Ђокић: У БиХ желе изазвати кризу

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је данас да је неприхватљиво да се говори о "Дејтону два" и да људи који говоре о томе уствари желе да настане криза у БиХ.

Република Српска 24.12.2017 | 16:08
Ђокић: У БиХ желе изазвати кризу
"Апсолутно је неприхватљиво да говоримо о Дејтону два, Дејтону три или било каквом другом Дејтону. Треба да се посветимо и проведемо досљедно све оно што пише у оквиру Дејтона", рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Ђокић сматра да је темељни Дејтонски споразум дао јасан оквир како се БиХ може успоставити, како се у њој могу градити односи и како се може обезбиједити трајна стабилност и сигурност, како за сваки народ, тако за оба ентитета и за сваког грађанина БиХ.

"Та прича о Дејтону два је уствари само жеља да овдје настане криза. Они који се за то залажу желе кризу и желе гору БиХ него што је данас имамо са свим њеним проблемима", оцијенио је Ђокић.

Он каже да је Дејтон отворио много могућности - да БиХ може економски јачати, да се може развијати боља сарадњу са другим земљама у региону и у свијету, да се може учинити бољим живот грађана, и Срба и Бошњака и Хрвата.

"Ипак треба имати у виду да је након више од 20 година примјене Дејтона у овој земљи дошло до великог напретка и развоја. Нека свако погледа како смо изгледали 1996. и како изгледамо 20 година послије", рекао је Ђокић.

Он је истакао да је много позитивних и добрих промјена, а могло би бити и много боље и више да је за то било довољно воље.

"Република Српска је била одговоран чинилац примјене Дејтона и то радимо и данас. У том смислу се ништа не треба мијењати. Требамо се навикнути да је БиХ децентрализована, али истовремено слободна држава три народа и два ентитета", рекао је Ђокић.

Амерички конгресмен и некадашњи градоначелник Дејтона Мајкл Р. Тарнер у писму државном секретару САД Рексу Тилерсону указао је "на пријеку потребу да се Вашингтон окрене региону Балкана и преузме водећу улогу у процесу помирења" и предложио потписивање "Дејтона два".

"У децембру прошле године Уставни суд је изгласао да актуелни Изборни закон није у складу с Уставом у погледу етничких мањина. Парламент БиХ мора брзо да осигура измјене тог закона до избора у октобру 2018. Неуспјех у томе ће скоро сигурно изложити опасности мир који траје већ више од две деценије", оцијенио је Тарнер.

Он је предложио да САД буду домаћини и потписивања нове верзије Дејтонског споразума.

"Срби, Бошњаци, Хрвати и остали само путем америчког лидерства могу да живе заједно у миру и осигурају слободу и једнака права свим народима. Не смијемо да дозволимо да тај ионако нестабилан регион склизне у неред јер противници демократије једва чекају да искористе хаос", навео је амерички политичар.

Извор: Срна

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Милан

24.12.2017 15:15

Вријеме је да се успостави правна Дрзава ,садасње стање само одговара Босњацима ,Срби и Хрвати нестају из БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ап

24.12.2017 15:16

Важно је да си ти на власти 20г а види гдје смо.Теби је лијепо а и народу чим гласа како гласа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Труе

24.12.2017 16:17

И породицу је развалио ради власти...

Name

ономо ти

24.12.2017 16:57

Ко тебе шта пита,шта ти знаш о Дејтону.Гони се у п.м . Ово је Божија грешка.

Name

Пеки

24.12.2017 15:16

Једини је xаос тамо гдје додје америка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

24.12.2017 15:21

Стварно изазивају кризу ? А није криза од 90-е па до данас ? Па цовјеце гдје ти зивис, људи јос гледају твоју туљаву фацу на РТВРС на САМСУНГУ купљеном на рате деведесетих година ! Ти прицас о кризи ?! Па криза је у сваком погледу , економска, криза морала, криза у породици , у међуљудским односима ... Ту кризу ти и такви како ти никад неце ријесити ! Узмите себи своје кад вам је тај луди народ дозволио али не вриједјајте интелигенцију оних људи који на све вас гледају као обицни олос, кокосаре, лесинаре ! Прицај ту прицу по зборовима и партиским митинзима ! Поздрав из тудјине вама који сте своји НА МОМЕ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

24.12.2017 20:37

хахаххаха... тако је .. криза је њима сто им се распада криминална организација русофила . одавно су они пукли само то не знају, они су задња зила а корјен им је вец пресјецен. тај туљан то прица ето цисто да избаци емоције из себе а зна да је нестрадао!

Name

контрас

24.12.2017 15:26

Не треба говорити о ниједном Дејтону, а нароцито о спроводјењу овог Дејтона. Треба само напокон си признати да је то само МИРОВНИ СПОРАЗУМ, а никакво свето слово. Све остало је на нама (односно политицарима) да се договоре. А како су ти исти увидјели да и даље могу са народом се играти и красти као прије и током рата, то настављају и даље, као Дејтон је свето слово. Е па није... Вец народ и гласаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

24.12.2017 15:29

Пинокио је врх екипе која 20 година краде од народа и државе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

24.12.2017 15:34

у бакугије са овим преварантом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејтон два

24.12.2017 15:41

Нецу никога да браним. Зна се коме је у интерес да изазива кризу у БиХ. Тај увијек пљује по БиХ да би сацувао свој лицни интерес као и опстанак. Сва тројица тегле народ на своју страну а народ глуп и све вјерују. Као сто увијек говорим, БиХ треба један предсједник којег се сваке 4 године мјења. Мало измјенити „стари“ Дејтон и било би јос боље. Укинути ентитети и створити кантоне као у свајцарској. Умањити број министара и не битни ликова који (не)раде а примају велике плате одмах избацити са полозаја. Агенцију створити против корупције, да се сваки потез, тросење новца, продаје итд првострпебо испитива и гдје се тај новац заврси или у цији дзеп оде. За стварање мрзње против било којег народа, строге казне увести, био то предсједник, министар или обицни градјанин. Висе би се постовало и мање би владала мрзња. Празнике сва три народа испостовати. Сва предузеца обавезни плацањем редовним порезом. Фамилијама и родбини предсједника, министара итд. забранити отварање фирми или омогуцити кредите. Мислим да бих БиХ пуно боље функционисала да се уведу боље и драстицне мјере против бахати предсједника, министара итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АБ

24.12.2017 15:46

Јеси ли ти слијеп Дјокицу? Какво изазивање кризе? Криза је овдје , и то годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Непогода

24.12.2017 15:50

Бједнице па ти си највеца криза и елементарна непогода за овај јадни народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.12.2017 17:03

Хаман нису све продали и опљацкали кад им овако смета Дејтон 2?

Name

Карадоз

24.12.2017 15:54

Како изазвати кризу у земљи у којој криза од рата а и прије није престајала... Мозда неко хоце да изазове НАДКРИЗУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

24.12.2017 18:45

министар звани 20 посто

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

24.12.2017 18:59

ЧОВИЈЕК ВОЛИ ПАРЕ ВИШЕ НЕГО ПОРОДИЦУ. СПАВА У СТРАНЦИ ДВАДЕСЕТ ГОДИНА .ОД ДОТИЧНОГ ЈЕ САМО ОСТАО НОС.ЈА КОД ЊЕГА ВИШЕ НИШТА НЕ ВИДИМ ОСИМ ДА ИМА ШТА ХОЋЕ НА КОНТО ГЛУПОГ НАРОДА.ЊЕМУ ЈЕ СТРАНКА ДОМ .СЛУША ГА ОНАЈ КО НЕМА МОЗГА СРЕТНО НАРОДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кантар

24.12.2017 20:35

Управо тако !

Name

Никола

24.12.2017 23:16

Најмрачније доба у српској историји овога простора. У миру, а страдамо као у рату. Најтрагичније је што страдамо од оних које безобразнодобро плаћамо. У рату барем знамо да је рат, али држи нас нада да ће доћи мир, да ће бити боље, да жртве нису узалудне, да се боримо за свој род и народ. Али, авај, страдамо у миру. Уби нас наша рука, згази нас материјално, духовно и биолошки. И никакве наде да ће бити боље. Кренуо талас егзодуса, бјежанија као испред најстрашнијег непријатеља. Људи траже спас бјежећи Шваби од којег се некада бјежало у збјегове. Убијају нас биједом, младост нам тјерају, материјално смо спржена земља, духовно земља Ајнесери скоројевићког олоша, али ово изругивање, ово исмијавање народу којег су згазили, пљунули, похарали, је неподношљиво. Као када би курјаци обећали десеткованом стаду,: радићемо на стварању бољих услова за живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зикро зикро

25.12.2017 12:19

Додик сири напетост вец петнест година а сврби се њему диве а када се спомене рат или дејтон два онда паника ако га не усуткате бити це или рат или дејтон два

ОДГОВОРИТЕ