Анализа: Остаје нам још само Серија А?

Наравно, далеко је од готовог. Али, чињеница је да Манчестер Сити, Барселона, Бајерн и Пари Сен Жермен уживају у одређеном комодитету у самом финишу 2017. године. Тачније - сијају блиставо, попут звезде на новогодишњој јелци.

Фудбал 25.12.2017 | 23:15
Анализа: Остаје нам још само Серија А?
Ситијева седамнаеста рецка у низу, Барсина доминација у Мадриду, Бајернова рутина и Пари Сен Жерменова сила... Мада је пред фудбалским светом остало још готово пет месеци жестоких борби, много бодова у оптицају, али и доста времена за потенцијалне шокове, уочи божићних празника створена је слика да су шампионске битке у четири од пет најјачих европских лига - решене.

Наравно, далеко је од готовог. Али, чињеница је да Манчестер Сити, Барселона, Бајерн и Пари Сен Жермен уживају у одређеном комодитету у самом финишу 2017. године. Тачније - сијају блиставо, попут звезде на новогодишњој јелци.

Пред чувени „Боксинг Деј“ и традиционалне божићне утакмице најбољу ситуацију на табели има фуриозна казнена експедиција Пепа Гвардиоле. После Челсијевог и кикса Манчестер јунајтеда, Грађани имају чак 13 бодова више у односу на првог пратиоца, уједно и градског ривала. И тачно 55 освојених бодова, 18 победа и тек један реми, уз гол разлику 60-12.

Поређења ради, Челси је у рунди пред божићни спектакл прошле године има 43 бода на рачуну, гол разлику 35-11 и тек шест бодова више у односу на другопласирани Ливерпул. Истини за вољу, Плавци су тада имали две утакмице мање у поређењу са Ситијем сада. Али, чак и додатних шест бодова више не би могло да надјача утисак који је Гвардиолина нова играчка оставила ове сезоне. Сити игра без конкуренције, далеко најбољи и најдоминантнији фудбал. Такав је, уосталом, и поглед на табелу.

Одличну позицију пред наставак сезоне има и Бајерн, иако је сезону почео неочекивано лоше. Али, смена Карла Анћелотија и долазак Јупа Хајнкеса, уз страховит пад Дортмунда, кумовао је томе да баварски гигант и бранилац титуле може да ужива на врху. И то уз чак 11 бодова више од другопласираног Шалкеа.

Бајерн засад има 41 бод, по два ремија и пораза из седамнаест рунди, али и гол разлику 37-11. Шалке као први пратилац заостаје већ поменутих 11 бодова, док Дортмунд, Бајер, Лајпциг и Борусија Менхенгладбах имају чак 13 бодова мање.

А, пазите сада ово. Прошле године је Бајерн из 16 рунди скупио 39 бодова, уз три ремија и пораз, те 38-9 у гол количнику, док је Лајпциг као други тим Бундеслиге имао само три бода мање, скор 11-3-2 и 31-15 у погледу датих и примљених голова.

Барселона је у чаробном суботњем матинеу украо шоу у Мадриду и тако упропастио Реалов покушај да на најлепши начин стави тачку на 2017. годину, у којој су одбрањене европска и светска титула, а онда и освојена Шпанија.

Каталонски гигант је у данима компликоване политичке кризе у Шпанији показао сурову доминацију и после 17 кола стигао до 45 бодова - девет више у односу на Атлетико Мадрид. Јорганџије су у викенду за нама претрпели (не)очекиван кикс - Барсу је напред погурао мали градски ривал Еспањол, који је Чолу Симеонеу и његовим пуленима узео цео плен из руку. Тек иза Атлетика је Реал, коме изнад главе стоји огроман терет заостатка од 14 бодова за најљућим противником и готово немогућа мисија.

Ако бацимо поглед на дешавања прошле године, видећемо да је у истом периоду, уз једно коло мање, Реал имао 37 бодова и свега три више у односу на Барселону, односно четири више од тада трећепласиране Севиље.

Гледајући садашњи моменат, идентичну дистанцу као и Барса над Атлетиком има и Пари Сен Жермен у односу на Монако и Лион. Свеци су озбиљно схватили прошлосезонски „дебакл“ и ове сезоне им, засад, нема равних. ПСЖ је досад, практично, згазио све, па тако има 50 бодова, скор 16-2-1 и гол разлику 58:15, док први пратиоци имају по девет бодова минуса.

А како је изгледала табела Лиге 1 прошле сезоне? После тадашњих 19 рунди Ница је била на челу са 44 бода, Монако је тада био други уз два бода заостатка, док је ПСЖ имао „само“ 39 бодова. Јасна је линија напретка.

У овом тренутку међу "Лигама петице" најнеизвеснија борба је у Серији А, где првопласирани Наполи има само бод више (45) у односу на Јувентус, односно пет више од Интера. 

Да ли нам је узбуђење остало још само у Италији?

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар