос 10-4, Фенербахче 9-6, Реал 9-6, Макаби 8-6, Химки 8-6, Басконија 7-7, Уникаха 6-8, Бамберг 6-8, Црвена звезда 5-9, Барселона 4-10, Милано 4-10, Валенсија 3-11, Ефес 3-11.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар