Од кондуктера до "црне" листе САД

Сједињене Америчке Државе су ставиле на црну листу и увеле санкције још једном Србину, Слободану Тешићу, којег су описале "као једног од највећих трговаца оружјем на Балкану", а деведестих је живио у Босни и радио као кондуктер.

Босна и Херцеговина 22.12.2017 | 09:47
Од кондуктера до "црне" листе САД
Тешић се нашао на листи од 39 појединаца према којима су пимењене ове мере, а као разлог за овај поступак наводи се кршење људских права и корупција, наводи портал Балкан Инсигхт. 

Рачуни Тешићевих предузећа у Америци су блокирани, а америчким држављанима је углавном забрањено да обављају трансакције са њима. 

"Тешић је међу највећим трговцима оружјем и муницијом на Балкану, био је скоро деценију на листи Уједињених нација - особа којима је забрањено путовање због кршења санкција УН-а у вези са извозом оружја у Либерију ", рекао је амерички министар финансија.

У образложењу ове одлуке наведено је да је Тешић, у циљу осигурања уговора о наоружању, службеницима различитих земаља директно или индиректно давао мито и финансијску помоћ службеницима".

Такође се додаје да је Тешић потенцијалним клијентима обезбеђивао скупе одморе, плаћао образовање њихове деце у западним школама и универзитетима, и давао велике своте као мито за осигурање уговора.

У саопштењу за штампу наводи се да је администрација Доналда Трампа увела нови режим санкција усмеривши се на особе које крше људска права и имају везе са корупцијом.



Наиме, прошле године у Конгресу САД допуњен је тзв. Магнитски закон  који омогућава америчкој администрацији да подвргне санкцијама сваку особу било где у свету за коју се утврди да је одговорна за кршење људских права, или ако почини озбиљне коруптивне радње. Председник САД Доналд Трамп потписао је данас извршни налог и прогласио ванредну ситуацију у вези са озбиљним кршењем људских права и корупције широм света.

Према наводима САД, Тешић поседује или контролише две српске компаније, Партизан Тек и Техноглобал Системс ДОО Београд, и две кипарске компаније, Гравит Лимитид и Карсо Лимитид.

"Тешић преговара о продаји оружја преко Цхарсо Лимитед и користи Гравит Лимитед као механизам за финансирање политичара", наведено је у саопштењу и додаје се да је Канцеларија за контролу иностране имовине ОФАЦ замрзнула америчку имовину предузећа Партизан Тек ДОО Београд (Партизан Тецх), Карсо Лимитид (Цхарсо Лимитед), Гравит Лимитид (Гравит Лимитед) и Техноглобал Системс ДОО Београд (Тецхноглобал Системс) .



"Данас, Сједињене Државе снажно устају против злоупотребе људских права и корупције на глобалном нивоу, тако што истерују ове лоше момке из америчког финансијског система. Амерички трезор замрзава имовину и јавно осуђује незаконите радње које су они починили, шаљући поруку да постоји велика цена за њихова злодела ", рекао је секретар Трезора Стивен Т. Мунцин. 

Слободан Тешић је и раније био мета страних и домаћих медија као илегални трговац оружјем и због њега је Србији више пута прећено санкцијама и ембаргом на извоз оружја. Сам Тешић је демантовао оптужбе.

Високи званичници Сједињених Америчких Држава протеклих година су више пута од Србије тражили истрагу о контроверзном трговцу оружјем Слободану Тешићу и његовом пословању са Ираком и Либијом. Међутим, Министарство спољних послова, као једна од карика у ланцу у издавању дозвола за трговину оружјем, то је упорно одбијало.

Ко је Слободан Тешић

- Деведесетих живео у Босни, радио као кондуктер

- Прво је за руководство РС набављао оружје и трговао њиме

- Најпре је регистровао фирму „Темекс“, па фирму „Мелвале“ и још неколико фирми

- Запошљава углавном бивше припаднике Војске Србије и МУП

(Курир.рс)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

НЕКО ИЗ МАСЕ

22.12.2017 09:12

Јутрос су сви медији објавили да се и нас пропали прецедник месар додик налази на црној Америчкој листи са најгорим свјетским олошом,шљамом и криминалцима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

22.12.2017 10:02

Цовјеце ти сањас неког предсједника изгледа.

Name

Др. Живаго

22.12.2017 12:23

Не сања - додо и тешић су на истој листи.

Name

АСАД

22.12.2017 19:43

Др Зиваго, за сада, бице их јос.

Name

хммммм

22.12.2017 09:27

Шта је спорно,човјек продаје оружје и подршка за њега..Шта је није Американац и немозе продавати оружје или мора само америчко продавати,јели ту квака??Само напред Тесицу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕКО ИЗ МАСЕ

22.12.2017 09:40

Тако је крезуба сподобо!

Name

ре хммммммм

22.12.2017 10:37

Јаднице болесни ти да се поредиш са државном од 300 милиона становника која је највећа економска и војна сила. Док Американц и остали велики народи праве градове на Марсу ти размишљаш хоће ли ти моћи бити дрва за огрјев до Марта,а свилњу купујеш на рате да не би умро од глади. И ти би сад мало,такав јадан и бједан,да пркосиш Америци. Иди се лијечи и ти хиљаде таквих да овај народ почетне живјети пристојно као што заслужује,психопато са правом гласа, НАЖАЛОСТ!!!!

Name

хе хе хе хммммм

23.12.2017 10:46

Ух ал´ се ова двојица запалисе.

Name

Дворске судије и тужиоци

22.12.2017 10:16

У Републици Српској и Србији овакви дрипци могу да раде шта хоће док у судовима и тужилаштвима раде корумпирани полу људи као што су: Славица Матијаш,Желимир Лепир,Спасан Келеман,Милан Тегелтија,Миодраг Бајић,Милекић и остала багра као и спољни сарадници као што је кум Милана Тегелтије Владимир Јуришић.! Овако исто је и у Србији јер је у питању организовани државни криминал који управља Србијом и Српском.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

22.12.2017 11:11

Браво. Све је тачно само треба додати да је Славица Матијаш неморална особа и као такава не може радити у правосуђу јер је моралност предуслов за посао судије или тужиоца. Судије и тужиоци морају бити високоморалне особе да би радили. Само криминалцу Додику требају неморални тужиоци као што је Славица Матијаш.

Name

зо

22.12.2017 10:41

Лопужа невиђена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

22.12.2017 10:57

Бобан и Ђорђе тешић ,добро познати шверцери за вријеме рата и то:возила голф иауди из ТАС-а,средства везе(мотороле),униформе,оружје(пиштољи ЦЗ9 итд ,искључиво у договору са руководством РС.

ОДГОВОРИТЕ