Косову пријети изолација запада

Западни званичници жестоко критиковали иницијативу о промени или анулирању закона о Специјалном суду за злочине ОВК.

Србија 23.12.2017 | 13:01
Косову пријети изолација запада
Шефица Канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова изјавила је да је ужаснута иницијативом да косовски парламент укине закон о Специјалном суду и позвала скупштину да одмах одбаци такву иницијативу.

"Ужаснута сам иницијативом да скупштина Косова укине или на било који други начин поништи закон о специјализованим већима и спцијализованом тужилаштву. Позиовам скупштину да одмах одбаци такву иницијативу", изјавила је Апостолова синоћ за Коха диторе.

Она је оценила да би такав потез био изузетно штетан за Косово.

Њиме би се довео у питање сав заједнички рад последњих година у области владавине права и правде, упозорила је Апостолова.

"Ниједан политичар на Косову нема право да донесе одлуку која би будућност Косова довела у опасност", рекла је она.

И амерички амбасадор у Приштини Грег Делави жестоко је критиковао иницијативу о промени, или анулирању закона о Специјалном суду за злочине ОВК, наводећи да би такав потез одвео Косово у изолацију, те представљао нож у леђа Америци. 

Приштински медији наводе да је Делави "жестоко" реаговао на захтев ветерана ОВК да се у парламенту промени одлука о формирању Специјалног суда, посебно пошто су ту иницијативу подржали преседник Хашим Тачи, премијер Рамуш Харадинај и председник парламента Кадри Весели.

Делави је, такође, јавно упозорио лидере косовских Албанаца да би одлука о анулирању Специјалног суда довела до "глобалне изолације" Косова.

"Идеја да се промени Закон о Специјалном суду може довести до глобалне изолације Косова. Не враћајте сат уназад", написао је Делави на Твитеру.

После сусрета са Тачијем, Делави је упозорио лидере косовских Албанаца да се САД жестоко противи промени закона, посебно јер се ова иницијатива појавила без претходне јавне расправе, иако се ради о проблему који је од суштинског интереса за Косово.

"С моје тачке гледишта то је бесрамно. Уколико ова иницијатива успе имаће негативне импликације на Косово као део Европе. Са америчке тачке гледишта, ово ће бити као нож у леђа", наводи се у Делавијевом саопштењу.

Амбасадор САД позвао је челнике на Косову да помогну да се захтев "угуши".

Суштински, ветерани ОВК су, наводно, мобилисали довољну подршку у парламенту за промену закона, те у посао новог суда укључили и читав низ других догађаја, пре свега суђења косовским Србима.

Косовски медији наводе да су 43 посланика потписала иницинативу за опозив овог закона, након чега је Весељи сазвао председништво парламента како би се утврдили наредни кораци. За поништавање овог закона потребан је 61 глас.

Весељи у два наврата није успео да обезбеди кворум за одржавање овог састанка, па је одлучено да се седница председништва закаже накнадно.

Како наводи Газета експрес, кворум за одржавање седнице председништва парламента нису дали представници Демократског савеза Косова и покрета Самоопредељење.

Посланици Српске листе напустили су зграду парламента.

Делави и остали амбасадори "квинте" у скупштинском холу чекали су исход овог састанка, а британски амбасадор рекао је новинарима да је "ово најопаснија ноћ на Косову" од окончања рата 1999. године.

Иако је, у почетку, подржавао формирање Специјалног суда, Тачи је накнадно и после притиска ветерана ОВК променио став и навео да би суђења бившим припадницима формације на чијем се челу налазио била "историјска неправда".

Немачки амбасадор у Приштини Кристијан Хелт упозорио је да, ако посланици косовске скупстине одлуче да пониште Специјални суд, то би могло нарушити односе Косова и његових пријатеља у иностранству.

"Посвећеност владавини закона је темељ за развој Косова. Специјализована већа су важан део владавине закона на Косову. Било какав покушај да се овај закон промени могао би да уназади Косово на путу евроатлантских интеграција и оштети његове односе са најближим пријатељима", додао је Хелт на Фејсбук налогу немачке амбасаде у Приштини, преноси РТК.

Специјални суд, под окриљем Европске уније, формиран 2015. године је како би се процесуирали случајеви против припадника ОВК за злочине почињене током и после рата на Косову. Истрага о овим злочинима почела је после извештаја специјалног из вестиоца Савета Европе Дика Мартија.

Објављивање првих оптужница очекује се почетком наредне године.

(Ало/Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Косово

23.12.2017 13:11

Шиптарска посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

23.12.2017 13:23

Тако и треба зивио Таци само настави мама Америка је уз тебе.

Name

Дијагноза

23.12.2017 13:13

Тачи је као Баја, дочепао се скупштинске већине па мисли да може изгласати да вода тече уз брдо.

ОДГОВОРИТЕ