Је ли на помолу нова коалиција?!

Повећање акциза оптеретиће буџет грађана, али и привреде. Посљедице те одлуке власти у Републици Српској и ФБиХ најбоље ће се видјети наредних дана, када повећање цијене горива ланчано повуче повећање цијена осталих роба и услуга у БиХ, рекао је министар спољне трговине и економских односа у СМ БиХ Мирко Шаровић у емисији “Пулс” БН телевизије.

Република Српска 21.12.2017 | 23:01
Је ли на помолу нова коалиција?!
„Наш концепт је да се ауто-путеви не граде кредитима; ни Србија не гради ауто-путеве задужењима, већ концесијама. У Републици Српској нема ниједног концесионог уговора. Тај концепт би значајно растеретио цијелу земљу. То је концепт - градиш, користиш и поново вратиш држави.“

Министар јасан - за концесије нису они који су за кредите:

„Ту нема мог асфалта, моје провизије. Онај ко добије концесију гледаће да то уради најбрже и најквалитетније. А ако се иде преко кредита то су намјестени тендери, то је ел дорадо за преваре.“

Шаровић истиче да акцизе нису директно предвиђене реформском агендом.„То питање није поменуто конкретно, већ је извучено из контекста и то само једном реченицом – да ће БиХ створити прилике за унапређење инфраструктуре, а нигдје није записано да ће то бити кроз акцизе“, рекао је Шаровић у емисији ''Пулс''.



Шаровић подсјећа да су до прије годину дана предсједник и премијер Српске Милорад Додик и Жељка Цвијановић говорили да им не треба ММФ и акцизе, покушавајући, како истиче, да ту причу свали на СДС. Међутим дошло је до обрта, па је, каже Шаровић власт у Српској повукла очајнички потез.

„Вјеровали су да смо се стварно обавезали да тај задатак испунимо, па би се тако створила политичка платформа да смо ми повећали акцизе, а да ће новац да троши актуелна Влада што би за њих била најбоља опција. Али онда се десио обрт када смо јасно показали да на нас не могу рачунати. Онда су они здушно подржали повећање акциза јер се, за инфраструктуру морају кредитно да задуже, а и да покрију рупе у буџету.“

Шаровић је истакао да су у његовом фокусу рада добри односи и сарадња са Србијом, Хрватском, Кином, Русијом, Турском и ЕУ. А на питање да ли је задовољан радом Савјета министара одговара:

„Ја сам задовољан уколико је мој резултат рада утицао на перцепцију СМ.“

СзП размишља о проширењу, открива Шаровић.



„Мислим да треба разговарати са ДНС-ом, да будем отворен: са Павићем да разговарамо и да видимо да ли он може да буде са нама.“

СзП до краја године неће објавити кандидате за наредне изборе. Шаровић истиче да је сва филозофија изабрати ону личност која има побједнички дух.

„Уколико би заједничка процјена била да сам ја један од тих кандидата, наравно да бих био дио дио тима.“

БиХ нема довољан прилив страних инвестиција, рекао је Шаровић.

Министар је у емисији „Пулс“ БН телевизије рекао БиХ није конкурентна, није ни стабилна и код политичара у БиХ нема озбиљних тема које привлаче инвеститоре. Оваквом политиком у земљи та слика се неће поправити још дуго, истакао је министар Шаровић у емисији ''Пулс'' БН телевизије.