Одмор на Карибима? Ма, какви то! Гдје је Суботић?

Суботић прави бунаре у Етиопији! Док већина фудбалера зимску паузу користи да отпутује у неко егзотично летовалиште, Невен Суботић помаже сиромашнима.  

Фудбал 28.12.2017 | 00:00
Одмор на Карибима? Ма, какви то! Гдје је Суботић?
Српски фудбалер искористио је паузу у Бундеслиги да посети Етиопију где је пре неколико месеци покренуо пројекат изградње бунара са водом за пиће у сиромашним подручјима.

На 42 степена Целзијуса, Суботић са сарадницима из своје хуманитарне фондације обилази прашњаве путеве Тиграј региона, у северном делу једне од најсиромашнијих држава света.

"Не постоји друга алтернатива за мене. Горе је лежати поред базена. Ово је права ствар",рекао је 29-годишњи дефанзивац Борусије Дортмунд.

Суботић је већ пети пут у Етиопији.

"Када дођем овде, осећам се као код куће, јер срећем сјајне људе. Осећам пријатељство, сви желимо да живимо у бољем свету, а сви имамо исти циљ: да створимо свет у којем ће наша деца и будуће генерације имати пристојан живот", истиче Србин.

После четворочасовне вожње аутомобилом Суботић стиже у школу Ади Азер у граду Хазиен, близу границе са Ерирејом. Мештани су га топло дочекали са неколико транспарената подршке, а деца блештавих очију.

Температура је већ 45 степени, деца се враћају на наставу, све столице у учионицама су попуњене, али то није био увек случај.

"Некада су ђаци путовали сатима како би донели кући воду за пиће, па су изостајали са часова. Али сада овде имамо воду и они могу нормално да похађају школу. То је велики напредак", каже учитељ енглеског Шивајнеш.

Чиста вода и храна су драгоцена роба у Етиопији, па Суботићева фондација помаже у изградњи бунара у забаченим местима. У протеклих пет година, у сарадњи са локалним партнерима, изграђено је више од 100 бунара за воду.

"Вода је живот. Сваком је неопходан приступ чистој води, посебно људима у руралним деловима, где је вода основа здравља, образовања и њихове будућности. Због тога смо овде. Вода је чиста и свежа", објашњава Суботић.

Одржавање и чување бунара је поверено мештанима, које Суботић воли да добро упозна.

"Деца и учитељи имају главну улогу у рализацији пројекта. Мене емотивно испуњва прича о локалној деци, играње и дружење с њима. Заједно се смејемо, уживамо мого у овим тренуцима", додаје српски фудбалер.

Након повратка у камп у месту Шире, удаљеном неколико сати вожње, након вечера планира се наредни дан у малој хотелској соби.

Пре него што се сунце подигне високо, после кратког доручка тим је већ у покрету. Испред њих је неколико сати вожње. Суботићу то не смета.

"Моја породица се увек трудила да помогне фамилији и људима у заједници. Помагали су људима погођеним ратом, којима су били потребни лекови и храна. То је остало усађено у мени, на срећу нисам изгубио тај осећај, дубоко је у мени од детињства", каже Суботић чија је породица избегла из Босне у Немачку током рата у бившој Југославији.

Највише га усрећује помагање деци.

"Деца имају огромну моћ, могу да пробију наизглед непробојне баријере. За мене је огромно богатство видети шта људи раде како би максимално искористили свој живот. Отрежњујуће је када у Немачкој радите и мислите да вам је тешко, а онда схватите да ваши проблеми у ствари то и нису, када видите са чиме се људи овде суочавају", искрен је Суботић.

Неће дуго трајати зимска пауза у Бундеслиги, Суботић ће морати да се врати у свој клуб и обавезама у Дортмунду.

"Увек сам желео да се бавим са обе ствари – фудбалом и фондацијом. Не забављам се кад не играм фудбал, не забављам се када се не бавим фондацијом. Због тога се увек трудим да радим обоје кад могу", закључио је бивши српски репрезентативац.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Лоцо

28.12.2017 06:50

Кретен,онолико гладних по Косову а он отишао да храни терористе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

28.12.2017 15:35

Ментолу...

Name

Пишите ћирилицом

28.12.2017 08:40

Свака ти част Суботићу.

ОДГОВОРИТЕ