"Алуминиј" на руски погон

Руски нелегирани алуминиј прерађиват ће се у пећима које ће покретати руски плин. Отказан уговор са Електропривредом БиХ о испоруци електричне енергије. Амбасадор Русије Петр Иванцов лично се заложио за укидање царине и лично се залаже за рјешавање хрватског питања.

Босна и Херцеговина 27.12.2017 | 16:25
"Алуминиј"  на руски погон
Свега неколико сати након што се руски амбасадор у БиХ Петр Иванцов, као једини страни дипломата, појавио на божићном пријему Драгана Човића, Савјет министара БиХ донијело је одлуку о укидању царине на увоз нелегираног алуминија. Тиме су бх. власти, дефинитивно, мостарски Алуминиј препустиле Русима. Укидањем царине на нелегирани алуминиј, БиХ ће,  на нивоу године, изгубити 36 милиона марака, а штету ће претрпјети и обје електропривреде у Федерацији БиХ. Једини добитници су руски предузетници који ће у БиХ увозити нелегирани алуминиј који ће бити прерађиван у пећима које покреће плин. руски, дакако.  

САСТАНАК У ЗАГРЕБУ

Још у августу смо на Журналу најавили овај сценариј, након чега су челници ХДЗ-а БиХ, преко загребачког Национала, пласирали причу о наводном незаконитом прислушкивању хрватских предузетника. Међутим, два мјесеца касније, стигла је и званична потврда наше приче. Руси улазе у мостарски Алумиј. Главну компанију главне странке. 

Све је, дакле, осмишљено крајем прошле и почетком ове године, када су херцеговачки предузетници, углавном окупљени око Драгана Човића и ХДЗ-а БиХ започели преговоре са руским предуузетницима о преузимању мостарског Алуминија, те Рудника боксита Посушје. На састанку одржаном у Загребу, објавили смо тада, званичници ХДЗ-а БиХ и предузетници из Херцеговине усагласили су са руским бизнисменима и обавјештајцима план уласка руског капитала у БиХ. Реализација плана почела је у љето ове године. 

Тако у јуну, државни министри Вјеколав Беванда и Мирко Шаровић одазивају се позиву Алуминија да на округлом столу подрже иницијативу те компаније за укидањем царине на нелегирани алуминиј која је износила 4,5 посто. Осим Беванде и Шаровића иницијативу је подржао замјеник руског амбасадора у БиХ Петр Фролов. Према званичном саопштењу са тог састанка, објављеном на званичној страници алуминиј.ба, Фролов је казао да је руски амбасадор у БиХ „Петр Иванцов већ информисао службену Москву с Алуминијевом аргументацијом“. Неколико дана касније, руководство мостарске компаније упутили су службени допис Влади ФБиХ у којем наводе да је нужно укидање царина на нелегирани алуминиј. 

„Нелегираног алуминија нема у довољним количинама у земљама ЕУ и ЦЕФТА-е. Велике количине су на тржишту Русије и Азије, с тим да за увоз роба с тог тржишта Друштво мора платити царину по стопи од 4,5 посто, што утиче на цијену производа“, написали су у јулу руководни људи Алуминија.

Влада ФБиХ, потом, доноси закључак и покреће иницијативу према Савјету министара БиХ да се укине царина на нелегирани алуминиј, а руски амбасадор у БиХ Петр Иванцов даје интервју за Вечерњи лист у којем наводи да се „хрватско питање у БиХ мора хитно ријешити“, чиме и званично усаглашава ставове са службеном политиком ХДЗ-а БиХ и Драгана Човића. Иванцов је, како рекосмо, био једини високи дипломата који се појавио на божићном пријему Драгана Човића, а само дан касније, у петак, Савјет министара БиХ је донијело одлуку о укидању царине на увоз нелегираног алуминија. 

„Тачно је да је укинута царина на нелегирани алуминиј. Неће бити никакве штете по буџет  БиХ, јер прошле године није било увоза нелегираног алуминија“, казао је за Журнал  министар спољуне трговине и економских односа Мирко Шаровић, који је и сам, у октобру ове године, боравио у Москви.

ПОКРИВАЊЕ ГУБИТКА

Према документима који су у посједу Журнала, Алуминиј Мостар је 2015. године увезао 13 хиљада тона нелегираног алуминија, на шта је плаћена царина у износу од око 2 милиона марака. 

„Мјесечне потребе привредног друштва Алуминиј д.д. Мостар за нелегираним алуминијем су око 20 хиљада тона“, пише у Информацији коју су у јулу ове године сачинили руководни људи Алуминија и федералног министарства енергије, рударства и индустрије. 

То значи да би, према грубој процјени, Алуминиј могао увести око 240 хиљада тона нелегираног алуминија, на шта би, у буџет БиХ, морао уплатити царину у износу од око 36 милиона марака. Захваљујући одлуци Савјета министара – тих 36 милиона марака неће бити уплаћено. Али то није све. 

Алуминиј д.д. Мостар недевано је упутио допис ФЕРК-у којим то регулаторно тијело обавјештава да „тражи новог добављача електричном енергијом“, јер је уговор са Електропривредом БиХ истекао и мостарско предузеће нема намјеру да га продужи. Како сазнајемо, Електропривреда БиХ испоручивала је Алуминију енергију чија је цијена била 36 евра по мегават/сату. Захваљујући том лошем уговору, наметнутом од стране Владе ФБиХ, односно од ХДЗ-а и СДА, Електропривреда БиХ ће ову годину завршити са губитком већим од 20 милиона марака. 

Како би покрили губитак, менаџмент Електропривреде БиХ је одлучило да подигну цијену енергије за Алуминиј, што руководство те мостарске компаније није  прихватилио. Стога су одлучили да потраже новог добављача, а то ће, вјероватно, у наредних 60 дана, бити Електропривреда ХЗ ХБ. Управо је ово јавно предузеће, због ранијих уговора са Алуминијем оштећено за 120 милиона марака, јер су кадрови ХДЗ-а у ЕП ХЗ ХБ одлучили да отпишу дугове Алуминија. Но, доношењем одлуке о укидању царине на нелегирани алуминиј, ситуација се драстично мијења.

„Друштво сматра да се производни капацитети на најбржи начим могу подићи претапањем нелегираног алуминија које се обавља у љеваоничким пећима које покреће гас, што ће умањити трошкове потрошње електричне енергије“, наведено је у информацији Алуминија.

СВИ НА ПЛИН

Поједностављено, Алуминиј д.д. Мостар ће након ослобађања од царине нелегираног алуминија своје производне капацитете са електричне енергије пребацити на плин. Овај енергент ће, према информацијама које смо раније објавили, бити набављан од предузетника из Хрватске који су недавно потписали десетогодишњи уговор са Русијом о набавци плина. У питању је компанија ППД Загреб иза које стоји подузетник Зоран Гобац. Управо је ППД Загреб у јануару ове године потписао уговор о спонзорству са мостарским Ногометним клубом Зрињски, иза којег политички стоји Драган Човић.

(зурнал.инфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ветеран

27.12.2017 16:12

Ето, самим тим чином гласачи на изборима су обични пиуни. у Уствари сав калитал је распоређен и зна се ко вуче потезе.Све остало је небитно, на крају увијек буде тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

План Б

27.12.2017 16:47

Продај све узми паре и разгули. Дошла времена да се покупи шта се да покупит. Ови алуминијум а ови Љубија .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ихихи

27.12.2017 18:07

Фино је друг Тито говорио. Цууувајте братство и јединство. Ево на ста је мислио, народи балкана це бити кусир великих сила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

27.12.2017 20:32

А КАДАТО НИЈЕ БИО?

Name

Кики

28.12.2017 08:52

Нема логике.

ОДГОВОРИТЕ