Додик и Београд на супротним странама

Председник Републике Српске и званични Београд нашли су се на супротним странама. Србија је гласала против Трамповог предлога, док је Милорад Додик био за и од српског члана у Предсједништву Бих је тражио да се подржи амерички став о Јерусалиму. Додик је тим својим потезом био на супротној страни и када је у питању Москва иако се често у посљедње вријеме у јавности представља да је главни "руски" човјек на Балкану и да му је прије свега стало до ставова Русије . . . Да ли ће након овог посустати Додик у свом "срљању" што наноси штету и Републици Српској, али и предсједнику Србије јер он често "трчи" и испред Александра Вучића да се наметне "главним" када је у питању изградња српскоруских,  али и неких других односа?

Србија 23.12.2017 | 11:19
Додик и Београд на супротним странама
Београдски лист Ало доноси текст у коме износи тврдње стручњака да ће се након српског “не” приједлогу САД и њеног предсједника Доналда Трампа приликом гласања у Уједињеним нацијама Београд наћи под страховитим притисцима америчке администрације.

Да “непослушнима” слиједи одмазда јавно је најавила и Ник Хејли, амбасадорка САД у СБ УН, ријечима: “ова увреда неће бити заборављена”.

Према сазнањима  листа, остаци и даље јаке старе администрације у САД једва су дочекали глас Србије, како би поново кренули са уцјенама, пријетњама санкцијама и другим видовима одмазде.

И сам предсједник САД Доналд Трамп је након гласања у СБ УН гдје је са 128 гласова “за” и девет  “против” америчко признавање Јерусалима као престонице Израела проглашено ништавним, буквално објавио рат свим противницима његовог приједлога.

- Они узимају стотине милиона долара и чак милијарде а гласају против нас. Нека гласају, уштедјећемо много, ми не маримо - рекао је Трамп.

Да Србију, која је приликом гласања стала уз ЕУ, Русију и Кину очекују нови притисци из Вашингтона и онога дијела администрације САД која није никада била наклоњена Србији сматра и бивши министар спољних послова СРЈ Живадин Јовановић.

 Невиђено је што су САД правиле листу оних земаља које су гласале овако или онако, Америка је хтјела да застраши свијет и преживела је прави фијаско! Наша одлука је била једина исправна. Србија је њоме показала досљедност, није она гласала против Америке него је гласала за принципе права и правде. Прва зато што постоји о Јерусалиму резолуција УН и тај став Америке је кршење резолуције УН. Србија инсистира да се поштују међународно право и одлуке УН у свим случајевима па у овом случају није могла да прави изузетак. То је све први разлог, а други разлог је политичке природе и процјене да одлука САД да изграде своју амбасаду у Јеруслаиму је доливање уља на ватру једног најопсанијег кризног жаришта на свијету. Све исламске земље су после такве одлуке рекле одлучно "не” - каже Јовановић за “Ало!”

Дипломата Зоран Миливојевић каже за “Ало!” да је добра одлука Србије да се прикључи већини.

- Видјели сте да је 128 земаља гласало “за”. Друга важна ствар је да се Србија држала принципијелног става уважавајући и потребу за миром и стабилношћу на Блиском истоку и принципијелним правима палестинског народа. Србија је на овај начин показала своју солидарност са арапским и муслиманским земљама имајући у виду организацију исламских држава и ставове неких важних исламских држава које не признају самопроглашеност Косова - каже он и додаје:

- Када је ријеч о некој одмазди или санкцијам које би Америка због овог евентално могла да нам спреми, рекао бих ако буду санкције примењене према чланицама СБ УН које нису гласале "за", скоро свим чланицама ЕУ или према готово двије трећине свијета, па онда нека то и нас задеси. Са нама су и Индија и Кина, и Русија... - рекао је он.

Београдски лист наводи и да су се, како пише,  по први пут предсједник Републике Српске Милорад Додик и званични Београд нашли на супротним странама.

"Наиме Србија је гласала против Трамповог приједлога, док је Милорад Додик био за", наводи лист и подсјећа да је Додик упутио и писмо српском члану Предсједништва БиХ Младену Иванићу у којем је од њега тражио да подржи Доналда Трампа, али званично Сарајево било је уздржано.

Лист наводи и да су предсједници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, разговарали телефоном о рјешењу за блискоисточну кризу у контексту резолуције о статусу Јерусалима.

“Они су поновили заједничку посвећеност даљем промовисању напора у решавању палестинско-израелске кризе на основу медјународних правних норми и примене права палестинског народа да створи независне државе”, саопштила је прес-служба Кремља, пренео је Тасс.

(БН/Ало)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Вук

23.12.2017 11:00

Дакле, она прича о противљењу НАТОу и о працењу ставова Србије је само игроказ за крезубу стоку у РС коју му безрезервно вјерује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВУЦИЦУ,

23.12.2017 16:02

доду дрзи на дистанци, сам видис и пратис какве пи*дарије цовек ствара "све је растурио ,и јос бих "пази се га.

Name

Никола

24.12.2017 23:18

Најмрачније доба у српској историји овога простора. У миру, а страдамо као у рату. Најтрагичније је што страдамо од оних које безобразнодобро плаћамо. У рату барем знамо да је рат, али држи нас нада да ће доћи мир, да ће бити боље, да жртве нису узалудне, да се боримо за свој род и народ. Али, авај, страдамо у миру. Уби нас наша рука, згази нас материјално, духовно и биолошки. И никакве наде да ће бити боље. Кренуо талас егзодуса, бјежанија као испред најстрашнијег непријатеља. Људи траже спас бјежећи Шваби од којег се некада бјежало у збјегове. Убијају нас биједом, младост нам тјерају, материјално смо спржена земља, духовно земља Ајнесери скоројевићког олоша, али ово изругивање, ово исмијавање народу којег су згазили, пљунули, похарали, је неподношљиво. Као када би курјаци обећали десеткованом стаду,: радићемо на стварању бољих услова за живот.

Name

Ре Никола

25.12.2017 07:19

Браво Никола!!!!

Name

@Никола

25.12.2017 17:26

Право зборис Нидјо, али гдје си, ста си, ста радис против стања на терену. Ми смо навикли знат како се понаса у рату тј. брани, али никада нисмо искусили слободу. Слобода по себи носи обавезу да се цовјек ангазира у друству и бори ненасилним средствима против власти и корупције. Против убица вјере и традиције и лопова. Ми назалост не знамо и ето бојимо се нецега, али у рату смо били најбољи. Одгајамо дјецу као у комунизму са "сути, бит це боље", бојимо се мрава а сутра би у рат све до задњег. Засто не устанес Нидјо? Сабери 50 људи и иди пред парламент, реци им сто мислис. Мозда и промијенис несто. Пред компјутером нецес ниста постици.

Name

клапац

23.12.2017 11:05

Тај прагматицни психопата висе бас не зна гдје удара. Све би дао да остане на власти и сацува опљацкани капитал. Медјутим, ако народ на следецим изборима, криминалце замијени патриотама, бице упуцен захтјев САДу да се, у складу са Законом о поријеклу имовине, изврси поврат свог тог капитала који це онда поново постати власниство РС. Камате це бити наплацене кроз одузимање све имовине криминалаца на територији РС, а они це у затворе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре клапац

23.12.2017 11:49

Нема бриге за њега,ста год да уради,Срби га награде на изборима,зато сто Србе интересује само србовање,све остало је невазно,то исто вази и за друга два народа.

Name

Иф тхис иф тхат

23.12.2017 12:04

Нема ништа од тога, зна се ко држи судство, полицију...уз подршку страних дипломата.

Name

У име народа

23.12.2017 12:54

Има има. Све је до народа, само конацно треба да народ изадје на изборе. Говорим о 50 посто оних који су преспавали задњих 20 година.

Name

јојо

25.12.2017 13:52

тих педесет посто сада спава у иностранству

Name

Познато је да

23.12.2017 11:18

Додик заступа властите интересе и народ користи као инструмент. Сто се њега тице, за скидање санкција, поклонио би пола Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет ја

23.12.2017 12:27

Мен'с'чини да си побркао лончиће мало. Народ излази на изборе и бира власт. Сад што вама није јасно како чика Додо добија изборе, то само говори о вама како сте неинтелигентна бића. Имали сте власт у Сарајеву 3 године и шта сте урадили, ништа, само циркус правите са Мектићем и сличним.

Name

Ре: Опет ја

23.12.2017 16:00

Народ излази на изборе-али не бира: избори се купују народним парама. Ако ти то знаци да народ бира, онда си у праву.

Name

Од срца

23.12.2017 11:36

Ста је цудно? Па овај цовјек најцесце има неусагласену политику са самим собом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виолина

23.12.2017 13:03

То је тако кад удје вода у уси, па не знас гдје глава а гдје гузица.

Name

Милорад

23.12.2017 11:41

Да ли у овој несретној земљи постоји јос ико ко изјаве и потезе ове Гњиде, Црва и Лицемјера назива потезима дрзавника?? И јос у томе трази позадину интереса неке велике силе?? Мајмун је најобицнија Сеоска Варалица и његова стратегија мозе добацити само до стоцне пијаце у Градисци!! То му је природно окрузење и ту се осјеца свој на своме..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

23.12.2017 11:41

Ја сам за. Па ста!? Свако од нас има своје мисљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нако

23.12.2017 11:41

Додо би гласао и против родјене матере, само да му скину санкције, каква Русија, каква Србија, Вуцица и Путина би он продао за ниста само да он остане на власти и даље прави свадју измедју народа у БиХ и тиме скрива свој криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

23.12.2017 16:00

санкције нису за криминал и дрогу,лупаш без везе.

Name

ре 007

25.12.2017 11:09

Зар није криминал опљацкати сколство,здравство,пољопривреду,банке,електропривреду цак продавати и зрак и ти то несматрас криминалом.Благо теби а поред свега сто је опљацкао јос се удара у прса како је он неки велики србин (поријеклом хрват) и кује завјеру не само измедју срба вец свих који зиве на овим просторима и јос би да парца земљу е то је кап воде која прељева цасу .

Name

43.

23.12.2017 11:54

Босна је Милораду МАЈКА. Да је РС самостална, као сто он казе, народ би га послао на гиљотињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хисета

23.12.2017 12:48

И буљу ће дати,само да се санкције укину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зуx

23.12.2017 12:54

Јос увјек ми се врти слика у глави оне лесинарке како се слика километрима од бијеле куце на инаугурацији и као била позвана грото моја...а овај Милорад би нас продао за руцак са Трампом...ако побједи на сљедецим изборима неце ми бити цудно и ако нестанемо послије тога...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

24.12.2017 11:38

А сви су заборавили изгледа ону чувену Жељкицину изјаву:"Кад се вратим из САД-а, десит ће се неке врло важне ствари". хахахахахахахахха

Name

Кркан

23.12.2017 13:05

Сад це он отиц уБеоград Вуцицу на извињене азалит се Иваница стога није послусо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

23.12.2017 15:21

Милокрада Дудука само неупућени, иначе бих откуцао дебили али нећу, могу гледати као русофила. Гледајте шта ради а не што говори. Једини политичар који је, дјелима, не само ријечима покушао направити отклон од Запада који га је довео на власт је Ђинђић. Милокрад никад живљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како то?

23.12.2017 15:49

Како то када се и Вуциц и Додик залазу за западне "вриједности"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

23.12.2017 15:51

Браво за клапца. Миле звани поткошуља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

24.12.2017 08:58

НИЈЕ ЛАКО БИТИ ПОЛТРОН .МНОГИ ХОЋЕ ДА БУДУ ВЕЋИ ПАПА ОД ПАПЕ ПА ИСПАДАЈУ СМИЈЕШНИ .ТО ЈЕ КАД ЧОВЈЕК ГЛЕДА СВОЈ ИНТЕРЕС А НАРОД МУ ПАРАВАН.ПРЕДСЈЕДНИК ЕНТИТЕТА ДА ГОВОРИ ДРЖАВИ БИХ ШТА ДА РАДИ.ТАКО ВАМ ЈЕ И НА ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ, УСТАНОВАМА, ФИРМАМА.ТО СЕ КАЖЕ УЛИЗИЦЕ--МЕША СЕЛИМОВИЋ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАТИКАНСКИ ЦОВЈЕК

24.12.2017 14:03

Зар ви стварно мислите да је он порруски орјентисан. Знате ли одакле је његово поријекло И које су вјере његови преци били. А презиме додиг?

ОДГОВОРИТЕ
Name

доми

24.12.2017 17:55

Не зна јадни вуциц,да би га додик продо за саљу тресања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мата

24.12.2017 20:11

Какав додик к.... палац ,вањска политика цланови пресједниства доносе одлуку,ста мислите да би бакир гласао против америке.

ОДГОВОРИТЕ