Израел напушта УНЕСЦО

 Израел је саопштио да напушта Унеско наводећи као разлог "систематске нападе" те организације на јеврејску државу.

Свијет 23.12.2017 | 08:11
Израел напушта УНЕСЦО
Портпарол Министарства спољних послова Израела Емануел Нахсон рекао је да је одлука базирана на, како је навео, покушајима те организације "да одвоји јеврејску историју од Израела".

Он је рекао да ће званично писмо о иступању бити поднето пре краја године и да ће Израел напустити организацију до краја 2018. године, преноси АП. 

Раније ове године, САД су саопштиле да иступају из Унескоа, такође тада наводећи сличне разлоге. 

Израел се, наводи агенција, дуго жалио на континуирано анти-израелска осећања унутар Унескоа, где су Израел и савезници те земље у мањини у односу на арапске државе и њихове савезнике. 

Недавне резолуције које је ова организација донела изазвале су огромно незадовољство Израела који их је видео као резолуције које умањују дубоке јеврејске везе са Јерусалимом и библијским градом Хеброном. 

Писмо о напуштању ће бити поднето одмах после Божића, а на основу правила организације, Израел ће је званично напустити 31. децембра 2018, односно годину дана након тога. То значи да ће и САД и Израел изаћи из Унеска крајем следеће године. 

Ту одлуку је Нетањаху донео после низа разговора у којима је главна тема центру било да Израел неће да остави САД саме у том потезу. 

Повлачење не спречава Израел да затражи да касније буде посматрач у Унеску, као што су најавиле и САД. 

"САД напуштају Унеско због Израела и наша је морална дужност да осигурамо да то не учине саме", рекао је амбасадор Кармел Шама-Хакоен, додавши тврдњу да Унеско предводе арапске земље и да је та организација "позната по лицемерју, хушкању и лажима" против Израела и јеврејског народа, и да "загађује своје основне узвишене вредности политизацијом и дипломатским терором који се некад граничи с антисемитизмом". 

Ипак, он је рекао да Израел не затвара врата и позива ново руководство те организације УН да спроведе реформе. 

У јулу је Унеско гласао за резолуцију којом је Гробница патријарха у подељеном граду Хеброну на Западној обали проглашена за палестинско наслеђе. То је јеврејско светилиште о којем су, по јеврејском веровању, сахрањени јеврејски "праочеви и прамајке", а ту се налази и џамија Ибрахими. 

У октобру, када су САД најавиле да се повлаче, Израел је наводно био затечен, односно није било координације две земље савезнице о том потезу. 

Подсетимо, у четвртак Генерална скупштина Уједињених нација је убедљивом већином изгласала резолуцију којом се америчка администрација индиректно позива да повуче одлуку о признању Јерусалима као главног града Израела. Међу 128 држава које су биле за нашле су се четири сталне чланице Савета безбедности, Кина, Русија, Француска и Велика Британија, али и Немачка, Србија, Словенија, Македонија, Црна Гора, Албанија… Против је, осим САД и Израела, гласало још седам земаља, 35 их је било уздржано, а 21 није учествовала.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Фед

23.12.2017 07:53

Америка и Зидови крецу у успоставу новог свјетског поретка и раде на успостави Дрзаве Израел као владајуце земље свијета у којој це сви бити потцињени и слуге Зидовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соломон

23.12.2017 08:22

“Бог је створио Нејевреје, иако тако су они равни са животињама и дао им је човечји облик, јер не доликује Јевреју да буде служен од стоке. Зато га служе животиње у човечијем облику.” (Шулхан арух, Мудраш талпиот 225).

Name

Ре

23.12.2017 08:24

Ето а твоји исламисти су златни.

Name

РСК

23.12.2017 08:24

Исто би морала да уради и Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соломон

23.12.2017 09:56

“Нејевреји, чија душа потиче од нечистог духа, називају се свињама.” (Талмуд, Јалкут Рубени 12)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

23.12.2017 10:45

Јеврејски радикал или расиста?

Name

Цитат!

23.12.2017 12:01

Бас у томе и јесте фора. "Јеврејски радикали" су барем нормални! Ови други су проблем! Радикали немају проблема са Палестинцима. Јерусалем је Свети град нас свију!

Name

Сведска

23.12.2017 14:15

Хидзи је био у праву,нецу их све потаманити,несто цу оставити да види свијет ко су Зидови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

24.12.2017 11:03

А Палестинци Јерусалем ! Ја зезнуте игре .

ОДГОВОРИТЕ