Хоће ли коалиција испунити обећања?

У протеклој години, партије које чине владајућу коалицију у Републици Српској (СНСД, ДНС и СП РС) нису забиљежиле ниједно ново испуњено предизборно обећање. Ипак, успјеле су поправити свој резултат у испуњавању обећања из својих предизборних програма.

Република Српска 27.12.2017 | 13:20
Хоће ли коалиција испунити обећања?
Иако је број испуњених обећања остао исти као прошле године у ово доба (4 обећања), странке које су формирале Владу Републике Српске су у трећој години мандата оствариле већи прогрес у испуњавању предизборних обећања.

Тако је укупан број обећања у чијој је реализацији постигнут значајнији прогрес порастао са 43 на 61, што значи да се проценат обећања са великом вјероватноћом да ће бити испуњена до краја мандата повећао са 9% на 14%. Број обећања у категорији средње вјероватноће, то јест обећања на којима је започет рад, порастао је са 126 на 140 (са 23% на 30%).

Обећања која су добила у потпуности негативне оцјене - незапочета (222), прекршена (7), заустављена (5) и неутемељена (21) обећања, сматрају се обећањима са слабом шансом да ће бити испуњена до краја мандата. Њих је и даље више него позитивно оцијењених обећања, али се њихов укупан број у протеклој години значајно смањио, са 290 на 255 (са 63% на 56%).

Резултати партија

Што се тиче резултата сваке појединачне партије и њиховог прогреса у испуњавању сопствених предизборних обећања, проценат обећања СНСД-а са великом вјероватноћом испуњености у протеклој години повећао се тек за 1% (са 11 на 12%), док се проценат обећања са слабом вјероватноћом смањио са 63% на 52%.



У другој години мандата, за 13% обећања СПРС оцијењено је да има велику шансу за испуњеност до краја мандата, док је на крају треће године мандата њихов број порастао на 26%, те је ова партија забиљежила највећи прогрес у испуњавању предизборних обећања. Број обећања ове партије са малом вјероватноћом за испуњеност до краја мандата смањио се са 56% на 42%.

Обећања која је у предизборној кампањи дао ДНС у протеклој години су забиљежила скок са 8% на 13% у категорији велике вјероватноће за испуњеност до краја мандата, док су негативно оцијењена обећања пала са 65% на 60%.

Резултати по областима

У области економије, у којој је дато највише обећања (223), на крају прошле године било је 8% обећања са великом вјероватноћом за испуњеност до краја мандата, то јест обећања која су добила оцјену “у прогресу”. Тај проценат је у протеклој години порастао на 11%, углавном захваљујући напретку у испуњавању обећања у областима финансија, фискалне политике и пословне климе, у склопу провођења мјера из Акционог плана Реформске агенде на нивоу РС.

Подобласт пољопривреде, у којој се налази скоро половина свих обећања из економије, није забиљежила раст обећања са оцјеном “у прогресу”, али је број започетих обећања порастао са 29 на 41. Ради се углавном о обећањима у којима су дате пројекције у вези са кретањем количине приноса одређених пољопривредних производа. Влада РС је, у сарадњи са локалним и државним нивоом власти, ове године подузела и конкретније кораке на ревитализаији Центра за унапређење привреде у Сокоцу, што је позитивно утицало на оцјене неколико обећања.

Са друге стране, обећања која су се односила на европске фондове и заједничку пољопривредну политику, оцијењена су као прекршена с обзиром на одбијање ентитетских власти да учествују у изради Стратешког плана руралног развоја БиХ и успостављање ИПАРД структуре, што су услови за активацију истих. Није забиљежен никакав напредак по питању обећаног повећања подстицаја.



У подобласти енергетике, улазак производње ТЕ Станари у општи енергетски биланс позитивно је утицао на испуњеност неких обећања, али је истовремено умањио оцјену обећања СПРС и ДНС о  кориштењу обновљивих извора енергије. У актуелном мандату, оно се смањило са 45% на 30%, док је учешће термоелектрана порасло са 55% на 66,5%, што је у супротности са датим обећањима. У области инфраструктуре нису забиљежене значајне промјене у односу на претходну годину.  

Друга највећа област, социјална политика, садржи 92 обећања и у њој се налазе сва 4 обећања која су још прошле године оцијењена као испуњена. Проценат обећања из социјалне политике са великом вјероватноћом испуњености у протеклој години је порастао са 10% на 18%, док је проценат започетих обећања незнатно опао, са 26% на 25%. На позитивне оцјене утицао је наставак раста броја запослених, те извјесно повећање просјечне пензије, што је промијенило оцјене више обећања ДНС-а и СПРС-а.

Неке мјере које су оцијењене позитивним оцјенама, као што је повећање накнаде за незапослене породиље на 405 КМ, наишле су на негодовање код дијела грађана и грађанки који ову одлуку сматрају дискриминаторном, обзиром да се односи само на породиље које су родиле послије 1. децембра ове године. Са друге стране, 51 обећање и даље је незапочето, укључујући обећања која се односе на константно усклађивање пензија са трошковима живота, те обећања о повећању просјечне плате у Републици Српској.  

Када је у питању област здравства, у којој је дато свега 14 обећања, једина промјена у односу на прошлу годину је једно ново започето обећање које је дао ДНС, везано за повећање наталитета. Ово обећање добило је позитивну оцјену након усвајања закона који омогућују исплату повећаних породиљских накнада новим мајкама.

У овој области остало је 10 обећања на којима није започет рад. Никаквих значајнијих помака није било ни у испуњавању обећања из области правне државе, гдје је забиљежен скоро идентичан резултат као и након друге године мандата - од укупно 36 обећања, 23 је и даље незапочето, једно је заустављено, значајнији прогрес забиљежен је код 4 обећања, а два су оцијењена као започета.  

У области образовања, културе, науке и младих остварен је значајнији напредак у реализацији предизборних обећања него претходне године. Од укупно 29 обећања, 11 је оцијењено као започето, а чак 7 оцјеном “у прогресу”. На побољшање резултата у протеклих годину дана утицало је усвајање неколико стратегија у овој области, које се односе на развој образовања, културе, те научни и технолошки развој. Такође, након што је у 2016. години заустављена због недостатка буџетских средстава, ове године поново је започета исплата субвенција каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове, иако и даље биљежи кашњења у исплатама субвенција.

У области државног уређења, од укупно 58 обећања још није започет рад на 31, а два (једно је дао СНСД, једно ДНС) су оцијењена као прекршена. Оба се односе на транспарентност јавних финансија, а ову оцјену су добила након реакција извршне власти на ревизорск извјештај о стању буџета РС у 2016. години, те притисака на ову институцију који су резултирали оставком Душка Шњеготе.

У протеклој години 12 обећања је оцијењено као започето, док је 11 добило оцјену “у прогресу”. Позитивно оцијењена обећања односе се на иновирање законодавства и проширење надлежности јединица локалне самоуправе, а напредак је забиљежен и у области планирања заштите од поплава, усвајањем Плана активности на спровођењу мјера заштите и спасавања од већих сњежних падавина и снијега од интереса за Републику Српску за период  2017. - 2020.  

У области спољне политике, која се махом везује за надлежности на државном нивоу, дато је свега 7 обећања, од којих је започет рад на 3, а по два су оцијењена као незапочета и као обећања са значајнијим прогресом. Позитивне оцјене су забиљежене у одређеним обећањима везаним за ЕУ интеграције, али је питање хоће ли такве остати до краја мандата, будући да још увијек нису достављени одговори на Упитник Европске комисије, што ће вјероватно довести до кашњења и у свим другим процесима везаним за придруживање Европској унији.

С обзиром да је до Општих избора остало још десет мјесеци, уколико би се прогрес на испуњавању обећања наставио истим темпом као у претходне три године, могло би се очекивати да партије у Републици Српској у најбољем случају испуне око 20% датих обећања, те да 52% укупног броја обећања остане неиспуњено.

Категорија обећања која се налазе “у средини” ће, пак, имати највише утицаја на коначни резултат. С обзиром да је највећи “скок” забиљежен управо у овој категорији, остаје питање да ли ће у наредних десет мјесеци Влада РС успјети значајније да унаприједи испуњеност обећања која су за сада оцијењена тек као започета.



Извор: Истиномјер.ба

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

тете

27.12.2017 12:21

Три карте за Холивуд.Е то нас чека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хектор

27.12.2017 12:40

једна од најстабилнијих економија у региону.ПаДјокиц је има 10 дана потписао 10 уговора са милионским инвестицијама.Зао ми је сто то нема подрску дијела мјења.Нема потребе поцињати вијести са.Дубиоза У ШС,ко је одговаран за пропаст у здравству,на сцени је одлив мозгова,сутра елементарне непогоде,олујни вјетар....Па стварно.Некад несто да се похвали

Name

Пикси

27.12.2017 13:17

Животињска фарма 2 - реалитy.

Name

Реално

27.12.2017 14:02

Три нај веце дивље зивотиње сви гори од горег а ко буде гласо за њих бице јос гори.

Name

Манда

27.12.2017 14:35

Упропастили су дрзаву Републику Српску

Name

Таг

27.12.2017 15:54

Колико су били досљедни до сад, толико це бити и од сад.

Name

задатак обављен

27.12.2017 12:42

Босна је рупа без дна, била и остала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет ја

27.12.2017 12:55

Босне нема. Постоји заједничка држава Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине која носи назив Босна и Херцеговина, без било каквог префикса испред.

Name

БОБА

27.12.2017 12:50

ПРЕДЛАЖЕМ ДА ИХ ДОБРО ПОСМАТРАТЕ И СЛУШАТЕ БИЋЕ ВАМ СВЕ ЈАСНО.ЈЕДИНО АКО СТЕ У ЊИХ ЗАЉУБЉЕНИ ОНДА НИШТА.ДА ЛИ СТЕ ЗАБОРАВИЛИ ШТА ЈЕ ПАМЕТ ЉЕПОТА И ХАРЕЗМА АКО НЕМА НИШТА ОД ОВОГА БАР ДА ЈЕ СИМПАТИЧАН АЛИ НЕМАЈУ НИ ТО .ШТА СУ СИРОВИНЕ ПИТАЈТЕ ПРОФЕСОРА КУКИЋА А ЛАНЕТА ГУТОВИЋА ШТА ЈЕ ПОЛИТИКА ПОЗДРАВ ЗА ЊИХ.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

27.12.2017 12:50

О каквим фондовима и парама причамо' Немојте да лажемо народ, паре за еколошку инфраструктуру и пољопривреду у ЕУ и свјетским фондацијама држе ЗЕЛЕНИ и помажу само државе које имају зелене у парламенту и власти. Погледајте задњих рецимо 15 година силна обећања разних народњака који су у неком савезу са европским народњацима, па онда неких социјалдемократа који су у савезу са европским социјалдемократама-социјалисте, то су двије најбројније групације, у коалиционој власти у ЕУ су заједно са ЕГП савезом зелених партија Европе преко 20 година. Зашто онда неки народњаци нису дали народњацима из СДС, ПДП, СДА, ХДЗ паре за ове намјене, па они су у савезу, зар не? Зашто паре за еколошку инфраструктуру и пољопривреду нису донијели СДП, Социјалисти и остали, па и они су у јаком савезу у ЕУ? Ево чињенице која се лако да провјерити, ЗЕЛЕНИ ЕГП су власт у Бриселу и имају пресудан утицај у Вијећу Европе у Стразбуру. Они су групација партија из земаља ЕУ и осталих европских земаља које нису чланице , а имају зелен у својим парламентима и владама. Као дио власти у ЕУ, искључива надлежност за фондове и лобирање за супер повољне кредите из ових области је у њиховој надлежности. Рецимо, као надлежност ДНС за саобраћај овдје. Е видите, 2007 године смо потписали ССП, сад је допунили агендом, иаммо права и обавезе, та права се у 90% случајева односе на надлежност зелених у ЕУ. Да на крају појасним, чланица ЕУ, држава која је потписала ССП, или држава кандидат имају једнака права повлачења тих средстава, услов је само један. Та држава мора имати у ЗАКОНОДАВНОЈ И ИЗВРШНОЈ ВЛАСТИ ЗЕЛЕНЕ, све као доказ да се опредјелила да своју животну средину и привреду приолагоди европским стандардима, односно ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ и ЗЕЛЕНОЈ ЕКОНОМИЈИ. Да зна народ како се ради о стотинама милиона евра бесповратних средстава, плус супер повољни кредити, односно, да се ради о милијардама евра у наредним годинама. Услов се зна, ЗЕЛЕНИ у парламенту, јер једино они имају програм који су давно провели људи у земљама алпског региона, Скандинавије и програм који сад убрзано проводе Чешка, Словачка, Пољска, посебно снажно Мађарска, добро гура Хрватска, Србија је кренула и само за прошлу годину добила 400 милиона евра бесповратне помоћи. Да ли смо ми будале, питам ја вас, о каквих Шаровићевих 90 милиона за сљедеће три године за читаву БиХ? Да је рецимо Еколошка партија-зелени сад у НСРС и да су наши министри екологије и пољопривреде,само у 2018 години би добили најмање 200 милиона бесповратних средстава и и дупло више добили супер повољних кредита за провођење нашег авангардног програма за стратешки развој пољопривреде. Ово пишем нека народ зна, све се да приовјерити, али ово пишем и да коначно неким уђе из гузице у главу нађа позитивна прича, те да ЗЕЛЕНЕ искористе у корист општег добра. Догодине смо сигурно у парламентима, надам се на свим нивоима, ЗАПАМТИТЕ 27 ДЕЦЕМБАР 2017 ГОДИНЕ И ОНО ШТО ВАМ ЈЕ ДАНАС НАПИСАО НИКОЛА ЛАЗАРЕВИЋ НАЧЕЛНИЦИ ОПШТИНА ЗБОГ СВОЈИ МУК ЋЕ СЛАВИТИ ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ЗЕЛЕНЕ, А ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ У СРПСКОЈ И ФЕДЕРАЦИЈИ ЋЕ ДРЖАТИ ЛАЗАРЕВИЋЕВУ СЛИКУ У СВОЈОЈ КУЋИ У ЗНАК ЗАХВАЛНОСТИ ШТО СМО ПОКРЕНУЛИ ЈЕДИНУ МОГУЋУ И СПАСОНОСНУ ПРИЧУ ЗА НАРОД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

то рибар

27.12.2017 13:23

Бистро Ниџо, покрени заједно са њиховим породицама само 30.000 активних рибара у БиХ, дупло више ловаца, па екологе, планинаре и спорстка удружења, плус све пољопривреднике, а растјерај им разне Усорце који су их довеле у овај положај. Само то је преко 500.000 хиљада нормалних људи који хоже нормалну, чисту и хуману државу и најјачи сте у БиХ.

Name

Ре

27.12.2017 13:44

Ма иди пецај рибу! Дзаба баљез*гаш! Кад си толико паметан био би неки министар!

Name

рибар

27.12.2017 15:02

РЕ-Шта мислиш да ли би био министар, умјесто што сам покренуо ову спасоносну причу, прије 7-8 година отишао у СНСД, ДНС или Социјалисте? Шта знаш о мени, јеси некад нешто прочитао што сам написао задњих година, јеси ме слушао у медијима, да ли је оно што ја нудим реално, или магла? Знаш ли да ли сам некад био у некој партији, шта сам и колико у животу створио, колико акција за 30 година организовао, колико стипендирао паметне дјеце, колико задужбина направио..... Немој сумњати у некога ко је био угледан и остварен човјек у друштву, у исто вријеме кад су неки бивши и садашњи министри и посланици, начелници, одборници и директори разних јавних предузећа куповали дипломе. Не би требало да се у политици мјери вриједност човјека по подмуклости, куповним дипломама, по украденим и плаћеним гласовима, него по резултатима рада као политичара, карактеру, ставу, храбрости да се супростави политичкој и другој мафији, његовим резултатима кроз живот, идеји и програму који нуди, зар не?

Name

ре

27.12.2017 15:16

Зелени,није то за нас.Нема тога ни у Србији.