У БиХ преводе "грађанско" у ИД

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић тврди да у БиХ неко жели кроз појам "грађанско" довести до ситуације да бошњачки народ буде доминантан и правити класичну Исламску државу.

Босна и Херцеговина 22.12.2017 | 19:01
У БиХ преводе "грађанско" у ИД
"Дио људи сматра да је у овој земљи могуће избрисати појам `хрватски` или неке друге појмове како је тражено у приједлогу СДП-а. Иако се СДП представља као грађанска странка, сви знамо каква је. Те теме ће доћи на ред, можда, када једног дана уђемо у ЕУ", рекао је Човић.

Он је истакао да хашка пресуда бившим челницима Хрватске заједнице Херцег-Босне већ увелико утиче на политичке односе у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

"Бесмислено је да ми тужимо за нешто што се дешавало у БиХ некога ван БиХ. Сва три национална елемента у данашњу БиХ унијели су и оно што се у рату дешавало, па би и то питање логораша, односно евентуалне ратне одштете требало тражити кроз рјешења у БиХ. Увјерен сам да је то прави пут, а све друго је политизација и губљење енергије", сматра Човић.

Он је рекао да се о трећем ентитету може говорити у контексту притисака који иду према Хрватима у БиХ.

"Бојим се да смо направили медвјеђу услугу идеји да се направи рационално уређење и да ФБиХ може функционисати. Тренутно смо ушли у зачарани круг из којег ова група политичара тешко може изаћи", поручио је Човић.

Када је ријеч о споразуму БиХ са Исламском заједницом, Човић каже да проблем што није потписан овај спроразум прави бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

"Са господом из СДА имамо десетак питања која још чекају рјешење, а продукт су нашег заједничког договора о функционисању власти. И сада како та кључна питања уопште нису дошла на дневни ред, дао сам Изетбеговићу до знања да ћемо, када ријешимо питања која смо договорили, онда ријешити све редом, па и овај споразум, али да се морају знати приоритети", појаснио је Човић.

Коментаришући улогу међународне заједнице у БиХ, Човић је рекао да она није потребна и да домаћи политичари морају преузимати конкретније одговорност.

"Међународна заједница нам није потребна и још имамо заблуде како ће нам неко други ријешити проблеме. Ми смо потребни једни другима. Ако будемо имали аутономност у одлучивању бићемо ближе ЕУ. Ако будемо јачали институције и неке процесе који се вежу за бонска или нека слична овлаштења, то значи одмицање од ЕУ", рекао је Човић за портал "Кликс".

Он каже да ће домаћи политичари морати почети преузимати одговорност и пред изборе јасно ставити до знања са ким ће спровести неке идеје.

Када је ријеч о европским интеграцијама, Човић сматра да сада највише треба да функционише механизам координације.

Он је навео да је из ЕУ јасно поручено да кандидатски статус за БиХ више није 2018. већ 2019. година, што јасно шаље поруку да се овим озбиљним послом није смјело играти.

"С обзиром на то да смо пробили и посљедњи рок који смо имали за достављање одговора из Упитника Европске комисије, сада смо обавезали Савјет министара да са свим другим нивоима власти нађе начин да се преостала питања усагласе да би се све могло конкретно превести. Затражили смо да се то одмах заврши јер се датумима нећемо играти", рекао је Човић.

(Клиx)

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

ЦовициДодик

22.12.2017 18:40

Као Србин који је напустио БиХ и радим сада лосе послове по Аустрији, не могу да схватим како Цовиц и Додик родјени у Босни, одрасли у Босни, по Босни добијали гласове а сада се труде да сто висе наскоде тој земљи. Они оваквим понасањем не помазу ни Хрватској ни Србији вец коце и регион око себе кретенским понасањем. Цовиц би сада да прави доле дрзаву са 40.000 људи у неком камењару херцеговацком. Па ово је ван сваке памети људи... Де се мало уозбиљите. Сарајевски сам Србин и Сарајеви је прелијеп град да би неки други град био главни. Толико од мене....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.12.2017 20:34

Мало нас је разумних. Ни мени исте ствари нису јасне. Док овај не престане тразити треци ентитет за саку људи а све Хрвата сто има раде у неким институцијама нема напретка ником. А о Доди да и не говорим, он је посебан слуцај. Мисли ако коци БиХ да тиме не урусава и Рс. Дзаба измисљају разне спинове о ИД свако разуман види ста им је циљ.

Name

Ок

22.12.2017 21:17

Није ми јасно ста овај будала хоце, сваки дан изадје са неком глупости како су хрвати угрозени, а сам зна да у Мостару управо он и њему слицни вец годинама проводе ста им на памет пане. Сам казе да је Мостар хрватски пролупао .Де мало окрени се око себе признај злоцинце који су осудјени а и сам цес убрзо у затвор знас ти то и сам.Него ти узми једну Праљковацу док је на вријеме касније нецес моц затво ти негине за Соко Мостар.

Name

несо бл

23.12.2017 08:31

Врати се у своје сарајево,па тамо ради лијепе послове,тамо су такви пријеко потребни"сарајевски србине"!!

Name

НИКОЛА

23.12.2017 21:27

ГЛЕДАЈ ЛАТИНА ШТО ЦЕПТЕ, ДАБОДА ВАМ МУСЛУМАНИ НАПРАВИЛИ 50 ДЈАМИЈА У МЕДЈУГОРЈУ А И МИ СРПСКИ МАНАСТИРА , МАРШ БАГРО ШКУТОРСКА

Name

ВОЈВОДА БРНЕ

22.12.2017 18:42

КО О ЦЕМУ КУРВА О ПОСТЕЊУ! ХТЈЕЛИ СТЕ СРБЕ ИСКОРИЈЕНИТИ У ХРВАТСКОЈ И ОКУПИРАТИ ПОЛА БОСНЕ, ТИ О ДЕМОКРАТИЈИ НЕ ПРИЦАЈ, БИО САМ У РАТУ НА СЛАВОНСКОМ РАТИСТУ И ОВДЈЕ, СТА ЈЕ ЗНГ РАДИО ХВ И ХВО ОВДЈЕ И СТА СТЕ ХТЈЕЛИ СВИ ЗНАМО, АЛ НИСТЕ УСПЈЕЛИ, СРБСКА ВОЈСКА ВАС ЈЕ СПАСАВАЛА У ВАРЕСУ И КИСЕЉАКУ ДА БИ КАСНИЈЕ ЦИЈЕВИ ОКРЕНУЛИ НА НАС СРБЕ И ГРАНАТИРАЛИ ИЛИДЗУ, ТВОЈЕ ЗЕЉЕ И ТВОЈИ УСТАСА О НДХ СУ ЗЕЉЕ ПУСТЕ И НЕ ПЕТЉАЈ ДРУГЕ И ЗАКУВАВАЈ ЈЕР ОД ТОГ НЕМА НИСТА, ДА ЈЕ ПАМЕТИ БИЛО А НИЈЕ ДА СМО С МУСЛИМАНИМА ЗАЈЕДНО БИЛИ ТЕБЕ НЕ БИ БИЛО НИ СТРАДАЊА СРБА У ХРВАТСКОЈ!!! НИСУ СРБИ ОВЦЕ ВИСЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРЕТЕН

22.12.2017 20:39

Е ЧОВИЧУ ТИ СИ ЗА ЛУДАРУ, ХРВАТСКЕ РУКЕ СУ ПУНЕ СРБСКЕ КРВИ , НЕ ОЧЕКУЈ ПОДРШКУ СРБА ВИШЕ НИКАД А АКО МИСЛИШ ПРОСИПАТИ ПОЛИТИКУ ПАВЕЛИЧА У БИХ НЕЧЕШ ДОБРО ПРОЧИ СА СВОЈИМ НАРОДОМ

Name

Том Јеррy

22.12.2017 21:11

Потписујем!!!!

Name

склопоција

22.12.2017 18:46

БиХ никада и нид по којим околностима неће бити исламска држава,то су небулозе за дневнополитичку употребу. А да ће се префикси "хрватски"брисати то ДА, када су се брисали префикси "српски" зашто се не би брисали и "хрватски", то су јавна предузећа а јавно предузеће називати по једном народу се мора мијењати. Оснуј приватну компанију и назови је како ти воља. Човић покушава немогуће, он брисање националног префикса из јавних предузећа сматра исламизацијом БиХ хаххахааххаа , брисати него шта, и нелегалне симболе ћеш обрисати, само опуштено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

22.12.2017 19:15

Требамо се захвалити Богу сто је овај цовјек показао своје лице.Требали би мозда БиХ направити као католицку дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мав

22.12.2017 19:17

Срби у војсци БиХ нису његови,Додикови,али му је зато брат овај који бастини традицију ХВО-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

22.12.2017 19:22

Када це кладионицарске фирме из Херцеговине поцети да плацају порез?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

22.12.2017 19:36

У неким стварима, Цовиц је у праву. Не мозе се све сто казе, игнорисати или одбацивати. Немам дакле ниста против тог трецег ентитета посто то Хрватима омогуцава да се као народ осјецају висе равноправним него без тог ентитета. Ако они тако осјецају, нека им буде Али онај ко хоце несто за себе, не мозе то тразити из разлога да један дио територије БиХ направи етницки цистим, а то крије и негира. Ако се за себе несто трази, онда исто то морас признати и понудити и другима. Засто и Срби не би добили и свој ентитет у Федерацији? Или бар своје кантоне. Постоје региони са дебело вецинским српским становниством, Срби су грунтовни власници земље, а тим регионом управља нпр Ливно. Или Бихац. Наравно да се ради о Грахову, Гламоцу, Дрвару, Петровцу и мноству села тзв Високе Крајине. Да ли Цовиц сматра да побројани градови и та територија треба удју у тај ентитет? Немам ниста против да Хрвати и у Посавини добију јос један свој ентитет али, идемо посматрати ствар у цјелини, не моземо реци да политицки Хрвати из Босне немају ниста са политицким Хрватима из Хрватске. Засто дакле у Хрватској не дати Србима њихов ентитет, тамо гдје су грунтовми власници 80% земље. Засто дакле не обновити Републику Српску Крајину? Засто и Босњацима не омогуцити да регион Сребренице предје у Федерацију, ако су Босњаци тамо дебела вецина? Све су ово подјеле по националним савовима, али ако народи неце заједно, засто их тјерати да буду рогови у вреци. Мени је Југославија била оптимална дрзава а ово данас су обицне банана републике које економски и у сваком другом погледу, само пропадају. Републицке границе у бивсој Југославији су биле мало етницке, мало административне. Неко је бас направио Гордијев цвор. Да ли је цијепање Југославије теска греска, или се само није требало дрзати административних граница. Зар није било паметније омогуцити Босњацима Сандзака и вецег дијела Федерације да формирају своју републику односно дрзаву а не устолицити некакву БиХ у којој ниједан народ није задовољан. Треба ли играти постено или цемо се надмудривати јос 100 година?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ ФРОНТ

22.12.2017 19:37

Давно смо то говорили.Ми имамо интерес помоћи Хрвата да не дође Исламска држава пред Републике Српске врата.После вас долази ред на нас.Српски политичари ако мисле да без Хрвата у Федерацији може постојат РС варају се.Само Хрват у федерацији може бранит РС ко то не види он није за политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

22.12.2017 20:14

Тако је брате, србине, браницемо вас као сто смо вас бранили у Хрватској,

Name

ВОЈВОДА С РОМАНИЈЕ

22.12.2017 20:51

ТИ СИ НЕКИ ОПАСАН ЛИК ИЗГЛЕДА, С УСТАШАМА ВИШЕ НИКАД А КАД СУ ОНИ БРАНИЛИ СРБЕ ПУНЕ СУ ГРОБНИЦЕ БИЛЕ СРБСКИ ГЛАВА ФУКАРО ДОДИКОВСКА. ВОЈВОДА АЛЕКСИЧ, КО НЕ ЗНА НЕК СЕ РАСПИТА

Name

ДЕРИКОЊА- ХРЕСА

22.12.2017 21:44

Који си ти ретард бога ти? Хрвати нас србе да бране? Немој молим те!! Они су српску народ у црно завили, нема висе љубави с њима никад. Кад је био рат измедју њих и муслимана ми срби смо им помагали, цитав Варес пребацили у Кисељак, хранили их, наорузали, војну помоц дали, спасили смо их у Кисељаку да им мудзахедини не удју, длака је фалила, наса артиљерија и помоц их је тад спасила, да не набрајам даље све, исти ти хрвати 95-е окрецу се против нас срба који смо испали опет будале, ал задњи пут, Дзокери, специјална јединица из Кисељака и Матурице нападају србске опстини у Крајини и врсе покољ над цивилима Мркоњиц града и све попалисе редом, па о цему ти коњу онда прицас? Твој Додик је све србске Војводе умјесто да награди , протјерао преко Дрине, а највеци србски јунаци и команданти су страдали посље рата и то кад је твој Додик досао на цело РС са СФОР- овим тенковима на власт. Да су хрвати волили србе не би их протјерали из Хрватске а имовину или унистили или себи присвојили, а сто казе војвидавБрне Гавриловиц да смо с муслиманима свезали заставу до Париза би догурали. Нама су муслимани блиски , крв је цудо , а хрвати богме нису. Сваки србин који прица да се треба с хрватима везати није просао отадзбински рат , ми који смо је стварали смо компетентни да каземо истину и да бранимо сто имамо, ако мисли 40.000 хрвата колико их има у цијелој БиХ да це управљати овом земљом или уредзивати РС како зеле и уз помоц Додика свог пса , варају се. Сад размисљамо другције а има нас много висе за пуске, ко зели нека проба, за цасни крст и отадзбину пало је пуно србски глава и ми који смо остали зиви , а све ово створили нецемо никад Додиксенку дати да нас пљује и омаловазава србство, а посебно да с хрватима преговара о насој судбини, ви подрумаси мало висе постујте ствараоце земље по којој одате!!

Name

22.12.2017 23:35

Дерикоња хеса, и те како сте вец дозволили да вас пљује и омаловазава, а Српску разградјује.

Name

Саса

22.12.2017 19:46

Који си ти бедник. Бошњаци су толерантни и добри људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

22.12.2017 20:50

Мени је најбољи јаран Србин!

Name

Реал-ан

22.12.2017 19:46

У БиХ властидрсци осудјене ратне злоцинце славе као хероје. О томе се писе и прица и у тој ЕУ у коју се наводно хоце приступити. Паметном доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xука

22.12.2017 19:49

Марш шкуторе, ево ја сједим и уживам у концерту Бориса хрвата у Тузли, а ти ако тако наставиш бранити Хрвате, да вам је Бог на помоћи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган цовиц

22.12.2017 20:05

Од Босне и Херцеговине волим само моју плату скромну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мустафа

22.12.2017 20:07

Доскора је говорио хиљада,уопсте,опстина,цинилац,... Сад се науцио тисуца,уопце,опцина, цимбеник и мисли да је заститник ”хрватски интереса”. Ни Милорад и Бакир нису ниста бољи али овај је 100% малоуман.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудар

22.12.2017 20:09

Рудари и обицан народ,Сретно а ви политицари МАРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

22.12.2017 20:11

Колико пратим коментаре и одговоре на лијепе коментаре. Припадници муслиманске вјерске заједнице веома су толерантни и фини људи. Можда имају и највише носталгије за бившом Југославијом, то се може примјетити. Олоша и шљама има свуда и код нас Срба, Муслимана и Хрвата. Човићу - олошу твоја изјава иде у смислу да покријеш своје криминалне радње, плашећи народе једне другим. Преписујеш од Миле. Молим све људе, па и Муслимане, да уче своју дјецу да воле своју нацију, али да немрзе другу. Тиме, вјерујте родитељи, дјеца трују своју душу и то их разара лично. Омладина не зна да ми можемо лијепо заједно једни са другим и поред других живјети. Зато их старији требају учити. Ове фукаре и шљамови, то вријеме доћи мора, ићиће у затворе и њихов тријумф ће бити кратак у поређању са дужином времена каква их робија чека. Мектићу јављај : Почело је. Срам те било Човићу, својим лоповлуцима си довео до јада и биједе и народ је сав збуњен. Ма..ш ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

22.12.2017 21:22

Хахаха. Море не трабуњај.

Name

Босњо

22.12.2017 20:25

Да је било мало висе памети 90-тих измедју Срба и Босњака данас би све било другације,али ста је ту је.Обзиром да је Србима и Босњацима пут у ЕУ пут врло неизвјестан требало би размисљати о другим опцијама,нпр. оно сто раде Путин и Ердоган би нам требало бити водиља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

24.12.2017 07:27

Лијепо би било али не може јер превише је "крви пало" и превише "зле крви" је данас и да, мржња је већа него 1995. први дан након Даyтон-а!

Name

Турбоскара

22.12.2017 20:36

Политички покојник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

словенац

22.12.2017 21:19

два човјека највећа криминалца у Б и Х зајебавају четири милиона људи мислим на додика и човића па докле више људи дете се опаметите једанпут сад ће избори како је то код нас у Словенији лијепо уређено живимо ко цареви дјецу школујемо идемо на море идемо на скијање и то све можемо да финанцирамо од плате зато што нам држава функционише умакните ту гамад са власти па зар невидите да је то олош који ужива на ваш рачун

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

24.12.2017 07:28

Према ЦИПСУ у БиХ је свега 2,2 милиона и у ту бројку улазе и многи који су вани а нису се одјавили, дакле реално нас има око 1,8 милиона само у цијелој БиХ!

Name

погани лазов

23.12.2017 06:22

У БиХ 50,11% Бошњака, 30,78% Срба, 15,43% Хрвата.Хрватски представници у тијелима власти знатно више заступљени него што Хрвати у постоцима судјелују у укупном броју становника. "Хрвати су одлично позиционирани и на федералној и на државној разини. У структури власти на федералној и државној разини, а то је големи број водећих позиција и позиција у надзорним и управним одборима, Хрвати судјелују с 33 %, што је двоструко више од постотка у укупном броју становника у БиХ. У Вијећу министара БиХ такођер је паритет, а одлуке се доносе консензусом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гробар

23.12.2017 07:16

Овај латин је овог пута у праву,дзаба су "спајали" свастике и љиљане једни са другима кад муслица само ногу добисе.Среца па срби бисе бољи борци па освојисе сами висе од пола бих.Дзаба се ови спојисе и нато пакт са њима се удрузи.

ОДГОВОРИТЕ