Алармантан одлазак младих из БиХ

Број младих који одлазе из БиХ је већ дуже вријеме алармантан, а представници организација које се баве младима кажу како је потребно да би се то донекле зауставило обезбиједити нова радна мјеста, образовање повезати са тржиштем рада и систематски приступити свему.

Босна и Херцеговина 25.12.2017 | 09:42
Алармантан одлазак младих из БиХ
У Омладинској задрузи "Млади радник" из Бијељине казали су да је за почетак најбитније радити на подизању стандарда бх. грађана.

"Посао је најбитнија карика која би држала младе да остану у земљи, тако да им је неопходно обезбиједити запослење да би се задржали овдје", нагласили су у овој задрузи.

У Институту за развој младих "Култ" из Сарајева кажу да је потребно на свим нивоима власти питањима, потребама и проблемима младих приступити стратешки.



Према њиховим ријечима, из БиХ мање одлазе појединци, а више породице.

Катарина Вучковић из Института за развој младих "Култ" навела је да је један од кључних фактора да се образовање усклади с потребама тржишта рада.

Треба, истиче, увести више практичне наставе, научити младе животним вјештинама без обзира на то чиме ће се бавити и који посао ће обављати.

"Нужно је подржати младе људе који покрећу бизнисе, али и оне привреднике који желе подржати младе и запослити их", предложила је Вучковићева.

Мирела Геко, предсједница Вијећа младих ФБиХ, рекла је да  поједина занимања изумиру, па је због тог неопходно ускладити образовање с потребама тржишта рада.



"Неопходно је још истражити  ИТ сектор, иако постоји много предузећа која се тиме баве. Младима је најбитније дати већу шансу да покажу шта могу и шта знају, јер имамо много успјешних младих људи који остају у БиХ и њих би требало промовисати, а не само оне који одлазе", рекла је  Геко.

У Омладинском комуникативном центру (ОКЦ) у Бањалуци казали су да постоји најважнији стратешки документ за младе, а то је петогодишња Омладинска политика РС 2016-2020.

"Овај документ је рађен на основу 69 питања постављених младима из свих општина РС", истакли су у ОКЦ-у.

Према њиховим ријечима, питања се конкретно односе на дефинисање њихових потреба и проблем те су понуђена рјешења.

"Питања, а и рјешења се односе на области запошљавања, активног учешћа младих, слободног времена, здравих стилова живота и других потреба и интереса младих људи", нагласили су у ОКЦ-у.

Навели су да организације цивилног друштва раде бројне пројекте, едукују младе, те да раде на њиховим комептенцијама, мобилности и јачању.

"Најважније је питати младе шта они желе те се водити тиме и развијати механизме у том смјеру", поручују у ОКЦ-у.

Код требињских омладинских удружења је јединствен став да млади одлазе не зато што хоће, него што морају. Ипак, већина њих се слаже да се стиче утисак да Требиње није у толикој мјери захватио такав талас као у осталим крајевима.

Синиша Дропо, предсједник Скупштине омладинске организације Удружење студената Факултета за производњу и менаџмент у Требињу, каже да млади ипак не одустају од пројеката да се запосле у свом граду и да се многе ствари у Требињу као центру источне Херцеговине могу унапријети.

"На нашем факултету је у основи изучавање самог машинства, али и енергетике, тако ми знамо да простора за дјеловање које би свима унаприједило живот и те како има, тим прије што имамо гигант какав је Индустија алата, али и енергетски сектор", каже Дропо.

Истиче да је почетни капитал битан, а ту локална власт има добре идеје када је у питању самозапошљавање.

Он додаје да се донекле мора замјерити и самим младим људима, који показују одређену пасивност када је у питању креативни дух, који се мора развијати и на томе, како каже, треба да раде они сами.

Извор: НН

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

бл

25.12.2017 08:47

Чуј дати људима посао да би остали, па одлазе и они који имају посао. Људи не могу живјети са 500 марака плате и да им дјеца одрастају у овој национализмом затрованој дрзави

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре бл

25.12.2017 09:03

У овој јадној држави посао и плату имају само они који су у власти. Могу добро да живе од свог нерада. Кад народ оде вани остаће сами и на крају продати арапима сву земљу и са "својим" новцем одлетјети на већ запикане дестинације и питати се да ли је могуће да сам овако богат.

Name

Људски ресури

25.12.2017 09:14

У праву си бл медјутим цак ни неки од оних који имају добру плату не зеле да остану ради тога сто је несредјена дрзава.Знам неколико младјих људи који су имали плате око 2000 км и сигуран посао.Питао сам једног од њих па засто идес кад тако добро зарадјујес.Одговорио ми је да зели да зиви у дрзави у којој су закони за све једнаки и у којој га неце условљавати гласањем за странку да би добио посао итд.Инаце људи о којима говорим су високообразовани и ИНТЕЛИГЕНТНИ и стета сто је ова дрзава изгубила тај непроцјењиви капитал.

Name

Ре ре

25.12.2017 09:22

Јест јест, посао имају само они који су на власти БиХ.

Name

Борис Слина Спасојевиц

25.12.2017 09:23

Ко вам је крив када сте неспособни? Ја цврсто дрзим својих 6 радних мјеста и бас ми је добро, а коме се не свидја - виа!

Name

Бијељина

25.12.2017 09:28

све док се не ријесе национална питања бице и национализма

Name

Никола

25.12.2017 09:39

Најмрачније доба у српској историји овога простора. У миру, а страдамо као у рату. Најтрагичније је што страдамо од оних које безобразнодобро плаћамо. У рату барем знамо да је рат, али држи нас нада да ће доћи мир, да ће бити боље, да жртве нису узалудне, да се боримо за свој род и народ. Али, авај, страдамо у миру. Уби нас наша рука, згази нас материјално, духовно и биолошки. И никакве наде да ће бити боље. Кренуо талас егзодуса, бјежанија као испред најстрашнијег непријатеља. Људи траже спас бјежећи Шваби од којег се некада бјежало у збјегове. Убијају нас биједом, младост нам тјерају, материјално смо спржена земља, духовно земља Ајнесери скоројевићког олоша, али ово изругивање, ово исмијавање народу којег су згазили, пљунули, похарали, је неподношљиво. Као када би курјаци обећали десеткованом стаду,: радићемо на стварању бољих услова за живот.

Name

Инцко

25.12.2017 10:00

“Ангели Меркел и нама у Аустрији је драго да имамо толико грађана из БиХ. За динамику и Аустрије и Њемачке то је јако добро да имамо увијек досељењам фришке крви и на тај начин Аустрија је само богатија, љепша и интересантнија”, закључио је Инцко.

Name

Бл

25.12.2017 10:04

само увести минималац колико има цистацица у згради владе,и наравно са свим додатним с примањима,превоз,оброк,зимницу итд.

Name

За Николу

25.12.2017 10:29

Свака цаст на тексту дуго љепсе ниста нисам процитао. На насу залост тј на залост свих нас који зивимо на овим просторима је једина и права истина коју сте написали у тексту.

Name

ПероЗдрео

25.12.2017 10:58

Не мозе БИХ оваква опстати,треба се мирно подјелити као Цеси и Словаци 1990 и онда се окренути економији.Овако цемо се само исцрпљивати ,ово је несигурна земља на ивици сукоба у коју нико неце да улазе и сви бјезе из ње.Мирна дисолуција БИХје најбоље ријесење за све

Name

Пипо

25.12.2017 22:47

Перо Здрео, ако мрву од дрзаве подијелис, добијес прасину. Тад економија мозе бити само јос гора.

Name

Бот

25.12.2017 08:52

Ма само ви и даље гласајте за исте, отићи ће на крају сви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чамил

25.12.2017 09:23

Јеси ли мислио на ове што су на власти државе бих?!

Name

цдблука

25.12.2017 08:52

Сто висе не престанете лупетати о томе ста би требало урадити да млади остану у БиХ? То сто би требало урадити знају и птице на гранама, али се од неспособних и корумпираних водја безразлозно опијених лицним егом не мозе оцекивати никакав напредак, вец као и до сада пут у дузницко поробљавање, пропаст и нестанак народа...онако како су их њихови налогодавци (зна се који) инструисали да би досли на власт и безбризно пљацкали сопствени народ, без казне и посљедица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ејфс

25.12.2017 10:36

Ма и они су неки нехљебовици и све им је добро док зиве од оцеве или материне пензије.Ста це бити кад изгубе и оца и матер ко це их онда дотират и дат имкоју марку за кафица и да сједе по цитав дан бистре политику и кукају како нема посла а моле бога да га не надју.Јер ако надју посао како це мамини и татини синови и кцеркице устат рано а јос горе неце знат ста се десава у граду да иду да раде за неких пар стотина марака. Лаксе имје овако да прицају ста треба а као сто би требали да узму ствар у своје руке и несто покрену они само паламуде ста треба.Цекају да им неко са стране додје и реси проблем а да они опет сједе и паметују како није добро и како имје мало.

Name

Пантиц

25.12.2017 09:03

Веци је проблем несигурност , национализам лидера и странака на власти , стална пријетња ратом , подјелама , стално хускање народа који пада на све то , зато одлазе и они са добрим платама , дакле крива је политика и господари на власти који испијају мозак људима свакодневним страхом ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

25.12.2017 09:24

@ Пантиц Све сте казали, нема се шта додати!

Name

Даре

25.12.2017 09:29

Бас тако!

Name

Па

25.12.2017 09:48

Нема страха, какав страх, страх више под кожу не може. Али ићи, треба ићи ко гот може.. Бог је овдје давно рекао лаку ноћ.

Name

Хасо

25.12.2017 11:00

Распад БИХ је најбоље ријесење ,свако у свој тор и онда це се сви окренити економији .не мозе се висе овако

Name

Гојко

25.12.2017 09:07

Одавде се вазда ишло на запад, увек смо имали гастарбајтере.,шта се сад чудите!? Сад крив Додик?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.12.2017 09:23

Твој тата је крив није додик

Name

за гојка

25.12.2017 09:26

на.. се на туки...да додик, бакир и цовиц...врате пола од онога сто су покрали били би као свица...мука ми је од малоумних дебила као ти

Name

Кико_приједор

25.12.2017 09:30

Цуј Гојко, па Додик је једна будалетина - без људи са знањем све је осудјено на пропаст. Подјимо од тога да тразите, не дај Бозе доктора, тразили бисте доброг, или? Проблем је тај да ти "добри" одлазе. Све најбоље.

Name

Вукелић

25.12.2017 10:20

Гојко,баш си прави малоумник.

Name

Огорчени

26.12.2017 10:22

УаааДодик

Name

Мирко Немирко

25.12.2017 09:08

Није лако напустити своју отадзбину и отици у и иностранство. Језик, обицаји, друга култура, интеграција све су то обавезе које насе људе цекају. Ста је ту залосно и страсно? То је кад примјетис да њемацки боље прицас и писес него свој матерњи језик. Отици у иностранство на сколовање је супер. Али имати у глави да у мојој отадзбини ниста не функционисе и 20 година после рата, да неписмени имају фирме и воде дрзаву, ми потврдјује да нисам погријесио сто сам напустио моју отадзбину. Срце ми говори једно а мозак друго. Зато свим младим људима зелим сретан пут и поцетак у иностранству...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ејфс

25.12.2017 10:44

На добро се цовјек брзо навикне.Теско је онима који из доброг додју у ову биједу и немогу се помирити са том цињеницом зар постоји несто овако . Паметан је зивио увијек гдје је лијепо само будала зиви гдје мора.

Name

Мислим-ман

25.12.2017 09:10

Штета за земљу. Ја сам исто вани 24 године. Само ово да кажем. Ја сам Ок, али је питање колико ће моја дјеца хтјети сваке године доле да коју марку потроше. Један мала ингресија од мене: "Веома се осјећа приликом посјете неко исказивање кривице на Нас који смо вани, као да се ми нешто формирамо кад дођемо, да имамо пара, да смо криви за нешто што године дана радимо вани и додјемо љети да "сметамо" - једно упозорење али основано. Ова држава која нема план за заустављање одласка младих исто тако још мањи план има одржавања сарадње и план посјете матичне државе као и размјена искустава и добара на најбољи начин... Значи, на ради се можда ни о ономе што одлазе млади, него о ономе да нећемо ништа урадити да се ти млади када дођу па макар у посјету, осјећају да је добро, да је боље, да се нешто помјерило... Ја могу једино рећи, да је једина веза измедју моје дјеце (родјене вани) једино ЈА. А и наша дјеца са страним и приватним скупим образовањима су огроман ресурс. Ето наша цетвероцлана породица има скупа 18 година високог образовања. Зар није то ресурс? Успут ме питају за сансу за обављање цак и волонтерског посла у мојој домовини. Све фирме са којима сам у контакту су доста нонсалантне и хо-рук. Немозес да им објаснис, да минимум те сарадње је презентација фирме на енглеском, презентација пројеката и референци, економија фирме и транспарентност. Све ово мора фирма која држи запосленог у иностранству, прегледати да би уз неку половицну накнаду уступила свог запосленог у БИХ да ради волонтерски. А код нас некад и упитник тешко превести

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

25.12.2017 09:35

Алармантан ма коме је алармантан? Треба то још пуно више убрзати, шта има да траже у овој вукојебини. Ако је нас Бог маторе казнио да морамо овдје умријети није ваљда и омладину да мора овдје преживљавати. Под хитно узимати карту само у једном правцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

млади

25.12.2017 09:37

млади бјезе глав ом безобзира трбухом за крухомјер немају посла акадаје стомак гладан ондасе иде било где за послом тамо остају само стари кои имају несто пензије и цекају да умру

ОДГОВОРИТЕ
Name

томо

25.12.2017 10:23

увијек се одлазило гдје су боље плате..ста је ту ново

ОДГОВОРИТЕ
Name

залосно

25.12.2017 10:45

Ново је то да се младима нуди да се угледају на насе домаце криминалце и лопове на власти.

Name

Зашто

25.12.2017 10:26

Зато сто у овој васој такозваној РС купујем брашно из Хрватске и Србије, једем месо из Аустрије, пијем млијеко из Мадјарске, пишем оловком из Јапана, носим одјећу и обућу из Кине, пишем у свескама из Француске и ни у једном маркету нема наших производа, нема наше индустрије у градовима, нема ничега. Жељели ви то себи признати или не РС више не постоји и сада је само курва коју јебу и Амери и Руси и Турци и Њемци и ко год стигне јер она свима шири ноге. Ето зашто ми млади идемо а вама народе свако добро. Шаљем вам ускоро разгледнице из Аустралије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дипл инг

26.12.2017 00:19

Браво

Name

Сервус

25.12.2017 10:28

Док год буде битније у којој си странци од тога колико дуго си студирао или какав си просјек оцјена имао млади це ици из РС односно БИХ. У Клиници у којој ја радим у Њемацкој ради јос 20-ак из БИХ, свих националности и сви имају једнако мисљење... Тако да... Сервус јос једном... :) П.С. Зелим цестит и сретан Бозиц свима који га данас славе... Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сунцица

25.12.2017 17:22

Господине, не знам ни ко сте ни ста сте,као ни да ли цете видјети ре на Вас коментар. Какве су сансе да неко од вас помогне да се једна зена запосли на тој васој клиници као спремацица.Кацим на зид и диплому и све..не могу висе да радим за биједну плату успут годинама слусајуци, гледајуци и дозивљавајуци све сто је одавно ван људског разума.

Name

нек је срамота лидере рс-а и федерације

25.12.2017 10:45

У рату је овај народ бјезао од куце због рата..сад опет бјезе али из других разлога..и нек бјезе...сто даље од овог национализма ..лидера који нас трују годинама..а онда овдје населити паметнији народ нек они зиве..ваљда це бити паметнији него домаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

25.12.2017 10:59

Један од разлога је и тај сто младе не интересује политика ,демократија и сто не гласају на изборима. Тако за њих гласају полуписмени и национализмом опијени родитељи који су се наузивали благостања у бивсој нам дрзави. А набоље је кад их питате засто тако гласају ,одговор гласи да је то породицна традиција. Знаци нема полемике трпи или бјези.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зганзга

25.12.2017 11:13

У посљедње 2-3 године масовно одлазе високо квалификовани људи који су добро ситуирани, имају добар посао, стан/кућу. Ти људи не одлазе због већих примања, него зато што више не могу да трпе овај јавашлук који траје задњих 20 година. Шта год да требате радити у овој држави почев од здравства, судства, пословања, заболи вас глава од административних, политичких и кориптивних заврзлама. Стално нам продају причу да ће бити боље и тако од рата до данас. Већина млади људи неће да проведе најбоље године живота у обећањима и ринтању за 600-700КМ. Људи хоће да путују да обезбиједе себи пристојан живот, с друге стране размишљају о оснивању породице и томе гдје ће њихова дјеца живјети и каква ће им бити перспектива. Имам 27 година, али све мање вјерујем да ће овдје у скорије вријеме кренути на боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таг

26.12.2017 00:20

Неце сигурно.