Блумберг: САД - нови порески рај?

САД су прије седам година предводиле напоре за рјешавање проблема утаје пореза са којим су суочене бројне владе широм свијета, а сада постају једно од најбољих мјеста за скривање новца од пореских органа, оцјењује се у анализи њујоршке агенције "Блумберг".

Свијет 28.12.2017 | 16:37
Блумберг: САД - нови порески рај?
Сваке године се избјегне плаћање пореза на профит у висини од 2.500 милијарде долара, што је огромна сума, која би, како наводи "Блумберг", могла бити искоришћена за борбу против сиромаштва, модернизацију инфраструктуре или за смањење пореских стопа за грађане који поштују закон.

Чланице Групе 20 индустријски развијених и земаља у успону (Г20) договориле су се 2009. године, у условима растућих буџетских дефицита и скандала с утајом пореза у швајцарској банци УБС, да више неће толерисати мрежу пореских рајева, фиктивних компанија и тајних рачуна којима прибјегавају утајивачи пореза.

Годину дана касније, САД су усвојиле Закон о усаглашеном опорезивању иностраних рачуна (ФАТЦА), који обавезује стране финансијске институције да пријаве идентитет и активе потенцијалних америчких пореских обвезника америчкој савезној пореској агенцији ИРС.

Под пријетњом губитка приступа финансијском систему САД, више од 100 држава, укључујући традиционалне пореске рајеве попут Бермуда и Кајманских острва, пристали су на поштовање тог Закона.

Очекивало се, међутим, да ће САД узвратити и да ће са страним владама размјењивати податке о рачунима њихових пореских обвезника, али је Конгрес одбио захтјев Обамине администрације да се изврше неопходне измјене у пореском закону.

Као посљедица тога, америчко Министарство финансија не може приморати америчке банке да открију информације као што су стање на рачуну и име његовог власника, наводи њујоршка агенција.

САД, такође, нису усвојиле такозвани Стандард за размјену пореских информација, глобални споразум у склопу ког се више од 100 земаља свијета обавезало на аутоматску размјену таквих информација.

Иако је остатак свијета обезбиједио транспарентност коју је Вашингтон тражио, САД убрзано постају нова Швајцарска, оцјењује "Блумберг".

Финансијске институције, које су на услузи глобалној елити, пребациле су рачуне из офшор центара у Неваду, Вајоминг и Јужну Дакоту, док њујоршки адвокати активно рекламирају САД као мјесто гдје можете да склоните своје активе

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Друг_Трумп

28.12.2017 16:38

Тако је то Американци расправљају о пореској политици мјесецима и зестоко се суоцавају, критикују.. ми 'фала богу' немамо тих проблема. Наса главна тема је постројавање војске за 9. Јануар и ту се растурамо по порталима и медијима. Акцизе, порези , поскупљења су најобицније глупости. Миле неку ноц реце на ртрс да је све сјајно, тако да бриге нема. Какав народ такве и водје. Сто неко реце лако је Милету са будалама.

ОДГОВОРИТЕ