Интервју - Богдан: Жељко ме тјерао да чувам најбоље!

Репрезентативац Србије Богдан Богдановић после одличних партија у Европи овог лета остварио је дечачки сан и појачао редове Сакраменто Кингса.

Кошарка 28.12.2017 | 22:15
Интервју - Богдан: Жељко ме тјерао да чувам најбоље!
Српски бек је, у јулу ове године, у друштву Влада Дивца, генералног менаџера франшизе из Калифорније, у Лас Вегасу потписао трогодишњи уговор вредан 27 милиона долара, што је апсолутни рекорд када су новајлије у најјачој лиги света у питању.

Сјајни српски шутер, двоструки добитник награде Евролиге 'Звезда у успону', после сезоне из снова – са Фенербахчеом је освојио Евролигу, титулу и Куп у Турској, а био је и МВП великог финала тамошње лиге, решио је да покаже шта зна и у најјачој лиги света.

Разлика између Евролиге и НБА су очигледне, сматра Богдановић.

“Основна разлика је у томе да је кошарка брза и јача, доста се игра изолација и један на један. Доста се игра у транзицији. Сваки отворени шут се користи. У Европи се више респектује време за напад, док се у НБА игра доста слободније да би се убрзала игра“.

Разлика је видљива и када су у питању саме припрема за утакмице, односно тренинзи, али и свакодневна путовања авионом.

“Што се припрема тиче доста је слободнији програм јер је све индивидуално. Углавном су сличне припреме као и до сада. Најбитније је да потпуно спреман дођес на утакмицу. Имамо врхунске услове што се путовања тиче, међутим путовања су исцрпљујуца и тешка јер се доста путује. Углавном се путује одмах после утакмице, то највисе замара јер не дозвољава опоравак“.

Попут Милоша Теодосића и Богдановића је неугодна повреда избавила из ритма, али је на срећу доста краће одсуствовао него капитен ’Орлова’.

“Нисам имао неку озбиљну повреду, осим што сам изврнуо исти зглоб као прошле године, па је препоручено било да пауза буде мало дужа. Надам се да ће нас повреде заобићи“.

Репрезентативцу Србије било је потребно време да пронађе ритам, али није одустајао од свог стила игре. Награда за то стигла је кошем за победу против Голден Стејт Вориорса, као и партија каријере у НБА против Чикага.

“Сваку победу и пораз треба брзо заборављати, томе је сваки спортиста учен. Не треба се много обазирати на прошле утакмице. Треба гледати унапред и кад се победи треба се изнова доказивати. Овде су утакмице дан за дан па је и много лакше да се заборави. Увек може боље.“



Одличним партијама постао је један од примарних играча коме тренер Кингса и те како верује.

“Доста смо млада екипа са великим бројем измена, играмо сви по 20-25 минута, свако има своју улогу. Тренер ми доста верује, а и ја верујем да цу ићи само на боље“.

Богданов чврст став у одбрани му већ сада доноси бенефите у најјачој лиги света, а заслуге за тако нешто приписује и свом бившем тренеру Жељку Обрадовићу.

“Игра се доста другачија кошарка, играчи су брзи, игра се индивидуално, сви знају да дриблају – сви знају финте. Сви су атлете. Када се игра дан за дан стварно је тешко издржати ритам. Жељко ме је увек терао да чувам најбоље нападаче у Евролиги и домаћој лиги, тако да ми је то доста помогло и у НБА”.

Српски бек и поред временске разлике стиже да гледа своје некадашње клубове.

“Обично су утакмице око 9-10 ујутру тако да време пре тренинга искористим да пратим утакмице. Пратим оба клуба. Фенер игра добро, почели су мало лошије, као и Партизан“.

Богданов уговор највећи је када су у питању руки у историји НБА, али српског играча то не оптерећује.

“Никад се нисам оптерећивао новцем, то је ствар статистике, моја вредност на тржишту је била толика у том моменту“.

Репрезентативац Србије истича да му доста помаже чињеница да је генерални менаџер Кингса Владе Дивац, а тим менаџер један од најбољих шутера у историји НБА Предраг Стојаковић.

“Доста причам са њима, поготово са Пеђом. И те како ми помажу разговором, како што се тиче кошарке тако и НБА живота“.

Као и већина Богданових саиграча, Стојаковић и Дивац су играчи уз чије је и игре растао, а њихови дресови налазе се под сводовима дворане Кингса.

“Тада нисам много разумео кошарку, само сам гледао дечачки ко даје кошеве, тако да су ми и један и други остали у сећању. Њихови дресови ме мотивишу. Пеђа је један од најбољих наших кошаркаша у НБА. Заслужио је да његов дрес буде ту”.

Бивши играч Фенербахчеа и Партизана свлачионицу дели са Винсом Картером, осмоструким ол-стар играчем и живом легендом лиге.

“Он је пре свега велики професионалац и човек који много воли кошарку, то је оно што га држи у кошарци. Феноменалан је и ван терена. Ми млађи му стално причамо како смо гледали његова закуцавања. Још увек, и у 40. може да закуцава и да изгледа фантастично. Сваки његов савет је конструктиван”.

После три године у Истанбулу Богдановић се лако навикао на живот у Америци.

“Задовољан сам прилично, у односу на Истанбул – овде нема пуно гужве, мали је град. У Сакраменту је време предивно. Хала је фантастична. Долазили су ми пријатељи. Ускоро ће и родитељи. Ту ми је сестра. Нисам сâм то је најбитније. Слободно време користим да одмарам, играм игрице, гледам филмове...".

Кингси нису добро започели сезону и после 32 одигране утакмице имају једанаест тријумфа.

“Овде се ради на сваком пољу, увек се гледају снимци са утакмица. Ја радим на себи константно и трудим се да напредујем у сваком сегменту. Сигурно нисам на неком свом шутерском нивоу, на оном који ја знам да имам, али све ће то доћи с временом. Сви су ми причали да је у почетку теже навикнити се на удаљеност, али и то се временом навикне", закључио је Богдановић причу за Б92.

Богдан Богдановић проглашен је за најбољег играча у 2017. години у избору Кошаркашког савеза Србије и спортских редакција.

Играч НБА тима Сакраменто Кингса Богдановић је добио чак 32 гласа, а један је отишао за Бобана Марјановића.

Жири су чиниле спортске редакције свих дневних новина, телевизија са националном фреквенцијом, радио станица са националном фреквенцијом и информативних агенција.

Пре њих лауерати су били Ана Дабовић и Немања Бјелица 2015, а прошле године Соња Петровић и Милош Теодосић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар