“Башар ал-Асад није добио рат“

Сиријски режим има војну предност тако да Башар ал-Асад за сада остаје на власти. Али, да ли ће успјети да задржати освојене територије?

Свијет 25.12.2017 | 10:10
“Башар ал-Асад није добио рат“
Стручњак за Блиски исток Гидо Штајнберг у интервјуу за Дојче веле каже да је то немогуће.

На питање да ли су непроцесуирани злочини Асадовог режима и других група учинили право апсурдним, одговара да догађаји у Сирији потврђују оно што се зна већ неко вријеме, да УН не могу да функционишу у кризама када постоје велике разлике у мишљењу сталних чланова Савјета безбједности.

“Ми тако лијепо причамо о међународној заједници, али истовремено видимо ескалацију сукоба између САД и Русије која паралише Савјет безбједности и УН по питању Сирије. Мислим да су многи Европљани били спремни да учине нешто у Сирији. Али у корјену европског неуспјеха јесте пре свега аналитичка неспособност да се препозна шта се дешава у Сирији. Било је јасно 2011. да Асад има подршку знатног дијела становништва без обзира шта ради. Не зато што га воле, вец́ зато што се плаше алтернативе. Европљани и Американци то нису видели.

Они су вјеровали да ће народ срушити режим. Пошто се то није десило, а притисак да се због злочина Асадовог режима активирају постајао све већи, изненада су се суочили са алтернативом: да ли да војно интервенишемо или останемо на досадашњој линији? Одлучили су за другу варијанту. Видим проблем у овом неслагању између реторике и онога што је заиста учињено. Али, сматрам исправном одлуку да се војно не интервенише”, наводи Штајнберг.

Упитан да ли је сиријски лидер побиједио у рату, одговорио је одрично.

“Не, Асад није добио рат, али је сигурно у јачем положају него у било ком тренутку од почетка 2012. године. И раније је контролисао велике градове. Побуњеници су успјели да освоје два главна града провинција, Раку и Идлиб који су на дну хијерархије урбаних центара у Сирији. Његова војска је имала само пола Алепа под контролом. Али он има суштински проблем, а то је недостатак људи. Постоје два разлога за његову тренутну снажну позицију: један разлог је Русија, други разлог је Иран.

Велико питање је да ли је ова подршка сада довољна да би се вратили преостали дијелови земље које контролишу побуњеници. Мислим да ће бити тешко. Поред тога, питање је да ли може задржати освојене територије. То неће бити могуће дугорочно. Зато вјерујем да земља неће бити стабилна. Прије свега види се да велики дио становништва мрзи овај режим и преферира побуњенике.

Претпостављам да ће и даље бити војног или терористичког отпора. Има просто превише становника руралних подручја, који су сунити. А они желе да сруше режим. Поред тога, биће тешко поново ставити под контролу курдске области. Ту изнад свега постоји опасност да ће Турска војно интервенисати. Сиријска држава може да остварује успјехе само уз наставак огромне руске и, прије свега, иранске и либанске подршке”, истакао је Штајнберг.

Извор: ДW

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јок

25.12.2017 12:52

вец Калифат ! Смијесно . Јел треба јос која Ракета да проради мозак , овим радикалним исламистима . Како иде бице јос Ракета !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јокиц

25.12.2017 17:13

Истина је да је Асадова војска проредена и то добро,а и преморена.Њему је Иранова подрска у људству драгоцјена.На тлу Сирије,а на страни Асада се боре про-Иранске милитантске бригаде мобилисани у Афганистану,па Пакистану,Палестинске групе од Палестинаца који су избјеглице у Сирији,шиитске милитантске групе из Ирака(неке из састава ПМУ),Хезболах из Либана и повремено ИРГ(Иранска револуционарна гарда).Ове снаге Израел назива шитска осовина,мада то обухвата шири појам.И они би много радије овдје видјели какву сунитску силу.И право су се Израелци устрчали због појаве ове шиитске осовине.

ОДГОВОРИТЕ