Материце, празник мајки. Срећно!

Празник Материца се у новије време свечано прославља и при нашим храмовима, нарочито по градовима.

Република Српска 24.12.2017 | 12:20
Материце, празник мајки. Срећно!
Српска православна црква и верници данас обележавају Материце. Овај празник пада увек у другу недељу пред Божић.

Ово је највећи хришћански празник мајки и жена. Тог дана деца поране и унапред припремљеним канапом, шалом, марамом или каишем на препад завежу своју мајку, за ноге, на исти начин као што су њих мајке везивале на Детињце.

Мајка се прави да не зна зашто је везана. Деца јој честитају празник, а мајка онда дели деци поклоне, и на тај начин се "дреши". На исти начин се вежу све удате жене, које се дреше поклонима деци: колачима, или неким другим слаткишима.

Празник Материца се у новије време свечано прославља и при нашим храмовима, нарочито по градовима. Богомољне жене у договору са свештеником припреме пригодну академију са програмом, у којем учествују деца са прикладним рецитацијама и певањем, а онда деца везују присутне старије жене.

Оне им се "дреше" поклонима и припремљеним пакетићима, књигама... Негде се организује посета болници, нарочито дечјим одељењима, где се деци носе поклони, што даје овом празнику пун хришћански смисао.

На Материце се према обичају састају мушкарци и девојке који планирају брак, а том приликом треба да се дарују неком ситницом.

"Добро јутро газдарице, дошле су вам Материце. Ми смо дошли знаш, да нам нешто даш", некада се на Материце певало.

Материце увек падају недељу дана после Детињаца, хришћанског празника деце и родитеља, али и недељу дана пре Очева (Оца), празника свих мушкараца који су постали тате.

Ова три празника имају за циљ да учврсте јединство у породици хришћанског света.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Гаврило Принцип,Република,Српска.

24.12.2017 14:20

Свим,мајкама СРКИЊАМА,цеститам,Празник,материце.,мајке,некадашњи,богова,данас,Радјатесинове,ЈУНАКЕ.МАЈКЕ,СРЕЦНО.....ИВАНИЦ,ПОБЕДУЈЕ,101.ПОСТО,ИСДС,НАЈБОЉИ,СИНОВИ,КОЈЕЈЕ,ИКАД,МАЈКА,РОДИЛА,Поздравим,мајкама,инасим,снајка,Живела,млада,РЕПУБЛИКА,СРПСКА.ПОЗДРАВ,ОВОЈЕ,МОЈА,ДЈЕДОВИНА,КОЈАНИКАД,НИЈЕ,НАПРОДАЈУ,НИТЦЕ,БИТССЕРИСФС,НАКЈАЦИ,ИНАЈ,БОЉИ,НАПЛАНЕТИ,НАЦЕЛУ,САНАСИМ,ЈУНАЦИМА,КОЈЕСУ,СРПКИЊЕ,РОДИЛЕ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

кор

24.12.2017 18:14

Е моја будало

Name

А то бошњачке мајке нису мајке?!

25.12.2017 19:02

Тешко ли твојој мајци! Боље је да је камен родила па да купус притишће него будалу која ће и даљ еправити-будале!