Угоститељи пријете петицијом

Удружење радника угоститељства и туризма РС покреће петицију којом од власти тражи да се из Нацрта закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење избришу одредбе којима се уводи потпуна забрана пушења у угоститељским објектима.

Република Српска 26.12.2017 | 20:48
Угоститељи пријете петицијом
У Удружењу радника угоститељства и туризма Српске кажу да желе спријечити усвајање погубног и ригидног закона који може имати несагледиве посљедице на пословање угоститеља у Републици Српској. Не прихватају нацрт закона без јавне расправе и зато ће покренути петицију да овај закон стопирају.

Жељко Татић, предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС, каже да ће, уколико не буде јавна расправа, ићи са петицијом да докажу министарству здравља да овај закон није добар и није примјењив у Републици Српској.

"Ми  нисмо ни за промоцију пушења ми смо за здравље становништва али уколико то ремети ако ће то да остави људе без посла ми смо апсолутно против тог закона", рекао је Татић, додајући да је овакав закон непримјењив.

Он тврди да ће апсолутна забрана пушења у угоститељским објектима смањити прилив средстава локалним заједницама али и држави.

И Занатско предузетничка комора Српске подржава захтјев за одржавање јавне расправе о овом закону.

Грађани Бањалуке су подијељених ставова. Једни су за, други против потпуне забране пушења у угоститељским објектима.

Из Министарства здравља поручују да потпуна забрана неће донијети било какве негативне економске ефекте на пословање. Додају како се, према информацијама Свјетске здравствене организације, нето приходи угоститељских објеката могу повећати јер је већина људи непушачи.

“Непотпуне мјере забране пушења на јавним мјестима којима се дјелимично ограничава пушење у затвореном јавном простору, попут посебних простора за пушење, вентилационих система и слично, могу да смање излагање пасивном пушењу, али не пружају адекватну и потпуну заштиту од штетног дејства пасивног пушења“.

Нацрт закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење, Влада Српске је усвојила крајем новембра ове године и у редовној процедури га упутила Народној скупштини Репбулике Српске.



БН телевизија

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Меxо

26.12.2017 20:04

Каква петиција у Сведској Нико није изгубио ни круне забраном пусења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МС

27.12.2017 10:48

Ова власти нам је оставила само да пусижо да неказем шта.

Name

народе

26.12.2017 20:05

Ста се примате...па ови сто требају изгласати закон пријете...да би их ви и дувански лоби мало подмазали прије гласања...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

27.12.2017 08:08

У сриду!

Name

Село Код Бијељине

26.12.2017 20:13

НЕ коректна господо из власти кад сте способни на корак забране пусења за угоститеље ја сам против сушења дувана у моме селу који се годинама суши на угаљ у 9 сушара да да у 9 сушара на угаљ уз моју кућу на 10 м удаљености то добро знају људи на власти из бијељине засто се не показете сад у томе па ме ДЕМАНТУЈТЕ !!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маус

26.12.2017 20:47

у свакој дрзави је тај закон усвојен засто не бих у БиХ јели то посебна дрзава са својим законом???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

МС

27.12.2017 11:15

шта прицас, ни смо цемеран народ још У цемернијој дрзави, нама остаје да пусимо к.... то нам премијерка њени неспособни министри нуде.,

Name

Бањалука

26.12.2017 20:51

Забранити него ста. Бар несто паметно да преписемо од паметних народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аца

27.12.2017 06:03

Ајд забраните у кафићу код Мићиног сина,сад.ће сви тамо на пушење

Name

не пусац

26.12.2017 21:08

Ста се буните и онако нецете ускоро имати новца за цигарете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бронхил

27.12.2017 02:23

Браво за забрану, тако и треба. Пусац сам али подрзавам забрану. Ниста ми не фали да изадјем вани па да запалим. Свакако је глупо у ресторану пусити гдје се у њему дјеца или не пусаци налазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пусац

27.12.2017 06:36

катастрофа.Ја висе нецу ни ици у кафане.Ако не могу запалити цигарету уз кафу или уз пиво када увеце седнем са другарима.Поделите на пола угоститељске објекте па це те видети где це бити пуније у оном делу за пусаце или у оном за не пусаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сw

27.12.2017 09:24

Треба Додик расписти референдум

Name

Тако је

27.12.2017 11:22

Подрзавам идеју, требају постојати локали за пусаце, јер они купују легалан прозивод (високо акцизни) и конзумирајуци га, пуне будзет. Ко у те локале неце да улази, не мора. Мозете ли замислити забрану пусења у цевабдзиници, у којој се људи једва виде од ростиљског дима?

Name

Угоститељ

27.12.2017 06:49

Смањиће нам се продаја кафе 50 % а увече ће бити катастрофа који пушач ће пити и слушати музику а да не запали цигарету.А у мом угоститељском објекту је пушачи су велика већина има и не пушача али им не смета дим и ту су годинама са нама и кажу када бих били кафићи за пушаче и кафићи за не пушаче они бих били са нама јер ту су навикли и то је то друштво и не смета им 14 година али Министар Драган Богданић и Премијерка Жељка Цвијановић се сада брину о нашем здрављу пола државе им се Дрогира и дјеца им се боду у вену а њима сметају наше цигарете.Нека забране тоталну продају цигарета ако се брину за здравље грађана.Катастрофа,катастрофа,катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Угоститељ

27.12.2017 07:37

Угоститељу смањи мало ста си запјенио?Нема пусења и тацка.Некад сам говорио нецу ици никоме код кога се непуси сад је обрнуто.Рјесење престаните пусит бице те здравији ал јест теско престат а Бога ми исплати се.

Name

Младен

27.12.2017 09:21

Држава ти забрањује да радиш нешто што је лоше и погубно,и физички и морално,а ти се буниш. Свакаквог народа браћо мила, ово нигдје на свијету нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Их јоооојјј

27.12.2017 09:58

Ма немој. Пази струцњака у министарству здравља. Они тацно знају колико има пусаца а колико не пусаца,разумеју се цак и у економију. Знају да це се угоститељима приходи повецати ако се уведе забрана пусења. Јос кад би забранили одзацима и ростиљима да диме, онда би зарада и среца били потпуни. Да се разумемо,ја сам за забрану пусења на јавном месту, иако сам пусац.Смета ми ово испирање мозгова од стране које-каквих свезналица, типа, ти си глуп ја знам ста је добро за тебе. Они тацно знају како закон,којег су преписали од слова до слова функционисе негде у свету,хе хе хе. Брину о "здрављу становниства" превентивно, јер нису способни да становниство обезбеде квалитетну здравствену заститу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

27.12.2017 10:25

Да ли је таква забрана иопсте законски могуца?Наплатис акцизе и порез потросацу и онда му забранис да користи право на то исто.Једноставно нек уведу објекте у којима се пуси и оне у којима се не пуси.Онда могу ови заговорници забране да иду у локале гдје је пусење забрањено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазар

28.12.2017 11:12

РЕ Боки - свака цаст на коментару