Медији: Могућ оружани сукоб

Чланице НАТО и Европске уније крећу се у правцу конфликта у својој свађи око разграничења, упозорава у чланку њемачки лист “Ханделсблатт” те напомиње да није искључена ни употреба полицијске силе.

Свијет 28.12.2017 | 08:06
Медији: Могућ оружани сукоб
Водећи њемачки пословни лист сматра да сви знакови указују на то да слиједи олујни период хрватско-словенских односа због Пиранског заљева, у којем нису искључени ни “оружани сукоби”.

“У петак Словенија намјерава започети имплементацију љетошње пресуде у међународној арбитражи, према којој овој земљи припадају двије трећине залијева. Словенска полиција ће онда преузети контролу над ‘нашим морем’, најавио је словеначки премијер Миро Церар. Хрватска ће се на то опирати, с обзиром на то да арбитражу сматра ништавном”, пише “Ханделсблатт”.

Напомиње се како је “ЕУ потрошила доста енергије да ова два пјетлића натјера на арбитражни процес” те да је онда Словенија “значајно прекршила процесна правила”, због чега је 2015. Хрватска иступила из арбитраже. Ипак, арбитража је настављена и у коначној одлуци је Словенија боље прошла на мору, а Хрватска када је ријеч о копненој граници.

“Ханделсблатт” цитира и Индеx.хр, односно њихов чланак “Словенија на својој страни има цијели ЕУ, Хрватска је сама” те наставља да би се “за Хрватску ситуација могла још више погоршати” јер је Словенија најавила блокаду приступа шенгенском простору, еврозони и ОЕЦД-у. “Током божићних празника су се многи туристи жалили на километарске застоје на словенско-хрватској граници. Загреб сматра да је ријеч о подвалама сусједа, како би се наштетило туризму”, пише њемачки лист.

Као један од примјера за рјешавање овог сукоба лист наводи договор између Њемачке и Холандије о заједничком управљању залијевом Долларт, али се истиче да Словенија инсистира на провођењу арбитражне пресуде те је најавила међународне тужбе против Хрватске ако ова то буде блокирала.

Хрватска пати од “дубоке националне трауме због грађанског рата”

На крају се “Ханделсблатт” пита због чега је Хрватска тако задрта у вези разграничења у Пиранском заљеву “иако има обалу од 1800 километара, а Словенија само од 47 километара”, те одговор нуде у “дубокој националној трауми грађанског рата од 1991. до 1995.”, током којега је српска мањина хтјела “одцијепити трећину земље”. “Након тога у Хрватској важи мантра да се никоме ни центиметар Хрватске не смије дати”, закључује “Ханделсблатт”.

О потенцијалном сукобу Словеније и Хрватске је у краткој вијести данас писала и агенција ДПА, коју је онда пренио низ њемачких медија попут “Дие Wелта” и “Сüддеутсцхе Зеитунг”. У вијести ДПА-е истиче се такође да оружани сукоб није искључен и да су и ЕУ и Њемачка позвале Хрватску да поштује арбитражну одлуку.

(Индеx.хр)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ап

28.12.2017 07:20

Не зна се који су подмуклији ? Говнари једни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ап

28.12.2017 07:30

Е та ти је на мјесту

Name

НАТО + ЕУ = 4. Рајх

28.12.2017 09:13

Сви они који заговарају прикључење НАТО-у и ЕУ увијек имају исти аргумент: Када им се придружимо, овдје ће бити мир јер нико никога неће нападати. А заборављају да су двије чланице НАТО-а (Грчка и Турска) ратовале око Кипра. А, како видимо да њемачки господари пишу о својим послушницима (Словенији и Хрватској), то би могло опет да се деси. (слиједи иронична реченица) Зато и ми треба да им се прикључимо па да се барем убијамо оружијем од истог газде!

Name

Па

28.12.2017 07:48

Није басш све тако. Срби су до формирања НДХ 1991 год у Хрватској били констутувни народ а млжда су посједовали и више од 1/3 земљишта у истој. Срби су сад тамо обесправљени али од Уја то је и било очекивати. Сад јесу мањина, скоро па их и нема. Ипак је то ваше смеће

ОДГОВОРИТЕ
Name

глас народа

28.12.2017 09:01

Срби хтјели одцјепити трећину хрватске? Па та трећина о коме они говоре никад у историји није била хрватска све док шепо ледени није нацртао границе како њему паше па је више од пола милиона Срба пало опет под границу будуће ндх! Ја водим порекло из Лике и то никад ама баш никад није био дио ндх осим у другом рату нешто кратко и сад ове данашње ндх. Што се мене тиче дабогда заратили и ратовали 100 година!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

28.12.2017 11:08

Не је........га нај јацисмо.

Name

Србин Будала

28.12.2017 11:47

Ако загусти ми Срби идемо тамо први да гинемо.Кад смо могли за Трст,Словенију,ХР и остале где и ово коло да продје без кокана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

28.12.2017 12:53

Знаци друго полувријеме би тамо могло поцети. А Срби друго полувријеме обицно изгубе.

ОДГОВОРИТЕ