Анализа: Досадна "петица"!

Конкуренција, неизвесност, напетост, драма до последњег минута, то се очекује од најјачих европских фудбалских лига, али ове сезоне од тога нисмо добили ништа.

Фудбал 27.12.2017 | 23:45
Анализа: Досадна "петица"!
У многим од њих није ни званично полусезона, а већ је скоро па извесно ко ће се на пролеће радовати титулама у Шпанији, Енглеској, Немачкој и Француској.

Барселона, Манчестер сити, Бајерн и Пари Сен Жермен у овом тренутку делују недостижно за своје ривале, без обзира на њихов квалитет и вероватно велика појачања која спремају за јануарски прелазни рок.

Шпанија (ЛаЛига) – Барселона је протеклог викенда победом над највећим конкурентом Реал Мадридом повећала разлику на 14 бодова, док испред првих пратилаца Атлетико Мадрида и Валенсије има девет. Већ се спекулише да Реал планира велики "шопинг" у јануару и довођења бар тројице играча, али тешко да ће то знчајно променити однос снага.

Енглеска (Премијер лига) – Новогодишњи маратон је често био преломна тачка у Премијершипу, али ове године није стигао ни Божић, а слика је постала кристално јасна. Манчестер сити на тачно половини сезоне у првенству има 13 бодова више од најближег пратиоца, градског ривала Јунајтеда. ПЛ је тешка, напорна, посебно кад крене нокаут фаза Лиге шампиона, Сити ће сигурно губити бодове на пролеће, али Пеп Гвардиола има огроман број квалитетних опција на клупи да одржи висок ниво форме свог тима до краја сезоне.

Немачка (Бундеслига) – Није да је изненађење, али су конкуренти протеклих година бар успевали до пролећа да држе корак за Бајерном. Међутим, Баварци су на ову зимску паузу отишли са +11 испред Шалкеа, који је добио само једну од последњих пет утакмица, па је јасно какву конкуренцију има великан из Минхена. Уколико се не догоди право мало чудо, Бајерн ће славити још једну "салатару".

Француска (Лига 1) – ПСЖ је и претходних година имао најбољи, најјачи, најскупљи тим у Француској, али је због фокуса на Лигу шампиона често штуцао у првенству. Међутим, ове "свеци" су на +9 испред Монака и Олимпика из Марсеја на полусезони, иако су у елитном европском такмичењу почистили конкуренцију са гол разликим 25:4, у групи у којој је био и Бајерн. "Кнежеви" су током јесени показали превише слабости да би се могло и помислити да су способни да испрате до краја ПСЖ, док су два Олимпика ипак још увек нижа класа у односу на Парижане.

Италија (Серија А) – Италијани не могу као сав нормалан свет. Док је сваке сезона драма код осталих, у Серији А је Јувентус у ово време био далеко испред конкуренције. Сада када је свугде скоро све решено, у Калчу је неизвесно и дуго ће још бити тако. Уочи новогодишњих празника лидер је Наполи, са бодом више од Јувентуса, а пре само три недеље Интер је предводио коло. Биће ту још доста преокрета, али судећи по децембарској форми, "Стара дама" би врло брзо могла да пређе у потпуно контраофанзиву. Видећемо да ли ривали, пре свих Наполи, имају снаге да јој одоле.

Остали

Турска (Суперлига) – Већ годинама уназад Турци су константно драматични, па је тако и ове сезоне. Неочекивани лидер је "мали" Башакхехир, али му за вратом жестоко диши градски великани Галатасарај, Фернербахче и Бешикташ. Првопласирани и седмопласирани тим (следе Кајзери, Готепе и Трабзон) дели само седам бодова. Нема сумње, биће ово један од занимљивијих шампионата у Европи ове сезоне. 

Русија (Премијер лига) – На вишемесечни зимски сан у Русији, Локмотива је отишла као лидер са "удобном" предношћу од осам бодова у односу на Зенит и браниоца титуле Спартак. Ништа није готово, али "Локоси" су на добром путу да освоје прву титулу од 2004. године. Зимска пауза може све да преокрене, посебно ако се Зенит и ЦСКА одлуче за већа улагања у реновирање тима, па ни овде још нема изразитог фаворита. 

Португал (Примеира) – Велика тројка и ове сезоне води жестоку битку, после 15 кола прво место деле Порто и Спортинг, док је Бенфика три бода иза. "Орлови" су доста "штуцали" током јесени, били очајни у ЛШ, Порто је показао највећи ниво стабилности, па би и овде могло да буде једнако драматично као у Турској. 

Холандија (Ередивизија) – ПСВ је лидер, али далеко од тога да је већ виђен шампион. Ајакс је на -5, али је декласирао великог ривала пре неколико недеља и најавио драматичну пролеће. Наравно, нико не сме отписати ни актуелног шампиона Фејенорд, иако тим из Ротердама никако не успева да "повеже" неколико мечева на високом нивоу. 

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар