Полиција одлази из Каталоније

Шпанија је започела повлачење полицијских појачања која су послата у Каталонију пред одржавање референдума о независности шпанске покрајине, саопштено је из Владе у Мадриду.

Свијет 26.12.2017 | 21:40
Полиција одлази из Каталоније
Из Министарства унутрашњих послова Шпаније саопштено је да ће се припадници шпанске националне полиције, као и пропадници цивилне полиције, постепено повлачити из Каталоније од данас до суботе, 30. децембра.

Портпарол Министарства није саопштио колико се полицајаца укупно налази у Каталонији, али је шпански дневни лист "Паис" навео бројку од 10.000 полицајаца.

Шокантне сцене сукоба полиције за разбијање демонстрација и људи који су дошли на гласање о независности Каталоније обиљежиле су 1. октобар и доспјеле на насловнице новина широм свијета.

Према подацима добијених из болница, на дан референдума повријеђене су најмање 92 особе, док каталонске власти тврде да је скоро 900 особа тражило медицинску помоћ.

Шпанска покрајина је под директном управом Мадрида од 27. октобра, када је регионални парламент, који је касније распуштен, прогласио независност Каталоније.

Власти у Мадриду су позвале на ванредне регионалне изборе 21. децембра, на којима су сепаратистичке странке поново имале апсолутну већину гласова, те се очекује да ће покушати да формирају нову регионалну Владу, преноси АФП.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар