Ко је био чувени Мустафа Голубић?

Мустафа Голубић био је једна од најзагонетнијих историјских фигура између два рата на Балкану.

Србија 25.12.2017 | 18:08
Ко је био чувени Мустафа Голубић?
Био је бонвиван, шпијун, "црнорукаш", Стаљинов интимус, љубавник Грете Гарбо, Танкосићев четовођа, човек који је организовао атентат на Троцког, "југословенски Џејмс Бонд", агент Коминтерне, Титов љути супарник...

Рођен је у Стоцу 1891. од оца Мухамеда и мајке Нуре, која је живела 102 године. У Сарајеву је завршио гимназију, а као југословенски стипендиста студирао право у Женеви и Тулузу. Био је припадник "Младе Босне".

Занимљива су сведочанства из тог времена, па тако Голубићев биограф Немања Баћковић пише: "На тадашњем корзоу привлачио је пажњу стасом, а уз то је носио фес и био огрнут пелерином. Као један од првих Босанаца који је стигао у Београд, Голубић је све сакупљао око себе, прихватао и помагао. Тако је први дочекао Гаврила Принципа који је пешке пошао из Хаџића. Мујага га је одмах одвео на неки митинг на ком је могао да виче ‘Доле Аустрија‘ и да му не фали ни длака са главе."



ОРДЕН ЗА ХРАБРОСТ

Врло млад се ангажовао у војним структурама и ту се показао као веома ефикасан, уочи бугарског напада на Србију 1915. довео је из Русије око 1.000 добровољаца, а као учесник Првог балканског рата одликован је Орденом Милоша Обилића за храброст.

Да би постао члан Танкосићевог четничког одреда, Голубић је храброст и одважност доказао на себи својствен начин: "Кључни доказ Голубић је извео тако што је скочио са лука Савског моста, што пре њега нико није смео ни извео. Тако је могао и да изврши обећање дато Принципу, па га је одвео у четничку школу у Прокупљу. Танкосић је кочоперног, али ситног и нежног Гаврила главачке најурио, па га још и частио са неколико штапова по туру."

Занимљиво је како се изјашњавао о својој националној припадности. Мустафа је објавио текст у Илустрованој ратној хроници у коме између осталог каже: "Ево мене. Ја сам Муслиман из Босне. Ја сам ваш земљак из Босне, али сам Србин јер ми је матерњи језик српски..."

А ево како Мустафу описује један његов пријатељ, "солунац" Животије Чокић из Ковачевца код Младеновца: "Кад живот виси о концу и другог излаза нема, он је као противмеру употребљавао дрскост, прелазећи у напад као да је угрожен његов непријатељ а не он... У слободним часовима је много читао, писао дневник или спавао..."



ОД СОЛУНА ДО ПАРИЗА

На Солунском процесу 1917. године осуђен је на годину дана затвора а онда интерниран на Крф и у Африку. Након тога, неко време проводи у Француској где јануара 1921. у Паризу бива ухапшен под оптужбом да је спремао атентат на краља Александра, због чега га касније француске власти протерују из земље.

Голубић приступа комунистима 1922. године у Бечу и одмах одлази у Москву где добија обуку за врхунског шпијуна Четвртог одељења ГПУ (Государственое Политическое Управљеније - Државна политичка управа). Имао је деликатан и одговоран задатак - ликвидација тзв. отпадака бољшевичке партије и важних личности са бечког двора, а организација чији је он био координатор звала се "Црвени оркестар" и имала је седиште у Београду. Толико је био ефикасан у том послу да је догурао до чина генерала Црвене армије. До 1931. је боравио и живео у Паризу, Москви, Прагу, Бечу и Берлину. У Паризу је набављао фалсификоване пасоше за комунисте.



АПРИЛСКИ РАТ

У Београд долази у време Априлског рата као повереник Коминтерне да среди стање у КПЈ и продужи за Грчку како би испитао одговорност једног високог функционера грчких комуниста. Међутим, до Грчке неће стићи. Нацисти су га ухапсили 7. јуна 1941. и препустили чувеном зликовцу, мајору Хансу Хелму да га ислеђује. Подвргнут ужасном мучењу, Голубић је остао доследан себи и свом херцеговачком карактеру, није одао ниједног од својих камарада из "Црвеног оркестра". А наводно је свом цимеру из ћелије непосредно пред смрт рекао да је убеђен како га је Гестапоу откуцао Јосип Броз. Гестаповци су му буквално поломили сваку кост у телу, толико да је морао да буде изнесен из затвора и посађен на столицу испред стрељачког вода јер није могао да стоји на ногама. Стрељали су га 11. јуна 1941. у Пионирском парку.



НАРОДНИ ХЕРОЈ СССР

Умро је у складу са својим речима: "... Српски револуционар ако хоће да победи, мора бити уметник и конспиратор, имати талента за борбу и страдања... Он мора бити мученик и затвореник, човек западних манира и хајдук који у одређеном тренутку може и мора да заурла, како би повео у бој за спас унесрећених и погажених..."

Након ослобођења Београда 1944. године, припадници обавештајне службе Трећег украјинског фронта (СМЕРШ) су пронашли и ексхумирали Голубићеве остатке, а аутопсију је извршио др Војислав Стојановић који је потврдио да су му скоро све кости у телу биле сломљене. Голубићеви остаци су пренети у Москву и уз највеће војне почасти сахрањене у Алеји руских великана.

Генерал Мустафа Голубић је проглашен за народног хероја СССР-а.

У серији "Сенке над Балканом", Мустафу Голубића тумачи хрватски глумац Горан Богдан који је рођен у Широком Бријегу, само педесетак километара од Мустафиног родног Стоца.

(Блиц)

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Рођо

25.12.2017 17:13

Опште је по познато да је свим муслиманима Српски био матерњи језик,да су се већина њих борила са Српском заставом у рукама,одликовани Српским ордењима. Ови данас измишљају топлу воду ,квази нација и квази језик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.12.2017 17:37

Па ваљда смо се зато борили немозес ниста дзабе добити сад имамо свој језик и нацију...

Name

Ре ре

25.12.2017 17:43

Имали сте и онда.Мустафа легенда.Док су људи имали му..

Name

Ма шта фали како се ко зове! Ми сви рођаци! и то ближи!

25.12.2017 18:16

Ваљда се због тога толико "мрзимо", а да се ишта големо деси (не дај Боже) као потрес, на примјер или поплаве, опет би једни другим помагали- јер смо своји! У чему је проблем ако неко неће више да буде Бошњак већ Хрват, или неће да буде Србин већ Бошњак или неће да буде Ром него Хрват?!

Name

@Ма шта фали

25.12.2017 19:39

Ти си баш полупао лончиће. Срби воле ромску културу и поштују Роме (види Гучу) али Роми немају никакве везе са Србима и народима насталим од Срба. Ни генетски, ни језички, ни културно. А итекако има везе како се зовемо. СРБ су три моћна слова (дуго да овдје објашњавам зашто) и зато многи од нас који то схватају инсистирају на њима умјесто СРП. Србског име је најстарије и најславније од свих, колико год се злотвори са запада трудили да га укаљају.

Name

Ре Родзо

26.12.2017 16:41

Грохотом се смијем опет јос један будалетина, која основне сколе није видјела, а да о осталом и да не говорим. Торци су вас јебавали 500 година па није ни цуда сто нису смјели рец ко је су вјере.Цојек зивио у јебеној краљевини у којој су само два народа имали право гласа, па ти размисљај ста пјесник реце.

Name

ре Рођо

27.12.2017 02:39

...празна прица Рођо , први босански рјечник је из 1631г а српски 1818г а опет следеци српски рјецник је постао речник. Нико не измисља топлу воду јер је то чињеницно стање, љетопис матице српске казе ко су Бошњаци и које вјере и замисли казе- или су ислам или римокатолици или православци (не србини како ти казес) . Рођо цитај бар своју литературу ако не зелис туђу : хттп://прнтсцр.цом/хс2д5г хттп://прнтсцр.цом/хс2г7q

Name

ре ре Рођо

27.12.2017 07:18

Дај не ке*ај више се тим фалсификатом од прије неколико година.

Name

Не знате Ви

27.12.2017 19:40

У Великој Британији се говори: Енглески,Скотски,Велски и Ирски,у Канади Канадски у Америци Америцки а у Аустралији Аустралски.

Name

Милан

25.12.2017 17:55

Ове данасње гњиде насјеле на њемацку фору да праве од насег народа сто нација само код нас настају нације ниђе друго у свјету тај слуцај нема. Другим нацином нас немогу побједити него да нас подјеле у сто нација па да се између себе униставамо. Системом пацова затворис пацова и изгадњујес га па га хранис мисевима после кад га пустис нема бољег ловца јер га се мисеви непласе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

25.12.2017 18:13

Пустите националност и језик. Ми од свега правимо причу о нацији и језику, као да је то најважније на свијету. Док нисам видио Бјелогрлићеву серију Сенке над Балканом, нисам поштено ни знао ко је био Мустафа Голубић. Иначе, Горан Богдан је одлично одиграо ову улогу као и цијела глумачка екипа из серије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

25.12.2017 18:56

А зна ли аутор текста ко је би Илија Гарашанин, и да ли је бар неко од ових сто су овдје коментарисали бар чуо за његово познато дјело "Начертаније" из 1844.године ?? Шта он каже, ко су били Бошњаци и ко су били Срби у Босни прије Берлинског конгреса ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

25.12.2017 19:55

Е мој Вуце,то код нас Срба и јест проблем,цим се неко у позитивном контексту спонене ,а није Србин,ми се одмах хватамо Илије и осталих српских вјеродостојника и одмах идемо у коске које био ко и које био сто 1844,зар је то толико битно,прица је о Мустафи,а не о Гарасснину,само за разлику ид тебе ја познајем добро историју српског и осталих народа па ваљда имам постовања према свацијој одлуци и Историји.

Name

Ре Зоки

26.12.2017 21:50

Браво за коментар.

Name

Зоки

25.12.2017 18:57

Мустафу је издао Хрват,Иван Крајциц Стево,пислије рата прогласен Хрватским народним херојем и врсио највеце политицке функције послије рата у Хрватској.Увијек су други висе постовали насе борце и хероје од самих нас Руси прогласе Мустафу Народним херојом,а ми га и не спомињемо јер је био Муслиман,а уцесник балканских ратова и цетоводја Танкосицевих Цетника.Ми непостујемо сами себе,а камоли Јунаке насе прослости Ја знам доста Босњака који су од првог до последњег дана били самном заједно у рату и данас их нико непостује,бас као и нас Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истор

25.12.2017 19:23

Мустафа људина. Громада од цовјека. Србин и патриота. Рокну га Тито кукавицки 1941. Морао Германски спијун преузети партију. Мустафа био сувисе Србин за укус Енглеза и Аустрије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојадин

25.12.2017 20:10

Уј, ала га насра с контрадикторностима у једној реченици.

Name

ре истор

26.12.2017 19:14

Свакако да је Мустафа Голубић интересантна историјска фигура, но међутим јуни 1941 датум његовог страдања у нацистичком логору ми не дјелује сасвим увјерљиво, јер испада да је најјачи Руски обавјештајац нашег поријекла само 3 почетна мјесеца живио. И дан данас је остала мистерија истините верзије погибије др Младена Стојановића на Козари. Шта је у вези са тим истина сам бог зна. Бит ће да је Радован Радић кога је у филму глумио Павле Вујисић на суђењу у Београду 1946 у вези Младенове погибије стријељан на правди бога, јер је тих дана фебруара 1942 са четницима био у околини Теслића. Легенда каже да је др Младен био озбиљна пријетња Брозу, јер је био веома омиљен у народу, а да је тих дана на простору Козаре виђен Мустафа Голубић. Ово не тврдим, јер сам рођен 25 година после тих догађаја. О свему што наводим некад сам негдје прочитао. Да ли је истина или не, или је све дио нечије маште заиста незнам, али да је маса догађаја из ближе нам историје остала под велом тајни то је на жалост једино тачно.

Name

Јој

25.12.2017 20:48

Мустафа!!!!!!!србин. Меса. .....Селимовиц. .... Србин. ........Енес Кисевиц. хрват. ...Мак Диздар хрват. тога има. јос. Драга бивси другови. несто бркате. батал вам посао .Скините се са смркања бијелог праха. Ја. ето вам Брена. Ње ми није зао сама вам је долетјела ко муха ....на. .....несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

25.12.2017 21:38

Бас си за "ЈОЈ". Па не мозе тако, сви набројани, осим Брене (о пјеваљкама знам веома мало) су се својевољно изјасњавали да су Срби. Ви би сада да их нацините конвертитима. Не узимајте Сизифу посао.

Name

Оља

25.12.2017 21:38

Бас си за "ЈОЈ". Па не мозе тако, сви набројани, осим Брене (о пјеваљкама знам веома мало) су се својевољно изјасњавали да су Срби. Ви би сада да их нацините конвертитима. Не узимајте Сизифу посао.

Name

Ре Јој

26.12.2017 16:26

Баш си јој! Меша Селимовић написао својим пером књигу "Сјећања" у којој је написао да је српски писац. Оженио Дару а напустио муслиманку прву жену. Не кажу Срби да је он српски писацнего он сам то тврди у свом дјелу. Исто вриједи за Иву Андрића. Опет српски писац. Сам то тврди. Па имаш Кустурицу. И он тврди да је српски умјетник. Нисмо ми Срби криви што људи знају гдје припадају. Једино ови Изметбеговићи и слични немају у меморији ништа сачувано осим балилука.

Name

Ре Оља

26.12.2017 16:48

Па како си се могао у бивсој Југославији друкције изјасњават све до 1972, процитај мало историју ону мало позитивну не ову новокомпонаву. Лупетате ко Максим по дивизији.

Name

покајник

27.12.2017 16:17

Др Младена Стојановица је убио Данко Митров, Титов кољац доведен у Бањалуку да заврси тај посао. Прогласен народним херојом тек педесетих година, циркус. То сви знају из околине Целинца и Јосавке. Потврдила и зена из ције је куце Др Младен изведен тек послије овог рата а зивјела је до краја деведесетих. Ако неког занима то је истина.

Name

федерација

26.12.2017 05:56

овај мустафа је небитан лик и обицна будалетина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.12.2017 18:48

Лупаш ли лупаш. Да је био другачији, односно да је сјекао главе у име Алаха онда неби био небитан лик и обична будалетина. Придјеви којим си га почастио више одговарају теби. Надам се да разумијеш шта сам написао у предзадњој реченици.

Name

Ре Ре

26.12.2017 20:38

Је ли у овој у којој си се описао? Прије овог текста си знао ко је овај Мустафа???

Name

У јееее...

26.12.2017 08:16

Ова ми биографија од некуд позната. Да је бравар по занимању, знао бих ко је, овако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.12.2017 12:00

Као прво,који то бравар говори 7-8 станих језика са слабим познавањен Спско-хрватског језика??? Друго,недостаје ми његово дизање у ваздух зељезницке станице и погибија онолико хиљада људи.Толико о бијографији.....!

Name

глас народа

26.12.2017 08:45

Мустафа је био Србин муслиманске вјере исто као што су сви муслимани у босни Срби. Национална и етничка припадност српска а вјеоисповјест муслиманска...раздвојите те двије ствари неписмени људи,етничка припадност нема никакве везе са вјером! Сви учени и нормални муслимани из босне су свјесни своје етничке припадности и језика којим говоре Меша Селимовић,Мустафа Голубић,проф. Салих Селимовић итд итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.12.2017 09:30

јес ти попио терапију

Name

Последњи кинески цар

26.12.2017 10:46

Никада ми нећемо напријед јер смо генерално гледајући неписмени и необразовани, а због тога смо највише и ратовали. Око било којег питања ми прво провјеравамо крвна зрнца, јели наш или њихов ,јели Србин или Муслиман ,Хрват. Видим да нам нема спаса. Стављамо национално испред свега и нормално је што нам се кроз историју дешавају свакаква чудеса. Док други народи и нације стављају у фокус друге ствари ми се још пребројавамо...

Name

Бошњак

28.12.2017 10:37

Срећа па баш вас питамо јесмо ли Срби :Д

Name

ре глас народа

28.12.2017 11:26

Како си тако глуп и безобразан голобрадо псето! Кад ћеш више и ти и твоји истомишљеници сјахати са леђа нормалних људи. Ко си ти, гњидо, да мени и било коме намећеш шта је. Мене заболи к...ц шта си ти, ко те правио! Због таквих г...на као што си ти је и био рат на овим просторима у којима изгиде хиљаде недужних на свим странама јер се неко усудио на одређује другоме ко је и шта је. И биће рат опет ако такве нељуде буду слушале ове нове генерације! Мрш!

Name

Сумадинац

26.12.2017 16:50

Како је неко цели зивот могао да буде Влах из Босне а сад одједном сам себе назвао србином срби су знасе одакле а те Влахе треба упознати и видети да они немају везе са србима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валкyре

26.12.2017 20:58

Прави Срби лице на Викинге, Русе, Славене све, Германе. Нажалост, све их је мање! Овдје, а и на цијелој планети изумиру. Бијела раса нестаје.

Name

Јоја

26.12.2017 17:41

Муслиман -цетник - комуниста? Тоооо легендо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калуђер

26.12.2017 22:07

Бог да му душу прости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

27.12.2017 00:09

Овај Мустафа је био обицни ГОЛУБ, прелетац додусе питоми са лијепим и китњастим репом. Цовјек био СВЕ и СВА, гдје је било користи - материјалне. Уз то јос и добре требе. Данас то ради Баја - финесе су у питању...

ОДГОВОРИТЕ
Name

голубовиц

27.12.2017 05:35

бијо поносни србски војник којије носијо највеце србске ордење бијоје србин исламске вјеро исповјести

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.12.2017 16:17

А да ти мало порадиш на писмености..Овако брате ништа не разумијем шта написа..

Name

ре голубовиц

28.12.2017 11:28

А да ти тај свој српски језик малко поновиш? Ил научиш!

Name

Игоказ

27.12.2017 07:32

Да нам није серија велика већина и данас не би знала ништа о њему.Он је имао нешто што већина Срба нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

27.12.2017 17:42

По матерњем језику се цује да смо претезно сви словени а после вјера долази у другом плану и унистава нас и насу дјецу .. Да смо људи и да нисмо наклоњени вјерама били би ту и тамо сви јузни словени ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амир Чамџић

28.12.2017 00:18

Мустафа Голубић, Мухамед Мехмедбашић , Алија Коњхоџић и Меша Селимовић су људи који распаљују жар српства у мени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тодор

04.01.2020 12:30

То сто је неко некада био Србин и то сто је сада несто друго то је његова приватна ствар. Ако неко хоце да буде Србин а није опет је то његова приватна ствар. Нити цу првога осудјивати а нити цу се другоме дивити.

ОДГОВОРИТЕ