Незаконите одлуке неких министара

Министри управе и локалне самоуправе и просвјете и културе на неуставан и незаконит начин донијели су одлуке о обрачуну накнада за трошкове запосленика у органима управе, културе и просвјете, одлучио је Уставни суд РС.

Република Српска 22.12.2017 | 07:38
Незаконите одлуке неких министара
Наиме, кад је ријеч о Министарству управе и локалне самоуправе, Упутство о начину обрачуна накнаде трошкова превоза запослених у органима управе РС, којег је донијела министарка управе и локалне самоуправе Лејла Решић, није у сагласности с Уставом, Законом о раду и Законом о платама запослених у органима управе РС.

"Оспораваним одредбама, наиме, одређени су услови и начин остваривања накнаде за трошкове превоза запослених у органима управе на начин који је у супротности с релевантним одредбама поменутих закона, чиме је доносилац упутства изашао из оквира својих уставних и законских овлашћења. Због тога су исте одредбе, према оцјени Уставног суда, у несагласности с уставном одредбом према којој прописи и други општи акти морају бити у сагласности са законом", наведено је у образложењу одлуке.

Из истих разлога, како је наведено, Уставни суд је донио и одлуку да дијелови Упутства о начину обрачуна накнаде трошкова превоза запослених у установама образовања и културе РС, а које је донио министар просвјете и културе Дане Малешевић, нису у сагласности с Уставом, Законом о раду и Законом о платама запослених у области просвјете и културе.

Представници оба министарства, али и синдикаци, јуче су били шкрти на коментарима. Сви су објаснили да ће се о поменутим одлукама детаљно изјаснити када их проуче.

Дане Малешевић, министар просвјете и културе РС, попут његове колегинице Лејле Решић, министарке управе и локалне самоуправе, рекао је да не коментарише судске одлуке које није видио.

Упитан да ли сматра да је Министарство радило нешто мимо закона, одговорио је одречно.

"Ми да нисмо мислили да је исправно да донесемо овакву одлуку, ми је не бисмо ни доносили. Детаљан коментар и образложење ћемо дати јавности чим проучимо одлуку", рекао је он.

Драган Гњатић, предсједник Синдиката радника управе, рекао је да ће данас бити прес-конференција тим поводом и да ће се тада разјаснити сви њихови даљи потези. Једино је јуче био спреман да открије да ће бити поднесена иницијатива Уставном суду РС за оцјену уставности и законитости Правилника о утврђивању тих накнада.

Осим о овој одлуци, Уставни суд се изјаснио и о томе да Одлука о коефицијентима за обрачун накнаде за оптерећивање животне средине амбалажним отпадом и циљевима управљања амбалажом и амбалажним отпадом за 2015. и 2016. годину и Закон о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом нису у сагласности с Уставом РС.

Такође, Уставни суд је донио одлуке којима је одбио приједлоге, односно није прихватио иницијативе за оцјену уставности и законитости оспораваних закона и подзаконских нормативних аката. Тако суд није утврдио неуставност појединих одредаба Закона о уређењу простора и грађењу, Закона о измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу, Закона о пензијском и инвалидском осигурању, Закона о платама запослених у органима управе, Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова и Закона о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе, као нити неуставност и незаконитост појединих подзаконских општих аката.

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Боб

22.12.2017 06:56

Када су разбојници марили за устав? Никада. Јер кад би " марили" не би били разбојници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКЛОП

22.12.2017 07:05

КОЈЕСУ УСТАВНЕ ЗАКОНЕ ОНИ ДОНОСИЛИ САМО АКОСУСЕ ЊИХА ТИЦАЛИ ТОСУ БИЛИ НЕУСТАВНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хан пијесак

22.12.2017 07:23

Па у просвјети је све неуставнои не законито од пријема радника па на даље. Ако те партија шаље можеш шта хоћеш, дођеш на замјени радника на боловању и тог болесног радника пребацр на друго радно мјесто. Онда тај тркне до Травника или Широког бријега, купи диплому ВКВ и признају му док другима скидају. Неки послушници раде у двије школе и примају , у једној су на пуној норми , пријављени у другој по уговору или како већ, замислите раде истовремено у обадвије школе и добију двије плате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

22.12.2017 13:43

СВАКИ ЗАКОН ЈЕ НЕУСТАВАН.КОЛИКО ЛИЦА ПРИМА ПЛАТУ У ЕПС РС ДА НИКАДА НИСУ ДОШЛИ НА ПОСАО.У,, ХЕТ,,ТРЕБИЊЕ ПОСТОЈИ РИЈЕСЕЊЕ НА РАДНО МЈЕСТО ЗАМЈЕНИК, ЗАМЈЕНИКА ВОЗАЦА ИТО ЈЕ НА СНАЗИ 12 ГОДИНА.